• BIST 9090.76
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.3694
  • Euro 34.9717
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

İstanbul'da tarihi Ortodoks zirvesi

İstanbul'da tarihi Ortodoks zirvesi
Ortodoks áleminin en güçlü iki din adamı Fener Patriği Bartolomeos ve Moskova Patriği Kiril, bugün İstanbul’da bir araya gelece ve iki Patrikhane’nin geleceğini görüşecek.

Yeni Moskova Patriği Kiril bugün İstanbul’da Fener Patriği Bartolomeos ile ilk görüşmesini yapacak.

Ortodoks aleminin en güçlü iki din adamının saat 13.30 başlaması programlanan İstanbul görüşmesi, Ortodoks aleminde "tarihi" olarak değerlendiriliyor. Yıllardan beri büyük sürtüşmelere ve hatta "açık savaş"a sahne olan Fener-Moskova ilişkilerinin geleceğini bugünkü görüşme belirleyecek.

Bartolomeos ile hiçbir zaman yıldızı barışmayan eski Moskova Patriği Aleksy’in ölümüyle, yaklaşık 6 ay önce onun yerine seçilen Kiril’in ilk dış gezisini İstanbul’dan başlatması, bazı din adamları tarafından "Fener Patrikhanesi’nin önceliğini, tarihini ve geleneğini tanıdığı" anlamı taşıdığı şeklinde yorumlandı.

Ankara’ya da gidecek

Pazartesi gününe kadar İstanbul’da kalacak Kiril, pazar günü Fener Rum Patrikhanesi’ndeki Ayios Yeorgios Kilisesi’nde Bartolomeos ile ayin yönetecek. Patrik Kiril’in pazartesi günü Ankara’ya geçerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor.

Moskova Patrikhanesi dış ilişkiler sorumlusu Volokolamsk Metropoliti İlarion, Fener Patrikanesi ya da İstanbul’a değinmeden Patrik Kiril’in "Türkiye’yi ziyaret edeceğini" açıkladı. Ortodoks aleminde Fener ile Moskova patrikhaneleri arasında yıllardan beri süregelen bir "nüfuz savaşı" yaşanıyor.

Dünyanın gözü onlarda

İki patrikhane arasında son yıllardaki en önemli iki mesele ise, Moskova’nın, Patrik Bartholomeos’un 1996 Şubat’ında kurduğu Estonya Kilisesi’ni "Rusya toprakları içinde, dolayısıyla da kendi yetki bölgesinde bulunduğunu" savunarak tanımamaması ve Ukrayna Kilisesi’nin kime bağlı olacağı.

Kaynaklar, iki patriğin görüşmesinde, "Dünya Ortodoks Kiliseleri Kongresi" ile ilgili detayların da belirlenmesinin beklendiğini söylediler. Moskova, Fener Patrikhanesi’nin, "eşitler arasında birinci" olduğunu kabul ediyor ama Bartholomeos’u dünyada 250 milyon Ortodoks müminin lideri olarak tanımıyor. Moskova, Fener’i Ortodoks aleminin 15 otosefal kilisesinden sadece birisi gibi görüyor.

Sultanahmet Patrik Kiril’i bekliyor

PAPA 16’ncı Benedikt’in "Huzur Duruşu"nda bulunarak dua etmesine ev sahipliği yapan, Sultanahmet Camii, bugün de Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kiril’i ağırlacak. İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, misafirini Hünkar Mahfili’nde ağırlayacak. Kiril, pazartesi günü de Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile bir araya gelecek "Türkiye’deki Rus ortodoksların sorunlarının giderilmesiyle ilgili" görüşecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89