• BIST 10182.27
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 19 °C

İsrail Rachel Corrie'nin yolunu kesti

İsrail Rachel Corrie'nin yolunu kesti
İsrail'in Gazze gemisinin yolunu kestiği bildirildi, İrlanda Dışişleri Bakanı ise gönüllüler konusunda İsrail'i uyardı.

İsrail komandoları, Gazze'ye yardım filosunun yoluna devam eden tek gemisi Rachel Corrie'nin yolunu kesti. Özgür Gazze Hareketi sözcüsü, gemiye komandoların çıkmadığını, sadece geminin yolunun kesildiğini açıkladı.

İsrail askerleri, Akdeniz'de karaya 35 mil açıkda Gazze'ye yardım götüren Rachel Corrie isimli geminin önünü kesti.

Özgür Gazze Hareketi sözcüsü Greta Berlin, İsrail ordu radyosunun yanıltıcı haberlerinin aksine gemiye İsrail komandolarının çıkmadığını açıkladı.

''Rachel Corrie'' gemisinde bulunan 1976 Nobel Barış Ödülü sahibi Mairead Maguire, BM'den ya da bağımsız bir uluslararası kuruluştan yetkililerin, Gazze'ye ulaşmadan önce gemideki yardım malzemesini kontrol etmesine açık olduklarını bildirmişti.

Geminin Aşdod limanına çekilmesi istendi.

İrlanda gemisi Aşdod'a gitmeyecek
Öte yandan, İrlanda Dışişleri Bakanı Michael Martin, insani yardım taşıyan "Rachel Corrie" gemisinin Gazze'ye ulaşmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Martin, yaptığı yazılı açıklamada, "Gemidekiler, barışçı niyetlerini açıkça ortaya koydular ve İsrail güçlerine herhangi bir şekilde direnmeyeceklerini bildirdiler. Bunun üzerine Rachel Corrie'deki herhangi bir kişiye karşı güç kullanılmasının gerekçesi olamaz" dedi.

İrlanda hükümetinin önceliğinin gemidekilerin güvenliği olduğunu bildiren Martin, bununla birlikte Gazze'deki insanların içinde bulunduğu duruma ve devletlerin barışçı protestolara izin verme yükümlüğüne acilen dikkati çekmek gerektiğinin de bilincinde olduklarını vurgulayarak, "Rachel Corrie"deki gönüllülerin protestolarına ve gemideki yükün tamamının Gazze'ye ulaştırılmasına izin verilmesi gerektiğini yineledi.

Martin, açıklamasında, İsrailli yetkililerle bu sabah, "geminin Aşdod'a yanaşması, BM ve İrlanda Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin gözetiminde yapılacak incelemelerin ardından insani yardımın gemideki 2 gönüllü eşliğinde Gazze'ye ulaştırılması" konusunda anlaştıklarını ancak gemidekilerin bunu kabul etmediğini bildirdi.

Bu tür bir anlaşmanın bölgeye gelecekte de insani yardım ulaştırılması açısından faydalı olacağına inandığını belirten Martin, "Gönüllüler kendilerine bugün öğleden sonra ilettiğimiz bu öneriyi, dikkatli bir değerlendirmenin ardından, hükümete çabaları için teşekkür ederek, reddetti" dedi.

"Gemidekilerin Gazze'ye ilerleyerek protestolarını sürdürmeyi isteme haklarına tamamen saygı duyduğunu" ifade eden Martin, İsrail hükümetinden de, çimento dahil, gemideki tüm yardım malzemelerinin Gazze'ye ulaştırılmasını sağlamasını istedi.

Dışişleri Bakanı Martin, "İrlanda hükümeti, Gazze'deki ablukayı kaldırması için İsrail'e çağrıda bulunmaya devam ediyor. İsrail bir an önce, silah haricindeki her türlü malzemenin Gazze'ye ulaştırılması konusunda kolaylık sağlamalı" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89