• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 9 °C

İstanbul'da 'Kültür Başkenti' Coşkusu!

İstanbul'da 'Kültür Başkenti' Coşkusu!
İstanbul, "Avrupa Kültür Başkenti" ünvanına kavuştu. Bu önemli gün kentte görkemli etkinliklerle kutlanıyor.

Binlerce yıllık tarihinde üç büyük imparatorluğa başkentlik eden İstanbul, çağlar boyunca birlikte yaşama kültürünü dünyaya ispat etmiş bir kent.

İşte bu özelliklerinden dolayı İstanbul, resmen "Avrupa Kültür Başkenti" ilan edildi. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti unvanı, şehrin dört bir yanında görkemli etkinliklerle kutlanıyor.

7 Ayrı Noktada Kutlama

Yaklaşık 6 bin kişinin 1 yıl boyunca hazırlandığı açılış kutlamaları da İstanbul’un 7 farklı noktasında yapılıyor.

Resmi açılışın yapıldığı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın evsahipliğinde Haliç Kongre Merkezi’ndeki törenlere, aralarında dünyanın pek çok ülkesinden üst düzey konukların da olduğu binlerce davetli katıldı.

Erdoğan: "İstanbul Ünvanını Gururla Taşıyacak"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti payesini bir yıl boyunca gururla taşıyacağını ve her türlü zengin etkinliklerle bunun hakkını vermeye çalışacaklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, İstanbul’un her köşesi ile tarih kokan bir şehir olduğunu ve her an canlı ve dipdiri bir şehir olduğunu belirtti.

"İstanbul’un rengi, kokusu, sesleri tüm dünya şehirlerinden farklıdır" diyen Erdoğan, "İstanbul biraz Saraybosna, biraz Kudüs, biraz Paris, Viyana, Madrid, Bağdat, Şam ve Amman’dır, ama İstanbul en çok İstanbul’dur." dedi.

Başbakan Erdoğan , İstanbul’un 5 kıtanın seslerini ve renklerini yansıtan bir şehir olduğunu belirterek, "İstanbul sevinirse, Kahire, Beyrut, Bakü, Üsküp sevinir, İstanbul hüzünlenirse, insanlık hüzünlenir" diye konuştu.

Törende, özel olarak tasarlanan "İstanbul’un Büyüsü" adlı performans izleyicilerle buluştu. Sanat Yönetmenliğini Yekta Kara’nın yapacağı 65 dakikalık gösteride, 24 farklı eserde 303 sanatçı sahne aldı.

İstanbul’un üç imparatorluğa ev sahipliği yapan kültürel mirası müzik, dans, şiir ve görüntülerle aktarıldı. Kentin 6 noktasında ise Türk müziğinin farklı renkleri yankılanıyor.

Taksim’de Müzik Ziyafeti

Taksim’de Tarkan, Kadıköy’de Mor ve Ötesi, Pendik’te Kıraç, Bağcılar’da Zara, Beylikdüzü’nde Nil Karaibrahimgil, Sultaahmet’te Mercan Dede vatandaşlara birer müzik ziyafeti veriyor.

Havai Fişekler Büyülüyor

Öte yandan, görkemli bir ışık ve havai fişek gösterisi de İstanbullulara büyülü anlar yaşatıyor. 80 metreye 15 metre ebatlarında hazırlanan özel 2010 logosu da, bu özel gösterinin parlayan sembolü olacak.

Konser meydanlarında kurulan dev ekranlardan bu gösteriler de izlenebiliyor.

Bu arada, saat 22.30’a kadar etkinliklerin düzenleneceği meydanlar ve onlara çıkan yolların bazıları kapatıldı, bir kısmında da ulaşım kontrollü sağlanıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89