• BIST 9554.37
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 11 °C

İşte Esad'ın açıkladığı yol haritası...

İşte Esad'ın açıkladığı yol haritası...
Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, bugün yaptığı konuşmasıyla siyasi çözüm sürecine ilişkin yol haritasını açıkladı

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, bugün Şam Üniversitesi'nde yaptığı konuşmasında, siyasi çözüm sürecine ilişkin yol haritasını açıkladı. "Ebu Hafız" ve "Kanımız canımız sana fedadır Ey Esad" sloganları eşliğinde salona giren Cumhurbaşkanı Esad'in konuşması sık sık alkışlandı.

Konuşmasının başında ülkede huzurun kalmadığını belirten Cumhurbaşkanı Esad, "Bugün, Suriye sokaklarında güvenlik ve emanın kaybolduğu bir zamanda toplandık. Ülkenin hiçbir köşesinde huzur kalmadı. Acı, Suriye topraklarının tamamını kapladı. Suriye'deki mücadele, vatanla düşmanları arasındadır. Halkla, katiller arasındadır. Onlar, ülkenin altyapısını çökerttiler, çocukların okullarına gitmesini engellediler" dedi.

Esad, konuşmasına şöyle devam etti: "Biz, en başından itibaren güvenlik eksenli çözümü değil siyasi çözümü tercih ettik. Ama siyasi çözüm için ortak bulamadık. Sözde bir devrim yapmaya kalkıştılar. Ama halk onlara karşı çıktı. Bunun üzerine sivil maskelerini düşürdüler ve başından beri gizlice kullandıkları silahlarını açığa çıkartılar. Şehirleri işgal etmeye kalkıştılar. Tekfirciler, önceleri arka saflardaydı. Sonra ön safa geçtiler. Devrim, müfekkirlere ve liderlere muhtaçtır. Bu devrimin neresinde lider ve müfekkir var? Bu devrim mi? Bunlar devrimci mi? Devrim, halkın devrimi olmalıdır. Dışarıdan ithal edilen devrim değil."

Silahlı muhalefetle diyaloga girmeyeceklerini vurgulayan Esad "Teröristlerle mi diyaloga gireceğiz? Batının kuklalarıyla mı? Rolleri batı tarafından yazılanlarla mı? Biz, efendiyle diyaloga gireriz köleyle değil. Suriye'nin çıkarları için çalışan ulusal şerefli kişilerle, silahını bırakanlarla ortaklaşa çalışmaya hazırız" şeklinde konuştu.

Komşu ülkelerin Suriye'ye egemen olabilmek için silahlı gruplara destek verdiğini savunan Cumhurbaşkanı Esad "Suriye, kelimenin tam anlamıyla savaşın içerisinde. Tüm gücümüzle karşı koyuyoruz. Suriye, tüm saldırılara rağmen özgür kalacaktır. Suriye, boyun eğmeyi ve vesayeti kabul etmez. Bu da batıyı rahatsız ediyor" dedi

Cenevre Konferansı'nda gündeme gelen "geçiş sürecinin" kendileri için "muğlak" olduğunu belirten Esad, "Geçiş süreci, istikrarsızlıktan istikrara geçiştir" dedi.

Konuşmasının devamında bazı silahlı grupların Türkiye'den Ras el-Ayn'a girmesini engelleyen gençleri selamlayan Cumhurbaşkanı Esad, Suriye'nin iç işlerine müdahaleye karşı çıktıkları için Rusya, Çin ve İran'a teşekkür etti.

"Bizim bir elimiz reformda diğer elimiz ise teröre karşı mücadelede olacak. Ülkede terör olduğu sürece terörle mücadelemiz devam edecek" diyen Cumhurbaşkanı Esad'in ilan ettiği yol haritası şu aşamalardan oluşuyor:

1- Silahlı gruplara ev sahipliği yapan, silahlandıran ve finans sağlayan ülkeler, silahlı gruplara desteğini kesecek. Terör saldırısı düzenleyen silahlı gruplar, eylemlere son verecek.

2- Bunun akabinde biz, askeri eylemlerimizi durduracağız. Bununla birlikte herhangi bir terör saldırısına karşı yanıt verme hakkımız saklı kalacak,

3- Başta sınırların korunması olmak üzere ilk iki maddeye herkesin bağlı kalması için gerekli yollar bulunacak,

4- Hükümet, Ulusal Diyalog Konferansı için herkesle diyalog görüşmelerine başlayacak, dış müdahaleye karşı çıkan ve Suriye'nin birliğini savunan Kapsamlı Ulusal Diyalog Konferansı için çağrı yapılacak.

5- Ulusal Diyalog Konferansı'nda belirlenecek Misak, referanduma sunulacak,

6- Toplumun tüm kesimlerini temsil eden yeni bir hükümet kurulacak,

7- Uzlaşıyla yapılacak değişikliklerin ardından yeni anayasa, referanduma sunulacak,

8- Parlamento seçimleri düzenlenecek,

9- Anayasaya uygun hükümet kurulacak,

10- Ulusal uzlaşı için konferans düzenlenecek,

11- Tutukluların serbest bırakılması için genel af ilan edilecek, ülke alt yapısının yeniden imarı için çalışmalar başlatılacak. (YDH)

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89