• BIST 9992.4
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 16 °C

İsrail'den vahşete tuhaf gerekçe

İsrail'den vahşete tuhaf gerekçe
Mark Regev, Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlenen saldırıyla ilgili olarak, "şiddeti yardım taşıyanların başlattığını" iddia etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sözcüsü Mark Regev, Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlenen saldırıyla ilgili olarak, "şiddeti yardım taşıyanların başlattığını" iddia etti.

 Sözcü Regev, yaptığı açıklamada "Şiddeti onlar başlattı" diyerek, "bu olayın olmaması için mümkün olan tüm çabayı harcadıklarını, askerlerin bunun bir polis operasyonu olduğunu söylediklerini ve azami dikkat gösterdiklerini" savundu.

Regev, "Maalesef, gemidekiler demir çubuklarla, bıçaklarla ve gerçek mermilerle aşırı bir güç ile saldırdılar" diye konuştu.

İsrail ordu sözcüsü General Avi Benayahu da, komandoların operasyonunun uluslararası sularda yapıldığını söyledi.

General Benayahu devlet radyosuna açıklamasında, "Komandolar, sabah 04.30 ve 05.00 (TSİ 04.30-05.00) arasında kıyılarımızdan 70-80 mil (130-150 kilometre) mesafede müdahale ettiler" dedi.

Askerlerin silahları çalınmış

İsrail ordusu, Gazze'ye yardım götüren yardım gemilerinde yaşanan olaylara ilişkin açıklamasında gemideki eylemcilerin, askerlere ait iki silahı çaldıklarını öne sürdü. Açıklamada sabah saatlerinde gemiye çıkan askerlerden iki tabanca aldıkları, bu silahların daha sonra gemide bulunduğu savunuldu.

İsrail ordusu, ilk açıklamasında da İsrail askerlerine ateş açıldığını ve İsrail askerlerinin de buna cevap verdiğini belirtmişti. Ancak gemideki eylemciler, kendilerinde silah olmadığını ve İsrail askerlerine karşı bir şiddet eyleminde bulunduklarını söylüyorlar.

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon da konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısında Gazze gemilerini bir provokasyon olarak niteledi. Ayalon, gemideki eylemcilerde de silah bulunduğunu iddia etti. Bu silahların da İsrail askerlerine karşı kullanılmış olduğunu dile getirdi.

Öte yandan İsrail ordusu operasyonda yaralanan iki askerinin durumunun ağır olduğunu duyurdu. Askerlerin Hayfa'daki Rambam Hastanesi ile Tel Hashomer'deki Şeba Hastanesi'nde tedavi edildikleri aktarıldı.

Ayalon: Çabalarımız dikkate alınmadı

İsrail askerlerinin Gazze gemilerine yönelik saldırısının ardından Tel Aviv yönetiminden ilk resmi açıklama geldi. Bir basın toplantısı düzenleyen İsrail Dışişleri Bakanı yardımcısı Danny Ayalon, operasyonu savunurken yardımların ulaştırılmasına yönelik çabalarının ise dikkate alınmadığını söyledi. Danny Ayalon, "Durumu sakinleştirmek için tüm taraflar birlikte çalışmalı" ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında Gazze'ye uygulanan ambargoyu da savunan Danny Ayalon, kuşatmanın "Hamas'ın terörü nedeniyle doğru gerekçelere sahip" olduğunu iddia etti. Gemilerle gelen yardımı Gazze'ye ulaştırmayı teklif ettiklerini; ama bunun kabul edilmediğini kaydeden Ayalon, gemilerin ablukayı delmeleri halinde ise bunun bölgeye silah sokulması için bir kapı açacağını savundu.

"Bizim mükerrer çağrılarımıza dikkate alınmadı." diyen Ayalon, bu kuşatmayı kırmalarına müsaade edilmeyeceğini ve denizcilik kanunu uyarınca bunun İsrail'in hakkı olduğunun da defalarca söylendiğini belirtti. "Gemidekiler bu çağrılara kulak vermedi." diye konuşan Ayalon, ardından "Savunma güçlerimiz gemileri takip etmeye ve barışçıl yollarla bu işi sonlandırmaya karar verdi."dedi. Ayalon, gemilerde yaşananlarla ilgili olarak ise detaylı bir bilgi vermedi.

Livni'den İsrail hükümetine yardım teklifi

İsrail'in Kadima Partisi lideri eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, İsrail askerlerinin Gazze'ye giden gemilere saldırısının ardından Türkiye ile yaşanan diplomatik kriz için yardım teklifinde bulundu. Livni, yaşanan krizin aşılmasında Dışişleri Bakanı Avigdor Leiberman ve Savunma Bakanı Ehud Barak'a yardım edebileceğini bildirdi.

Kadima Partisi'nden Kadima konseyi Başkanı Haim Ramon da Başbakan Benjamin Netanyahu hükümetine Gazze'ye gelen gemiler konusunu idare edememekle suçladı.

Halen Kanada'da bulunan Netanyahu'nun, bu hafta içinde Washington'da ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesi bekleniyordu. Aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Lieberman ile koalisyon ortağı olan Netanyahu'nun hükümeti, Türkiye ile daha önce yaşanan "alçak koltuk" krizinden dolayı muhalefetin sert tepkisine maruz kalmıştı. İsrail yönetimi, acemilikle ve diplomasiyi bilmemekle suçlanmıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89