• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 21 °C

İsrail'le ipler koptu!

İsrail'le ipler koptu!
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Dışişleri Bakanlığı'nda Mavi Marmara raporuna ilişkin basın açıklaması yaptı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün akşam ABD basınına sızan BM'nin Mavi Marmara raporuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, İsrail'le askeri anlaşmaların askıya alınacağını, diplomasi 2. katip düzeyine ineceğini açıkladı.

Rapora tepki gösteren Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

- İsrail bundan 15 ay önce Gazze'ye yardım gönderen 32 ülkeden katılımcının yer aldığı yardım konvoyuna bir saldırı düzenlemiştir.

- 8'i Türk biri ABD vatandaşı 9 sivili öldürmüş, bir çok kişiyi yaralamış ve tutsak almıştır.

- Somut gerçekler değişmedi. İsrail'in bu saldırısı uluslararası sularda gerçekleşti.

- Bütün medeniyetler savaş için bile adil savaş kuralını getirmiştir.

- Savaşın meşru olduğu hallerde dahi masum sivillerin ödürülmesi insanlık suçu olarak görülmüştür. İsrail ise savaş değil barış zamanında sivilleri katletmiştir. Üstelik bunu uluslararası sularda gerçekleştirmiştir. İsrail'in işlediği suç basit bir suç değildir.

- Hiçbir kimse bu suçu örtemez, mazur gösteremez. Hiçbir ülke hukukun üstünde değildir.

- İnsanlığı katledenler er ya da geç hukuk önüne çıkar. Ne İsrail hükümeti ne de saldırıyı gerçekleştirenler hukukun üstündedir.

- Adaletin yerini bulması amacıyla süratle harekete geçtik. BM'yi ve GK’yi acil toplantıya çağırdık. Oradaki konuşmada insanlığın Akdeniz’in sularında boğulduğunu belirtmiştim. Nitekim 1 Haziran günü GK bir başkanlık açıklaması kabul etti ve şeffaf soruşturma çağrısında bulundu.

- BM İnsan Hakları konseyi de soruşturma sürecine girdi. BM Genel Sekreteri de panel oluşturdu. Biz de tam işbirliği içinde olduk raporumuzu sunduk. İsrail ise sürekli çalışmalarını geciktirdi.

- Tazminat talep ettik, Gazze ablukasının kaldırılması gerektiğini vurguladık.

- Şartlar yerine gelmezse ilişkilerin normalleşmeyeceğini vurguladık. Farklı zamanlarda toplam 4 tur görüşme gerçekleştirdik.

- İlk kez 2010 Aralık’ta gerçekleştirilen görüşmeler çerçevesinde 2 ayrı anlaşma üzerinde mutabakata varıldı, ancak İsrail kabinesindeki anlaşmazlıklar nedeniyle bunları imzalamadı.

- Palmer Komisyonu’nun gecikmelerinin hepsi İsrail hükümetinin talebi sonucu gerçekleşmiştir. Ancak son olarak gündeme gelen 6 aylık uzatma kabul edilmemiştir.

- Türkiye'nin ve İsrail’in taraf olmadığı, Sadece Palmer ve Uribe’nin imzaları taşıyan raporun 1 Eylül’de basına sızmış olması da düşündürücüdür. Maalesef bu süreçte İsrail tarafı devlet ciddiyeti ve mahremiyeti içinde davranmamıştır.

- Rapor sadece imzasını taşıyanların görüşünü yansıtır.

- Yolcuların ciddi anlamda kötü muameleye maruz kaldıkları, kişisel eşyalara hukuk dışı el konuşmasıyla konsolosluk yardımına erişime engel olunduğu belirtilmektedir.

- İnsan Hakları Konseyi’nin veri toplama misyonu ablukanın hukuka aykırı olduğunu ortay akoymuştur. Bu hem İHK’de onaylanmış hem de uluslararası hukukun kabulünü görmüştür.

- Hukuki olmaktan ziyade siyasi Saiklere dayandığı ortadadır. Türkiye bunu kesinlikle kabul etmeyecektir. Konuyu uluslararası hukuki mercilere götürmeye kararlıyız.

- Taleplerimiz bellidir, yerine getirilmedikçe İsraille ilişkiler normalleşmeyecektir. İsrail’İn eylemlerinin sonuçlarına katlanmasının ve bedel ödemesinin zamanı gelmiştir.

Davutoğlu 5 maddelik yaptırım paketini açıkladı:

1. Diplomasi düzeyi 2. katip düzeyine indirilecek.
2. Askeri anlaşmalar askıya alınacak.
3. Gazze ablukasının tanınmadığı açıkça beyan edildi.
4. Saldırının tüm mağdurlarının hukuki anlamda hak araması desteklenecek.
5. Doğu Akdeniz'in güvenliği için seyrüsefer serbestliği getirilecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89