• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 16 °C

İsrail: Kudüs bizim başkentimiz!

İsrail: Kudüs bizim başkentimiz!
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Yahudi halkı Kudüs'ü 3 bin yıl önce inşa ediyordu, bugün de inşa ediyor. Kudüs, bir yerleşim yeri değil, o bizim başkentimiz" dedi.

İsrail'in, Doğu Kudüs'te yeni yerleşim inşası projesi nedeniyle ABD'nin eleştirilerine maruz kaldığı bir dönemde Washington'ı ziyaret eden Netanyahu, İsrail yanlısı etkin lobi grubu Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesinin (AIPAC) toplantısında yüzlerce Kongre üyesi ve senatörün de aralarında bulunduğu yaklaşık 8 bin kişiye seslendi.

Netanyahu, ziyaretinin ilk gününde yaptığı konuşmada, Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşimlerinden Ramat Şlomo'daki genişleme projesi nedeniyle ABD ile ilişkilerinde son dönemde yaşadıkları sorunlarla ilgili olarak, "dünyanın en büyük ulusu" diye nitelendirdiği ABD ile İsrail arasındaki dostluk bağlarının devamına güven duyduğunu ifade etti.

İsrail'in Doğu Kudüs'te inşa ettiği mahallelerin kentin "ayrılmaz" bir parçası olduğunu savunan Netanyahu, buraların herhangi bir barış anlaşmasında da İsrail'in parçası olmaya devam edeceğini söyledi.

Buralardaki inşaat faaliyetlerinin iki devletli bir çözüm olasılığını hiçbir şekile engellemediğini iddia eden Netanyahu, Kudüs'ün herhangi bir bölgesinde inşaat yapmaya hakları olduğunu savundu.

Tüm İsrail hükümetlerinin 1967 yılından beri kentin "Yahudi mahallelerinde" inşaat faaliyetinde bulunduğunu, bunu herkesin bildiğini kaydeden Netanyahu, "Amerikalılar, Avrupalılar, İsrailliler, Filistinliler, herkes biliyor ki bu mahalleler herhangi bir barış anlaşmasında İsrail'in parçası olacak. Dolayısıyla, buraların inşası hiçbir şekilde iki devletli çözüm olasılığını engellemiyor" diye konuştu.

Netanyahu, İsrail'in Filistinliler üzerinde hüküm sürmeyi istemediğini dile getirerek, Filistinli liderlere, görüşmelere başlama çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise aynı toplantıda yaptığı konuşmada, Netanyahu'nun sözlerinin aksine, İsrail'in Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki yerleşim politikasını eleştirerek, bu tip faaliyetlerin Filistinlilerle barış görüşmelerini tehlikeye attığı uyarısında bulunmuştu.

İran konusu

Konuşmasında İran konusuna da değinen Netanyahu, İran'ın nükleer silah sahibi olması halinde, "dünyanın hiçbir zaman aynı olmayacağını" ifade etti.

"Nükleer silah sahibi radikal bir İran rejiminin, dünyanın son 65 yıldır keyfini çıkardığı nükleer barış dönemini sona erdirebileceğini" ileri süren Netanyahu, "İsrail'in, uluslararası toplumdan bu tehlikeyi önlemek için bir an önce ve kararlı biçimde harekete geçmesini beklediğini" kaydetti.

Netanyahu, "Ancak kendi kendimizi savunma hakkımızı da her zaman saklı tutuyoruz" dedi. Netanyahu, Washington'daki temaslarının ilk gününde Clinton ile bir görüşme yaptı.

İsrailli kaynaklar, görüşmenin "dostça" bir havada geçtiğini ifade ederken, iki ülkenin aralarında yaşadıkları son gerginliği geride bırakıp barış görüşmelerinin bir an önce başlatılmasına ilgi gösterdiğini belirtti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley de günlük basın toplantısında, bir an önce doğrudan barış görüşmelerine geçilmesi hedefini dile getirdi. İsrail Başbakanı Netanyahu, bugün de ABD Başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray'da bir araya gelecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89