• BIST 10199.92
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 22 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 20 °C

İsrail'in asıl derdi silah satmak!

İsrail'in asıl derdi silah satmak!
Netanyahu'nun ziyaretinin yankıları sürerken, Yunan basını Tel Aviv'in Atina'yı kullandığına inanıyor.

Yunanistan başbakanı Papandreu'nun İsrail'e yaptığı tarihi ziyaretle öne çıkan, Netanyahu'nun Atina'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaretle taçlanan "İsrail-Yunanistan flörtü", tartışılmaya devam ediyor.

İlk günlerden itibaren bu ani yakınlaşmanın stratejik olduğuna ve özellikle İsrail'in çıkarlarına hizmet edeceğine vurgu yapan Yunan basınının bu bahar mevsimi konusundaki çekinceleri sürüyor.

Yunan Eleftheros Tipos gazetesi İsrail'in Yunanistan'a silah satmaya çalıştığını savunurken, haftalık Pontiki gazetesi ise, "Yunanistan İsrail'in piyonu" yorumunu yaptı.

İSRAİL SİLAH SATMAK İSTİYOR

Yunan Eleftheros Tipos gazetesinde Andreas Koutras imzasıyla çıkan yazıda, İsrail'in Yunan "Leopard" tanklarına mühimmat sağlamak istediği, Papandreu-Netanyahu görüşmesinde savunma başlığına, mühimmatlar ve ortak eğitim tatbikatlarıyla birlikte askerî iş birliğinin geliştirilmesinin yanı sıra füze, bomba ve mürettebatsız uçaklar gibi İsrail üretimi diğer silah sistemlerinin konuşulduğu bildirildi.

İkili görüşmelerde Yunan Hava Kuvvetlerinin insansız uçak alımına dair beklentilerini ortaya koyduğunu kaydeden gazete, İsrail'in Atina'ya havadan-havaya "python-5" ve "derby" füzeleri ile "spice 1000/2000" havadan karaya bomba güncelleme sistemi satmak istediğini bildirdi.

Önümüzdeki günlerde Yunan savunma bakanı Venizelos'un İsrail'e bu satışları konuşmaya gideceğini belirten Eleftheros Tipos gazetesi, ortak eğitim tatbikatlarının da yeniden başlayacağını öne sürdü.

THE JERUSALEM POST: İSRAİL'İN YENİ DOSTU

İsrail'in Jerusalem Post gazetesi de Yunanistan ile İsrail arasında işbirliğini değerlendirirken savunma sanayi boyutunu öne çıkardı.

"Yunanistan uzun menzilli muharebeler için İsrail savaş uçaklarına hava sahasını açabilir, ayrıca İsrail yapımı askeri gereçlerin alımını artırabilir ve hassas istihbarat bilgilerinin paylaşımını genişletebilir" denilen yazıda, Atina'nın Ankara kadar önemli bir ortak ise olamayacağı iddia edildi.

Yunanistan'ın nüfusunun Türkiye'ye göre çok daha az, alım gücünün de çok sınırlı olduğuna dikkat çekilen haberde, Atina'nın Arap ülkeleri üzerindeki nüfuzunun da "Osmanlı mirasına sahip" Türkiye'den çok daha az olduğu belirtildi.

Haberde, Yunanistan'ın İsrail ile bu yeni ilişkisi askeri ve ticari bağların geliştirilmesini de içerecekse Yunan kamuoyu da engel olmazsa gerçekten de çıkarına olacaktır" iddiası dile getirildi.

PONTIKI: YUNANİSTAN İSRAİL'İN PİYONU

Öte yandan, Yunanistan'ın haftalık gazetelerinden Pontiki'de İsrail ile Yunanistan arasındaki yakınlaşma daha ağır ifadelerle eleştirildi.

"İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun iki halk arasındaki ilişkilerin pekiştirilmesi amacıyla Atina'yı ziyaret ettiğine inanan varsa oturup bir daha düşünsün. İki aydan bu yana ABD-İsrail-Türkiye arasındaki yaşanan diplomatik savaşta Yunanistan'ın piyon rolü oynadığı bellidir" ifadesi ile başlayan yazıda, İsrail'in, Türkiye hava sahasını kapattığı için Yunanistan'ın hava sahasını kullanmak istediğine dikkat çekildi.

Bozulan ABD-İsrail ve Türkiye ilişkilerinin ardından Washington ve Tel Aviv'den Atina'ya uzatılan barış dallarının ülkeyi kandırmaması gerektiğini öne süren gazete, uzmanların "üçü anlaşır anlaşmaz, ki Erdoğan iktidardan düşse de düşmese de anlaşacaklar, Yunanistan elinde anlaşmalarla kalacak" görüşünde olduğunu iddia etti.

İsrail'in Netanyahu gibi sağcı bir İsrailli liderler işbirliği yapmanın lekesini taşımak zorunda kalacağını savunan Pontiki, " ekonomiye yatırım yaparak Yunanistan'ı kurtarması için" yalvarılan Arap dünyasının da bu gelişmeden rahatsız olduğunu kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89