• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 14 °C

İsrailli subay, Nasrallah'ı tez yaptı

İsrailli subay, Nasrallah'ı tez yaptı
İsrail'de istihbarat subay, master tezinde, Nasrallah'ın konuşmalarıyla son 30 yılda İsrail etkileyen tek Arap lider olduğunu belirtti.

İsrail'de üst düzeydeki bir istihbarat subayı, Lübnan'daki Şii Hizbullah örgütünün lideri Şeyh Hasan Nasrallah'ın 2006 yılında İsrail ile Lübnan arasında 34 gün süren savaş boyunca yaptığı konuşmaları master tezi yaptı. Söz konusu master tezinde, Nasrallah'ın konuşmalarıyla son 30 yılda İsrail kamuoyunu etkileyen tek Arap lider olduğu belirtildi.

Master tezi, Hayfa Üniversitesinde lisans üstü eğitim gören ve adı sadece Albay Ronen olarak verilen İsrail Ordusu Merkez Komutanlığında görevli subay tarafından hazırlandı.

Haaretz gazetesinin haberine göre, tezde Nasrallah'ın 4 yıl önceki savaş boyunca yayımlanan 10 konuşması tahlil edildi.

İsrailli iki asker Eldad Regev ve Ehud Goldwasser'in kaçırılmasının ardından Nasrallah, kamuoyu önünde tek bir kez basın toplantısı düzenledi, sonra İsrail'in suikast eyleminde bulunabileceği korkusuyla sığınakta kaldı. Nasrallah'ın konuşmalarının burada kayda alınarak Arap televizyonlarında yayımlandı.

Albay Ronen, Nasrallah'ın mesajını farklı muhataplara iletebilmek için sahip olduğu tek aracın nutukları olduğunu belirtti, aslında bu nutukların İsrail'e attığı roketlerin dışında Hizbullah'ın savaşta kullandığı tek saldırı silahı olduğunu da savundu.

Nasrallah'ın 1960'lı yıllarda Mısır Cumhurbaşkanı olan Cemal Abdülnasır'dan bu yana İsrail kamuoyunu etkileyebilen tek Arap lider olduğu görüşünü dile getiren Albay Ronen, Nasrallah'ın nutuklarının içeriği ve tonunu cepheden gelen haberlere göre ayarladığını belirterek, "İsrail'de karar mevkiinde olanlar bu nutukları zamanında analiz edebilselerdi, savaşın seyri değişirdi" ifadesini kullandı.

Albay Ronen'e göre, savaş boyunca Nasrallah'ın nutuklarında devamlı tekrarladığı sözcük, Arapça kararlılık, sıkı durma anlamına gelen "sumud" oldu. Ronen, Nasrallah'ın konuşmalarının İsrail saldırılarını caydırmaya ve aynı zamanda Lübnanlılar, Hizbullah militanları ve Şii sivillerin kendi aralarında dayanışma, kararlılık ve direnişi güçlendirmeye yönelik olduğunu vurguladı.

Bir konuşmasında Nasrallah'ın "İsraillilerin tek ilgilendiği kan ve para" dediğini hatırlatan Albay Ronen'e göre, Nasrallah, savaş boyunca İsraillilerin siyasi ve askeri liderlerine yönelik güvenlerini sistematik bir şekilde kırmaya çabaladı.

Nasrallah'ın konuşmaları 2006 savaşı sırasında İsrail medyasında geniş yankı bulmuş ve üst düzey sivil ve askeri yetkililerden sert tepki almıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89