• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 15 °C

İsrail'den Akdeniz'de gemi operasyonu

İsrail'den Akdeniz'de gemi operasyonu
İsrail, Mısır'a silah taşıdıkları iddiasıyla Akdeniz'de İran bandıralı gemilere operasyon düzenledi.

İsrail'in, Akdeniz'de, Güney Kıbrıs yakınlarında el koyduğu, Antigua bayraklı şilebin yüzlerce ton silah ve mühimmat taşıdığı belirtilirken, İsrail'in devlet televizyonu Kanal 1'de yayınlanan haberde, konteynerlerin İran'ın Bender Abbas limanından bir İran gemisine yüklendiğini ve Mısır'da yükü boşaltılıp, ikinci gemiye aktarıldığı ifade etti.

İsrail Donanma Komutanı Tuğgeneral Rani Ben-Yehuda, düzenlediği basın toplantısında, el konulan şilebin yükü ve operasyonla ilgili bilgi verdi.

Ben-Yehuda, NATO gemileriyle de yapılan koordinasyon doğrultusunda, gemi mürettebatının sorguya çekildiğini ve daha ayrıntılı bir araştırma istediklerini belirterek, gemi kaptanından buna herhangi bir itiraz gelmediğini söyledi. Ben-Yehuda'ya göre, gemi mürettebatının yük hakkında bilgisi yok.

Kağıtlarında yapılan incelemenin, konteynerlerin İran'dan yüklendiğini ve şilebin, Suriye'ye doğru yol aldığının belirlendiğini kaydeden Ben-Yehuda'nın verdiği bilgiye göre, konteynerlerde yapılan rastgele arama, saklanmış silahları, özellikle de İran ticaret filosuna ait konteynerlerde gizlenmiş roketleri ortaya çıkardı.

İsrail'in, geminin kargosu hakkında önceden istihbarat bilgilerine sahip olup olmadığı konusuna bir açıklama getirmeyen Ben-Yehuda, "Biz, zaten İran'ın Hizbullah ve öteki örgütleri büyük miktarlarda silahla desteklediğini gösteren güncel istihbarata sahibiz" dedi.

Donanma komutanı, gemide uçaksavar ya da tanksavar silahlarına rastlanmadığını da sözlerine ekledi.

Francop adlı gemideki 400'e yakın konteynerin 40'ından silah çıktığı belirtiliyor.

İsrail Ordu sözcülüğü de yaptığı açıklamada, silahların İsrail'e ve İsrail vatandaşlarına karşı kullanılmak üzere Hizbullah örgütüne ulaştırılmalarının hedeflendiğini savundu. Açıklamada, şilepte ele geçirilen silahların, İran'ı herhangi türden silah ihraç etmek ya da ticaretinde bulunmaktan men eden 1747 ve 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali olduğu söyledi.

Açıklamada, farklı bandıralar taşıyan gemilerden yararlanarak kaçak olarak Hizbullah gibi örgütlere yüksek tahrip güçlü silahlarla dolu konteynerler göndermenin İran'ın bilinen bir taktiği olduğu da iddia edildi.

KONTEYNERLER BENDER ABBAS'TAN

Öte yandan, İsrail'in devlet televizyonu Kanal 1 konuyla ilgili haberinde, silah yüklü konteynerlerin İran'ın Bender Abbas limanından yine bir İran gemisiyle yola çıktığını ve bu geminin Mısır'ın Dimyat limanında konteynerleri boşalttığını, burada 3 gün bekleyen konteynerlerin daha sonra el konulan ikinci gemiye yüklendiğini ifade etti. Kanal 1, şilebin yük manifestosunda, konteynerlerin yükünün plastik hammaddesi olarak gösterildiğini, konteynerlerin içinde ise önde plastik hammaddelerinin, arkasında silahların saklı olduğunu belirtti.

Geminin evraklarında yükleyicinin İran'ın bir devlet kuruluşu olarak gözüktüğü de ifade ediliyor.

Ele geçirilen silahlar arasında 107 ve 122 mm roketler, kalaşnikov mermileri, havan mermileri, el bombaları gibi mühimmatın yer aldığını duyuran İsrail televizyonları, haberlerinde silah ve mühimmatın Hizbullah örgütüne muhtemel bir savaşta bir ay veya daha fazla yetecek ölçüde olduğunu da savundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89