• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 10 °C

İşte Türkiye'nin Mavi Marmara Raporu

İşte Türkiye'nin Mavi Marmara Raporu
Türkiye, Mavi Marmara baskını ile ilgili nihai raporunu Birleşmiş Milletlere sundu. İşte Türkiye'nin BM'ye sunduğu rapor.

BM Soruşturma Paneli Nezdinde Türkiye'nin temas noktası Büyükelçi Mithat Rende, "İsrail hükümetinin bu olayda (Mavi Marmara saldırısı) sergilediği tutumun, İsrail ve Türk toplumlarının tarihi hafızalarına hakaret teşkil ettiğini" söyledi.

İsrail'in Mavi Marmara saldırısının ardından, BM Güvenlik Konseyinin kabul ettiği Başkanlık Açıklaması uyarınca, BM Genel Sekreterinin talebiyle oluşturulan Soruşturma Paneline Türkiye'nin sunduğu nihai raporun ayrıntıları, Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Soruşturma Paneli'ne, New York'ta yerel saatle 09.00'da sunulan raporla ilgili konuşan Rende, Türk ve Yahudi halkları arasında tarihe dayanan güçlü bağların olduğunu, bu bağların beşyüz yılı aşkın geçmişi olduğunu kaydetti.

"Türk halkı, en zor günlerinde Yahudi halkının yanında yer almıştır. En son İkinci Dünya Harbinde böyle olmuştur" diye konuşan Rende, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, İsrail'e yangın söndürülmesi için gönderilen iki yangın uçağının da bu çerçevede değerlendirilmesinin mümkün olduğunu kaydetti.

Rende şunları söyledi:

"Şüphesiz, bu güçlü dostluk bağlarına rağmen, İsrail hükümetinin bu olayda sergilediği tutumun, İsrail ve Türk toplumlarının tarihi hafızalarına hakaret teşkil ettiğini düşünüyorum. Bu son sergilenen tutum, gerçekten bu hafızaya yakışmıyor."

Türkiye'nin isteğinin ve raporda yapmaya çalıştığının, "hakikatin, gerçeklerin saptanması" olduğunu vurgulayan Rende, "Amacımız hiç bir zaman İsrail halkının kötülenmesi olmamıştır. Fakat, 9 masum sivilin öldürülmüş olmasının hiçbir şekilde gerekçelendirilmesi, mazur gösterilmesi mümkün değildir" dedi.

Rende, "Bugün uluslararası hukuku ihlal edenler, aynı uluslararası hukuk kurallarından gelecekte istifade etmek zorunda kalabilirler" diye konuştu.

Raporda İsrail kuvvetlerinin tam donanımlı ve iyi planlanmış bir saldırı düzenlediğine vurgu yapıldı. İsrailli askerler gemideki sivillere karşı aşırı düzeyde gelişi güzel ve orantısız güç kullandı.

Yolcular saatlerce dövüldü, aç ve susuz bırakıldı. Saldırıyı aydınlatabilecek kanıtlar ortadan kaldırıldı, tahrif edildi, yağmalandı. Öldürülenlerin beşi yakın mesafeden başından vurularak öldürüldü.

Saldırıda helikopterler, hücum botları, zodyaklar, denizaltılar kullanılmıştır.

İsrail eğer isteseydi bu konvoyu ateş etmeden rahatlıkta etkisiz hale getirebilirdi. BUnun çok kolay yolları vardır. Bunu İsrailliler de çok iyi bilmektedir.

İsrail saldırısı kınanmazsa, tehlikeli bir istisna teşkil edecektir. İsrail tüm uluslararası hukuk kurallarını çiğnedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89