• BIST 9075.66
  • Altın 2300.653
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0795
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 12 °C

İsrail yardım gemisine saldırdı

İsrail yardım gemisine saldırdı
İsrail askeri gemilere operasyon düzenlendi. Hücüm botlar ve helikopterle gemiye gelen askerler, geminin üzerine çıkarak ateş açtı.

İsrail güçleri, "Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım" kampanyası kapsamında Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemilik filoya müdahale etti. İsrail televizyonu, saldırıda en az 10 kişinin öldüğünü açıkladı. Türk Dışişleri Bakanlığı da, İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levi'yi Bakanlığa çağırdı. İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde ise protesto gösterisi var.

15639

İsrail askeri gemilere operasyon düzenlendi. Hücüm botlar ve helikopterle gemiye gelen askerler, geminin üzerine çıkarak ateş açtı.

Olayda İsrail askerlerinin açtığı ateş nedeniyle 1 kişi başından vuruldu. Anadolu Ajansı da gemide 2 kişinin öldüğünü belirtti. İsrail televizyonuna göre ise ölü sayısı 10. Çatışmada en az 30 kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Olay anında savunmasız bulunan yardım gönüllüleri büyük panik yaşadı.

Televizyonlarda yer alan haberlerde de bir helikopterden bazı askerlerin ellerinde silahla iple sallanarak gemiye indiği ve geminin iç taraflarına geçtiği görüldü.

Daha önce insani yardım filosundaki gemilerden sadece "Mavi Marmara" gemisiyle bağlantı kurulabilirken, şu an bu gemi ile de bir bağlantı kurulamıyor.

Uyarı mesajı yayınlandı

Akşam saatlerinde ise İsrail radyosu, konvoya yapılan uyarı mesajını yayınladı. Radyoda yayınlanan mesaja göre, İsrail'in Hayfa limanından ayrılan hücumbotlar, gemileri ablukaya uymaları için uyardı.

Mesajda, "Bu emre uymaz ve abluka sınırına girerseniz, İsrail donanması ablukayı delmenizi engelleyecek önlemleri alacaktır" denildi.

Konvoyun lideri Türk gemisi Mavi Marmara'dan yapılan açıklamalarda, İsrail gemilerinin konvoyu taciz ettiğini belirtmişti. Füze taşıma kapasitesine sahip 3 İsrail gemisi, cuma gününden bu yana Hayfa'da bekletiliyor.

İsrail daha önce, filoya müdahalenin, Gazze'nin 68 mil açığından itibaren yapılabileceğini, gece karanlığından faydalanılacağını açıklamıştı.

Başbakanlık'ta acil toplantı

Başbakan Vekili Bülent Arınç'ın başkanlığında, İskenderun'daki askeri birliğe saldırı ve İsrail'in yardım gemilerine müdahalesinin değerlendirildiği bir toplantı yapılıyor.

Başbakanlık Merkez Bina'da saat 07.20'de başlayan toplantıya, Başbakan Vekili Bülent Arınç ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Mehmet Eröz ve Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Nusret Güner ile ilgili bürokratlar katıldı.

İsrail Büyükelçisi Bakanlığa çağırıldı

Dışişleri Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Brezilya'dan ABD'ye geçmekte olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konuyu yakından takip ederek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü bilgilendirdi.

Yardım gemilerinden doğrudan bilgi akışının devam ettiği, gelişmeler hakkında arama kurtarma merkezinden kriz masasına ulaşan bilgilerin değerlendirildiği kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığının, kısa bir süre içinde olayla ilgili bir açıklama yapması bekleniyor.

İsrail Başkonsolosluğu önünde protesto

İsrail'in operasyonu üzerine İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan bir grup, İsrail'in, "Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım" konvoyuna müdahalesini protesto ediyor.

Gruptakiler, İsrail'in, Gazze'ye yardım için giden gemilere müdahale ettiği haberini aldıktan sonra ellerinde Filistin bayraklarıyla "İsrail şaşırma sabrımızı taşırma" sloganı attı.

Başkonsolosluk önüne gelen gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, grubu teskin etmeye çalıştı. Çok sayıda polisin güvenlik önlemi aldığı başkonsolosluk çevresinde grubun bekleyişi sürüyor.

Hamas müdahaleyi kınadı

Gazze'deki Hamas hükümetinin lideri İsmail Haniye, İsrail güçlerinin Gazze'ye yardım getiren gemilere müdahalesini kınadı. Haniye, müdaheleyi "acımasız bir saldırı" olarak niteledi.

Haniye, basına yaptığı açıklamada, "BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'u, bu gemilerde bulunan dayanışma gruplarını korumak ve Gazze'ye güvenle gelmelerini sağlamak konusunda sorumluluklarını üstlenmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89