• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 30 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 22 °C

İsrail'i kızdıracak Kudüs kararı!

İsrail'i kızdıracak Kudüs kararı!
AB dışişleri bakanları, Kudüs'ün İsrail ve gelecekte kurulacak Filistin'in ortak başkentleri olarak tanınmasını kararlaştırdı.

Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının Brüksel'deki toplantısında İsrail'i kızdıracak bir karar çıktı. AB dışişleri bakanları, Kudüs'ün İsrail ve gelecekte kurulacak Filistin'in ortak başkentleri olarak tanınmasını kararlaştırdı.

İsmini açıklamak istemeyen AB'li bir diplomat, dışişleri bakanlarının Kudüs'ü "iki ülkenin gelecekteki başkenti" olarak kabul eden bir taslak metin üzerinde anlaştığını söyledi.

İsrail Avrupa Birliği'nin Doğu Kudüs'ü gelecekteki Filistin devletinin başkenti olarak tanıması düşüncesine sert tepki göstermişti. İsrailli yetkililer yaptığı açıklamada AB'nin bu kararının Ortadoğu barış görüşmelerini tehlikeye düşüreceği uyarısında bulunmuştu.

GECE BOYU TÜRKİYE TARTIŞILDI

AB Dışişleri bakanlarının Konsey toplantısında Türkiye konusu, yoğun pazarlıklara sahne oldu ancak bir sonuca ulaşılamadı. Rum kesimi Türkiye'nin ek protokol yükümlülüklerini yerine getirerek limanlarını Rum gemilerine açmasını istedi. Dönem başkanı İsveç ise Rum kesiminin Türkiye ile yeni fasıllar açılmasına engel çıkarmamasını talep etti.

Kıbrıslı Rumlar'ın, akşam yemeğininin önemli tartışma konusu olan Türkiye ile ilgili olarak AB Dönem Başkanı İsveç’in hazırladığı taslak sonuç bildirgesi metnine itirazları yemeği gerdi.

Akşam yemeği öncesi Rum ve İsveç delegasyonu arasında Türkiye pazarlığı üst düzey memurlar arasında da devam etti.

AB Dönem Başkanı İsveç’in, Türkiye konusunda uzlaşı arayışına devam edeceği, Türkiye ile ilgili AB üyesi başkentler arasında da yoğun diplomatik temaslar yapıldığı kaydedildi.

TARİH BEKLEYEN MAKEDONYA'YA YUNAN ENGELİ

AB Komisyonu'nun son ilerleme raporunda üyelik müzakerelerine hazır olduğunu bildirdiği Makedonya'nın AB'den tarih alma umudu, isim sorunu yaşadığı Yunanistan'ın engellemesi nedeniyle gelecek yıla ertelendi.

Onay için 10-11 Aralık'taki AB zirvesine sunulacak genişleme kararlarını görüşmek için toplanan AB dışişleri bakanları, Makedonya'ya üyelik müzakereleri için tarih verilmesi konusunun 2010'un ilk yarısındaki İspanya dönem başkanlığına bırakılması konusunda uzlaştı.

AB dönem başkanı İsveç'in üye ülkelere sunduğu taslak genişleme kararlarında, Makedonya'nın "isim sorununa BM gözetiminde müzakereler yoluyla her iki tarafın kabul edeceği bir çözüm bulunması dahil, iyi komşuluk ilişkilerini sürdürmesinin elzem olduğu" vurgulanıyor.

Yunanistan, BM'ye 1993'te "Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya" adıyla katılan Makedonya'nın anayasal ismiyle tanınmasına, aynı adı taşıyan batı bölgesinden hak talebinde bulunabileceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

AB'den 2005 yılında aday ülke statüsü alan Makedonya, 10-11 Aralık'taki AB zirvesinde müzakerelere başlama tarihi almayı umuyordu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89