• BIST 9476.65
  • Altın 2505.594
  • Dolar 32.5977
  • Euro 34.7878
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 6 °C

İşte Roboski'nin tek mahkûmu

İşte Roboski'nin tek mahkûmu
34 kişinin bombalanarak öldürüldüğü katliamla ilgili bugüne kadar hiç kimse sorgulanmadı, cezalandırılmadı. Ama “Sorumlular yargılanmalı” diye yazan Ahmet Altan 11 ay hapis cezası aldı.

Uludere katliamından dolayı ceza alan tek kişi gazeteci-yazar Ahmet Altan oldu. Şırnak’ın Uludere İlçesi’nde 34 kişinin TSK’ya ait uçaklardan atılan bombalarla katledilmesinin ardındanTaraf gazetesinin kurucusu ve eski Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan, 4 Ocak 2012 tarihinde “Devlet yardakçılığı ve ahlak” isimli bir yazı kaleme almıştı. Altan, yazısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Altan’a verilen ceza para cezasına çevrildi.

Bugüne kadar kimsenin soruşturulmadığı ve cezalandırılmadığı Uludere katliamında, katliamın sorumlularının bulunmasının ve yargılanılmasının istendiği bir yazı yazdığı gerekçesiyle sadece Ahmet Altan ceza almış oldu.

O bir uyarı yazısıydı

ahmet-altan-200.jpgAnadolu Adalet Sarayında görülen ve tarafların katılmadığı duruşmada son kez söz alan Ahmet Altan’ın avukatı Veysel Ok, eski savunmalarını yineleyerek müvekkilinin suçsuz olduğunu, söz konusu yazının içeriğinin siyasi iktidarın Uludere katliamındaki siyasi sorumluluğuna dair olduğunu belirtti. Avukat Ok, yazının siyasi iktidarın katliamın sorumlularını bulmaya ilişkin bir uyarı yazısı olduğunu belirterek müvekkilinin beraatını talep etti.

Veysel Ok, Uludere katliamında emri veren kişinin tespiti amacıyla Genelkurmay Başkanlığı’na müzekkere yazılmasını, ayrıca dosyanın siyasi iktidarın sorumluluğunun bulunup bulunmadığının tebiti için bilirkişiye gönderilmesini talep etti. Avukat Ok, savunmasının devamında şunları belirti: “Dosyaya sunulan AİHM’in Erdoğan-Tuşalp davasında ‘basın özgürlüğü bazen aşırılığı ve provokasyonu kapsar’ denilmiştir, mahkeme yazılarda iyi niyet aramalıdır, rahatsız edici ve rencide edici fikirler de koruma altındadır, sert ifade saldırganlık değerlendirmesi yapmaya yetmez, ayrıca yazının müdahilin siyasi karar kariyerini etkileyip etkilemediğinin araştırılması gerektiği prensipleri ifade edilmiştir. Bu ilkeler doğrultusunda yapmış bulunduğumuz savunmamızı tekrar ediyoruz, müvekkilim gazetecidir, müdahil 10 yıldır Başbakanlık yapan kişidir, bu nedenle eleştiri sınırı daha geniştir. Müvekkilimin beraatına karar verilmesini talep ediyorum.”

11 ay 20 gün hapis cezası

Mahkeme önce, Ahmet Altan’ın yazısı ile eleştiri sınırlarını aşarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a basın yoluyla hakaret ettiği gerekçesiyle 1 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Altan’ın duruşmadaki iyi halini dikkate alan mahkeme hapis cezasını 11 ay 20 güne indirdi. Bu ceza daha sonra adli para cezasına çevrildi.

Utanç verici bir karar

Avukat Veysel Ok karar sonrası yaptığı değerlendirmede “Uludere katliamı olduğu günden bugüne hiç kimse soruşturulmaz, ceza almazken, katliamın sorumlularının bulunmasını ve yargılanmasını isteyen bir yazarın ceza alması utanç vericidir” açıklamasında bulundu. Ok, mahkemece verilen kararın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve mahkeme içtihatlarına aykırı bir karar olduğunu, siyasetçilerin eleştirilebilmesi ile ilgili içtihatlarına ve oluşturduğu prensiplere uymadığını belirtti. Veysel Ok, açıklamasında, “Başbakan siyasi iktidarın başı olarak ülkenin en güçlü şahsıdır. Bu yüzden sıradan vatandaşlardan farklı olarak sert ve kırıcı da olsa eleştirilebilmelidir. Mahkemenin kararı ile siyasi iktidarları ve mensuplarını eleştirmek imkansızlaşmış şeffaf katılımcı demokrasiye darbe vurulmuştur” dedi. (Taraf)

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89