• BIST 9672.32
  • Altın 2500.365
  • Dolar 32.5848
  • Euro 34.8412
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 7 °C

İsrail ve Filistin'de en uzun gece

İsrail ve Filistin'de en uzun gece
İsrail iç kabinesinin, İsrail ve Filistin'de merakla beklenen ve sabaha kadar süren uzun toplantılarından bir karar çıkmadı.

İsrail iç kabinesinin, İsrail ve Filistin'de merakla beklenen ve sabaha kadar süren uzun toplantılarından bir karar çıkmadı. Buna rağmen hükümetin, tutuklu teaitisi ile ilgili olarak İsrail hükümetinin bu konudaki görüşmecisi Hagay Hadas'a, Hamas'la görüşmelerin devam ettirilmesi için "yeşil ışık yaktığı" belirtiliyor. 

Yaklaşık 3,5 yıl önce, Gazze'deki Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın da aralarında bulunduğu 3 silahlı grup tarafından kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit karşılığında yaklaşık bin dolayında Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını öngören değişim anlaşmasıyla ilgili olarak, İsrail kabinesinin "Yedili" olarak adlandırılan grubu, geçen pazartesinden bu yana toplantı halindeydi.

Başbakan Binyamin Netanyahu başkanlığında pazartesi günü 3 kez bir araya gelen 'Yedili', dün de biri sabah başlayıp öğleden sonraya kadar devam eden, diğeri ise gece 21.00'den gece yarısından sonraki saatlere kadar süren iki ayrı toplantı daha gerçekleştirdi.

Ancak herkesin sonucunu merakla beklediği toplantıyla ilgili olarak hiçbir açıklama yapılmadı.

"Yedili" toplantılarına Netanyahu'nun yanı sıra Savunma Bakanı Ehud Barak, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Eliyahu Yişai, gizli servislerden sorumlu bakan Dan Meridor, Başbakan yardımcısı Moşe Yaalon, ve Devlet Bakanı Benny Begin katılıyor.

Toplantılarda İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi de hazır bulundu.

İç kabine toplantılarının başlamasıyla birlikte, Gilad Şalit'in kurtarılması kampanyasına destek veren onlarca kişi, sabahın erken saatlerinde Kudüs'te Başbakanlık binası önünde gösteri yaptı.

"Sen başlattın, sen bitir"

Göstericiler, ellerinde Şalit'in posterleriyle Netanyahu'ya, tutuklu teatisi anlaşmasına atıfta bulunarak, "Sen başlattın, sen bitir" diye seslendi ve anlaşmayı imzalamasını istedi.

Göstericiler ayrıca, Başbakanlık önüne Gilad Şalit'in askeri üniforma içindeki onlarca karton görüntüsünü de koydu.

Gilad Şalit'in ailesi de Başbakanlık önündeki gösteriye katılanlar arasında yer aldı. Baba Yoam Şalit, oğlunun kurtarılmasıyla ilgili kararın çıkacağı umudunda olduğunu söylerken, "Hemen bir karara varılması gerekiyor. Hamas'ın da aynı şekilde... Gazze'deki yüzbinlerce Filistinli'nin de çektiklerine bir son verme zamanı gelmiştir" dedi.

Gilat Şalit'in annesi Aviva Şalit de Ordu Radyosuna, bakanlardan oğlunun kurtulmasını sağlayacak takas anlaşmasına destek vermelerini istedi ve "Her bir oy, ya oğlumun ölüm cezası veya hürriyeti olacaktır" diye konuştu.

Netanyahu Şalit'in ailesini kabul etti

Başbakan Binyamin Netanyahu ise, iki toplantı arasında Şalit ailesini Başbakanlığa davet ederek bir görüşme yaptı. Baba Noam Şalit, Netanyahu'nun kendilerine yeni bir şey söylemediğini ifade ederek, "Ne iyimserim, ne de kötümser" dedi.

Mısır İstihbaratı Başkanı Ömer Süleyman Pazartesi günü İsrail'e gelmişti. Süleyman'ın gelişinin de Hamas-İsrail muhtemel tutuklu takası ile doğrudan ilişkili olduğu sanılıyor.

Bu arada, Şalit'e karşılık bırakılması öngörülen Filistinli tutukluların sayısı da 950 olarak belirtiliyor. Daha önce, 980 rakamı söyleniyordu.

Lübnan'daki bir Hamas sözcüsü ise, örgütün, serbest bırakılacak Filistinli tutukluların, Filistin toprakları dışında başka bir yere gönderilmelerini kabul etmeyecekleri açıkladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89