• BIST 9524.59
  • Altın 2490.845
  • Dolar 32.5516
  • Euro 34.65
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

İsrail tam ve detaylı bir hesap vermelidir

İsrail tam ve detaylı bir hesap vermelidir
Ban Ki-mun, İsrail'in Gazze'ye soruşturulmasıyla ilgili olarak ''soruşturmanın tarafsız, güvenilir ve şeffaf olması için elinden geleni yapacağını'' vurguladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi'nin Türkiye'nin yoğun çabasıyla kabul edilen başkanlık bildirisinde yer alan, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasının soruşturulmasıyla ilgili olarak ''soruşturmanın olabildiğince tarafsız, güvenilir ve şeffaf olması için elinden geleni yapacağını'' vurguladı.

Genel Sekreter Ban, BM'de düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemiye saldırısını ve BM Güvenlik Konseyi'nin bu konuyla ilgili kabul ettiği başkanlık açıklamasının sonuçlarını değerlendirdi.

Gelişmeleri son derece yakından takip ettiğini belirten Ban, BM Güvenlik Konseyi'nin dışında Cenevre'deki İnsan Hakları Konseyi'nin de bölgeye olayı araştırmak üzere uluslararası ve bağımsız bir kurul göndereceğini hatırlattı.

''İsrail, bir an önce olayla ve olayda yaralanan, ölen ve tutuklanan kişilerle ilgili tam ve detaylı bir izahat ve hesap vermelidir'' diyen Ban, bu kapsamda tutuklu ve yaralıların Türkiye'ye dönüyor olmalarını duymaktan memnun olduğunu söyledi.

''Bu tür bir olayın bir daha yaşanmaması için her şey yapılmalıdır'' diye konuşan Ban, bu kapsamda kışkırtıcı hareketlerden kaçınılması gerektiğini belirtti.

Ban, şöyle devam etti:

''Bu trajedi, sorunun altında yatan asıl nedenin altını çizmektedir, Gazze'deki abluka, ters tepen, sürdürülemez ve yanlıştır. Bu abluka masum insanları cezalandırmaktadır ve İsrailli yetkililer bu ablukaya derhal son vermelidir. İsrailli yetkilileri bu konuda defalarca uyardım. İsrail, Gazze'deki ablukayı kaldırmış olsaydı bu trajedi yaşanmazdı.''

SORULAR

Ban, Güvenlik Konseyi'nin başkanlık açıklamasında yer alan ''soruşturma açılması konusunun'' nasıl uygulanacağıyla ilgili bir soru üzerine, şunları söyledi:

''Güvenlik Konseyi, acil, tarafsız, güvenilir ve şeffaf bir soruşturma açılmasını istemiştir. Bu kapsamda harekete geçmek amacıyla çeşitli seçenekleri değerlendirme sürecindeyim. Öncelikle bu olayla ilgili tam bir soruşturulma açılması gerekmektedir. Ancak kararımı biraz beklemeniz gerekebilir, tüm ilgili taraflarca destek görecek ortak bir anlayışa, ortak bir paydaya ihtiyacım var, bu son derece hassas bir konu.''

Genel Sekreter soruşturmanın tarafsız, güvenilir ve şeffaf olması için elinden geleni yapacağını vurguladı.

Başka gemilerin Gazze'ye gitmekte olduklarının hatırlatılması üzerine ise Ban, tüm tarafların sorumluluk içinde davranmaları, bu tür bir trajedinin bir daha yaşanmaması gerektiğini söyledi.

Genel Sekreter Ban, ''Soruşturma açılması için başka bir Konsey kararına ihtiyaç olup olmadığının'' sorulması üzerine ise ''Bu konuda başka bir Konsey bildirisi ya da kararına ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum, ilgili taraflarla danışmalarım devam edecek'' dedi.

Ban, Türkiye'nin kayıpları ve İsrail yetkilileri tarafından tutulmalarıyla ilgili soru üzerine ise, bu insanların İsrail'de itham edilmeden serbest bırakılacakları konusunda İsrailli yetkililer tarafından kendilerine güvence verildiğini söyledi.

Basın toplantısının yapıldığı sıralarda saldırının düzenlendiği gemideki yolcuları, yaralıları ve hayatını kaybedenleri taşıyan uçaklar Türkiye'ye vardı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89