• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 3 °C

İstanbul Belediyesi Ulaşım Zamlarını Geri Aldı

İstanbul Belediyesi Ulaşım Zamlarını Geri Aldı
Belediye kaybettiği davada yargı kararını uyguladı; metrobüse ve diğer ulaşım ücretlerine yaptığı zammı geri aldı.

Belediye kaybettiği davada yargı kararını uyguladı; metrobüse ve diğer ulaşım ücretlerine yaptığı zammı geri aldı. Bugünden itibaren zamdan önceki tarife geçerli olacak. Belediye yetkilileri, elektronik sistemlerindeki ayarlamaların bugün tamamlanacağını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kaybettiği davadaki yargı kararını yaklaşık bir ay sonra uygulayarak ulaşıma yaptığı zamları geri aldı.

Zamsız tarife

Zamdan önceki tarifeye dönülmesiyle, ulaşım ücretleri şöyle oldu.

Metrobüs tam akbil, yeniden 1,50 TL'ye, indirimli akbil yeniden 0,85 TL'ye indi. "Beşibiryerde" (elbil) olarak adlandırılan paketin fiyatı yeniden 7,50 TL oldu. Aylık "mavi akbil"de zamla 160'a indirilen biniş sınırı yeniden 200'e geri döndü. Metrobüs hatlarında mavi akbilde her binişte 2 biniş eksiltilmesi de geri alındı.

Yargı "fahiş zam" demişti

İstanbul 10. İdare Mahkemesi, Halkevleri'nin açtığı dava üzerine 8 Ocak'ta verdiği kararda, belediyenin enflasyon oranının çok üzerinde, "fahiş oranda" zam yaptığını saptadı, belediyenin kendine iç kaynak yaratmaya çalıştığını vurgulayıp zammı durdurmuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, mahkemeye gönderdiği savunmada, zammın gerekçesi olarak tüm İETT'nin personel giderlerini, sosyal güvenlik primlerini, mal ve hizmet alımları ve faiz giderlerini göstermişti.

Mahkeme, kararında, Türkiye İstatistik Kurumu'nca (TÜİK) açıklanan enflasyon oranlarının, 2009 Tüketici Fiyatlar Endeksi'nin yüzde 6,53, Üretici Fiyat Endeksi'nin yüzde 5,93 olduğunu anımsattı; "Enflasyon oranının çok üzerinde, yüzde 33 oranında yapılan zamla toplamda yüzde 50'yi aşacak şekilde zammın haklı gerekçeleri yoktur" dedi. Mahkeme, zammın toplu taşımacılıkta sosyal adalet ilkesine aykırı olduğunu da vurguladı.

2,5 ay zamlı yolculuk

Belediye, Avcılar-Söğütlüçeşme arasında çalışan metrobüs hattında, daha önce 1 lira 50 kuruş olan tam akbil bedelini 2 liraya, seksen beş kuruş olan indirimli akbil bedelini, geçen yıl 16 Kasım'dan itibaren geçerli olma üzere 1 liraya çıkartmıştı.

Halkevleri ve Tüketiciler Birliği, zamlara karşı ayrı ayrı davalar açmıştı. Tüketiciler Birliği'nin hesabına göre, yalnızca bu zam, belediyeye bütçesine 500 bin lira ek gelir getiriyordu.

Belediyenin yeni düzenlemesine göre tek zam akbil ücretlerine değildi.

Elbil denen beşli bilet paketinde, bu hatta çalışan İETT ve halk otobüslerinde fiyat 7,50 liradan 10 liraya çıkarılmıştı. Aylık "Mavi Akbil"deki biniş sınırı 200'den 160'a indirilmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89