• BIST 9069.65
  • Altın 2324.847
  • Dolar 32.37
  • Euro 34.967
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

İşte devlet arşivlerinde kaybolan CASA raporu!

İşte devlet arşivlerinde kaybolan CASA raporu!
Deniz Karakol ve Sahil Güvenlik Keşif Uçakları projesine muhalefet eden ve devlet arşivlerinden kaybolan rapor 13 yıl sonra ortaya çıktı.

1998'de hazırlanan ve İspanyol CASA firmasından temin edilmesi öngörülen 9 uçağın, Türkiye'nin çıkarlarına uygun olmadığını belirten rapor, Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı arşivlerinden çıkmamıştı. Savunma çevreleri ise raporu Türkiye'yi milyonlarca dolar zarara uğrattığı iddia edilen Deniz Karakol ve Sahil Güvenlik Keşif Uçakları projesine muhalefet eden ve devlet arşivlerinden kaybolan rapor 13 yıl sonra ortaya çıktı.

1998'de hazırlanan ve İspanyol CASA firmasından temin edilmesi öngörülen 9 uçağın, Türkiye'nin çıkarlarına uygun olmadığını belirten rapor, Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı arşivlerinden çıkmamıştı. Savunma çevreleri ise raporun arşivlerden yok edildiğini iddia etmişti. Kayıp rapora Zaman ulaştı. 28 Nisan 1998 tarihli raporda, Meltem-1 projesi kapsamında alınması öngörülen CASA firmasının CN-235 model uçağının teknik özellikleri sayıldıktan sonra Türkiye'nin çıkarlarına uygun olmadığı vurgulanıyor. Proje Koordinatörü Kemal Kaya ve Proje Mühendisi Sedat Güldoğan imzasını taşıyan muhalif raporda şu çarpıcı ifadeler yer alıyor: "Halen firma ile platformların tedariki hususunda görüşmeler yapılmaktadır. İcra komitesi kararı uyarınca görev teçhizatı ve entegrasyon için ihaleye çıkılması gerekmektedir. Platform kontratının imzalanması ve projenin başarısız olması durumunda (ön hesaplar projenin başarısız olacağını göstermektedir) platformlar deniz karakol uçağı amacı ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın istediği konfigürasyonda ve harekât ihtiyacına yönelik kullanılamayacaktır. Projenin entegrasyon aşamasında başarısız olması durumunda yaklaşık 250-300 milyon dolar ve en az 3-4 sene zaman kaybı söz konusu olacaktır."

Raporun ardından, 8 Ağustos 1998'de Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nda konuyla ilgili olağanüstü bir toplantının düzenlendiği belirlendi. Toplantıya, dönemin Savunma Sanayii Müsteşarı Yalçın Burçak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Kora. Özden Örnek, Hava Pilot Tuğg. Ahmet Ergüner ve TAI İşletmeler Direktörü Ercan Türker de katıldı. Toplantıda rapora rağmen projenin devamı yönünde karar alındı. Bu dört ismin imzasının bulunduğu toplantı tutanağında şu ifadelere yer verildi: "Toplantıda, konu teknik, idari ve ekonomik yönleriyle, detaylı olarak görüşülmüş ve sonuç olarak bu amaçla Savunma Sanayii müsteşarı tarafından özel olarak kurulmuş bulunan İnceleme Komisyonu'nun raporu da dikkate alınarak, projenin hâlihazır durumuyla devam etmesinde herhangi bir sakınca bulunmadığı tespit edilmiştir."

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89