• BIST 10000.12
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 17 °C

İsrail'de yalancı kadınlara suçüstü

İsrail'de yalancı kadınlara suçüstü
İsrail Ordusu, askerî görevlerini yapmamak için kendini dindar göstererek yalan söyleyen 1.000 kadını Facebook`tan yakaladı.

İsrail'de kendini dindar gösterip askere gitmeyen kadınları Facebook ele verdi!

İsrail Ordusu, askerî görevlerini yapmamak için kendini dindar göstererek yalan söyleyen 1.000 kadını Facebook`tan yakaladı. Washington Post`ta yayınlanan habere göre İsrail ordusu orduya gitmemek için kendini dindar gösteren insanların sayısında artış olması üzerine 2 yıl önce özel hafiye şirketleriyle anlaşmıştı.

Haberde kadınların yalan söylemesine delil olarak ise bir kadının koşer (helal) olmayan bir lokantadan yemek sipariş etmesi, bir kadının da çalışmanın, hatta elektrik düğmesine basmanın bile yasak olduğu Şabbat (cumartesi) günü Facebook adresine fotoğrafını koyması gösteriliyor. "Yalanları" ispatlanan kadınların silah altına alındıkları belirtiliyor.

İsrail ordusu Yahudilerin en kutsal gördüğü kurumların başında geliyor. Ancak son yıllarda bu düşüncenin hızla azalmaya başladığı ifade ediliyor. İsrail`de dindar olmak askerden muafiyet için en kolay yol. İsrail ordu kaynaklarına göre son yıllarda hem erkekler ve hem de kadınlar arasında yoklama kaçakları hızla artıyor.

Özellikle kadınlar arasında bu oran yüzde 40`lara ulaşmış durumda. İsrail`de erkekler 3, kadınlar ise 2 yıl askerlik yapmak zorunda. Ancak nüfusun yüzde 20`sini oluşturduğu tahmin edilen dini gruplara üye olanlar askerden muaf tutuluyor, hatta vergi vermiyor.

İsrail Askere Alma Dairesi Başkan Yardımcısı Ben Şaul geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada, askerden kaçmak için kendini dindar gösteren pek çok kadının mankenlik, şarkıcılık yaptığını, bunların çoğunu barlarda yakaladıklarını belirtiyor. Şaul, bu tür kadınları yakalamanın en fazla bir hafta sürdüğünü, bunların ya Şabbat`ta araba sürerken, ya da içki ve sigara kullanırken yakalandıklarını söylüyor.

ASKER KAÇAĞI KADINLARIN SAYISI ARTIYOR

1991 yılında dini gerekçelerle askere gitmeyen kadınlar yüzde 21 düzeyinde iken bu rakamın 2008`de yüzde 36`ya çıktığı belirtiliyor. Erkekler arasındaki oran da aynı hızla yükseliyor. Dini gerekçelerle askere gitmeyenlerin oranı 1995`te beşte bir iken bu oranın 2007`de üçte bire kadar çıktığı ifade ediliyor.

Ordu özellikle askerliği kadınlar için cazip hale getirmek için önlemler alıyor. Bu önlemler arasında helikopter sürmekten topçu birlikleri eğitmenliğine hatta paramiliter polis birliklerine alınmak da bulunuyor.

7 milyonluk İsrail`de nüfusun yüzde 20`sini oluşturan Araplar askere alınmıyor. Sadece Dürziler ve Bedeviler silah altına alınıyor ancak onlar da çok üst düzey görevlere çıkarılmıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89