• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

İstanbul'da iki uçak havada çarpışıyordu

İstanbul'da iki uçak havada çarpışıyordu
İstanbul Atatürk Havalimanı’na iniş için alçalan yolcu uçağı, pistten kalkan bir uçağın üstünden 100 metre mesafede geçiş yaptı.

Bir Türk havayolu şirketine ait yolcu uçağı ile bir başka Türk şirketine ait yolcu uçağının geçtiğimiz hafta İstanbul semalarında birbirlerine 100 metre yaklaştığı ortaya çıktı. 13 Ekim Çarşamba günü İstanbul Atatürk Havalimanı’na iniş için alçalan yolcu uçağı, pistten kalkan bir uçağın üstünden 100 metre mesafede geçiş yaptı.

Tehlikenin, inişteki uçağın pilotunun manevra yapması sonucu atlatıldığı öğrenildi. Pilot ile Atatürk Havalimanı Kontrol Kulesi kontrolörü arasında geçen konuşmalar ise dikkat çekti. Ancak tehlikeli yakınlaşmayla ilgili rapor tutulmadığı öğrenildi.

İşte o konuşmalar:

‘KRİTİK DURUM YAŞADIK’

Pilot: “Bildirmem gerek. Çok kritik durum yaşadık çok. 300 feeti gördüm ve beklemeden kaçış kumandası verdim.”

Kontrolör: “Olayı fark ettiğimde bir an dalgınlığıma geldi. Diğer uçak 6100 feeti geçerken 600’e tırmanmasını rapor ettim. Hemen arkasından alçalış talimatı verdim. Bir an hızlı alçaldığınızı fark ettim ama en fazla 600 feet yaklaşmıştınız, öyle gördüm ben buradan.”

Pilot: “Hayatım ben bilmiyorum 3 kaptan arkadaş, 6 göz 6 bin 300’ü gördük burada biz. Fakat o tırmanışta ben de alçalışta olduğum için tırmanma ikazı vermedi ama ben baştan ikazını aldım.”

Kontrolör: “Anlaşıldı efendim ben şey için söylüyorum bu konuda ben son anda fark ettim, elimden geleni yapmaya çalıştım. Durumun kritik olduğunun ben de farkındayım çok güvenli olmadığının farkındayım ama hani rapor etme konusunda kararlısınız onu öğrenmek istiyorum  sadece.”

Pilot: “Anladım anladım bırakalım bunu rapor etmeyi bırakalım çünkü ben descend ikazı almadım. Ben önceden kaçınma kumandası verdiğim için trafiğin ikazını almadım. Tamam rapor etmeyelim ama hakikaten çok kritik durum yaşadık. Biraz da sizin hatanız da bunu kabul edin. Çünkü 5000’deki trafiği 6000’e tırmanış veriyorsan bana anında çok yakın vaziyette bu da yaklaşmanın bir dalgınlığı var ama rapor etmeyelim.”

‘ÖZÜR DİLİYORUM’

Kontrolör: “Ben zaten hatamı kabul ediyorum. Ben bir an dalgınlıkla bunu kabul ediyorum, bu konuda hiçbir sıkıntı yok. Sizin de yaşadığınız stresin farkındayım efendim, teşekkürler yardımınız için.”

Pilot: “Bırakalım tamam. Biraz daha dikkat.”

Kontrolör: “Efendim özür diliyorum.”

Pilot: “Anladım. Teşekkür ederim iyi çalışmalar olsun. Tamam kapatalım konuyu.”

Kontrolör: “Efendim teşekkürler, iyi günler.”

Pilot: “Tamam iyi günler.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89