• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 4 °C

İsrail'e Dünyadan Tepki Yağıyor

İsrail'e Dünyadan Tepki Yağıyor
Filistin 3 günlük yas ilan etti. Arap Birliği saldırıyı kınarken, AB ayrıntılı bir soruşturma istedi, İran'dan ise "vahşice" nitelemesi geldi.

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıya dünyadan tepki yağıyor. 

Filistin:

Gazze'deki Hamas hükümetinin lideri İsmail Haniye, İsrail güçlerinin Gazze'ye yardım getiren gemilere müdahalesini kınadı. Haniye, müdaheleyi "acımasız bir saldırı" olarak niteledi.

Haniye, basına yaptığı açıklamada, "BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'u, bu gemilerde bulunan dayanışma gruplarını korumak ve Gazze'ye güvenle gelmelerini sağlamak konusunda sorumluluklarını üstlenmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

15639

Hamas ayrıca, İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Araplara ve Müslümanlara, İsrail büyükelçiliklerinin önünde "başkaldırı" çağrısında bulundu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da, Filistin'de 3 günlük yas ilan etti. Filistin yönetimi de BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanmasını istedi. Baş müzakereci Saib Erakat, gemilere saldırıdan sonra BM Güvenlik Konseyi'nin acil olarak toplanmasını talep ettiklerini belirtti.

İran:

İran, İsrail'in saldırısını "vahşice ve insanlık dışı" olarak nitelendirdi. İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu da açıklamasında İsrail saldırısını sert dille kınadı. Açıklamada, "Dünya barışı ve emniyeti için en büyük tehdit siyonist İsrail rejimidir" denildi.

İsrail kuşatması altındaki Filistinlilere gıda, tıbbi malzeme ve diğer insani yardım malzemeleri götüren gemilere saldırının kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, "Siyonist rejim İsrail savaş suçu işliyor" denildi.

İran ayrıca, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası toplumu göreve çağırdı.

Arap Birliği:

Arap Birliği'nin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından, alınacak önlemlerle ilgili karar vermek için yarın olağanüstü toplanacağı bildirildi.

Avrupa Birliği:

Avrupa Birliği (AB), Filistinlilere yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili İsrail makamlarının eksiksiz soruşturma açmasını istedi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İsrail makamlarından gemilere saldırıyla ilgili eksiksiz bir soruşturma açmalarını istediklerini söyledi.

Yunanistan:

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Yunanistan Dışişleri Bakanlığında kriz masası oluşturuldu. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Yunanistan'ın İsrail Büyükelçisine, yetkili makamlardan askeri operasyon hakkında açıklama talep etmesinin istendiği kaydedildi.

Yunanistan, İsrail ile yapmakta olduğu hava tatbikatını da sonlandırdı.

Fransa:

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, "İsrail'in müdahalesi beni şoke etti, soruşturulmalı" dedi.

İspanya:

İspanyol hükümetinin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekteri Diego Lopez Garrido, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını sert dille kınadı.

Garrido, "Gerek İspanya, gerekse dönem başkanı olarak AB adına bu saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz. İspanya Dışişleri Bakanlığı olarak İsrail'in Madrid büyükelçisini izahat için acil Dışişleri Bakanlığına çağırdık" dedi.

Bu arada, konvoyda bulunan 3 İspanyol vatandaşının durumu hakkında henüz bilgi olmadığı bildirildi. Konvoydaki İspanyol vatandaşlarından birinin babası, "Son olarak sabah 04.00'de oğlumla konuşabildim. Daha sonra hiç haber alamadım. Öldü mü, yaralı mı yoksa esir mi alındı, bilgim yok. İspanyol makamlarından harekete geçmelerini istiyorum" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89