• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

İsrail kendini aklayan raporu açıkladı

İsrail kendini aklayan raporu açıkladı
Mavi Marmara'ya düzenlenen kanlı saldırıyı soruşturmak üzere İsrail tarafından kurulan komisyonun raporu açıklandı. Rapora göre İsrail askerleri suçsuzmuş.

İsrail hükümetinin Mavi Marmara'ya saldırıyı soruşturmak üzere kurduğu komisyon, kanlı baskınla ilgili kararını açıkladı. Komisyon, gemiye baskın yapan askerlerin tavrının uluslararası hukuka uygun olduğunu savundu.

İsrail donanmasının 31 Mayıs'ta Akdeniz'in uluslararası sularında seyreden Mavi Marmara gemisine düzenlediği, 9 Türk'ün öldüğü askeri operasyonu soruşturmak üzere İsrail hükümeti tarafından oluşturulan, başkanlığını eski yargıçlardan Yaakov Turkel'in yaptığı komisyon ilk raporunu açıkladı.

Komisyon Başkanı Turkel, raporla ilgili Kudüs'te düzenlediği basın toplantısında, askerlerin tavrının uluslararası hukuk kurallarına uygun olduğunu ileri sürdü.

Turkel komisyonunun raporunu iki bölüm halinde sunacağı açıklanmıştı. Raporunun ikinci bölümünün yayımlanacağı tarih hakkında henüz bilgi verilmedi.

FURKAN'IN BABASINDAN TEPKİ

İnceleme komisyonunun raporuna tepki gösteren şehit Furkan Doğan'ın babası Doç. Dr. Ahmet Doğan, "Bu siyasi ve yanlı bir rapordur. Bu raporu tanımıyoruz ve hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz." dedi.

İnceleme komisyonunun, operasyon için verdiği, "Uluslararası hukuka uygundur" raporuna tepki gösteren Doğan, "Eğer hukuk varsa, bu saldırının hukuka uygun olmadığı açıktır. İsrail, silahsız, inançlarından başka bir şeyleri olmayan savunmasız insanlara, üstelik de uluslararası sularda saldırmıştır. Terörist gibi saldırıp kasten adam öldürmüşlerdir. Mavi Marmara gemisine yapılan bu saldırıyla ilgili Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'nun verdiği bir rapor vardı. Bu raporda da saldırının hukuksuz yapıldığı açıklanmıştı. Şimdi bu ikincisi eğer 'hukuka uygundur' deniliyorsa, ben bu raporu tanımıyorum. Kesinlikle siyasi, yanlı ve taraflı bir rapordur." diye tepkisini ortaya koydu.

Saldırıda, 18 yaşındaki evladını şehit verdiğini hatırlatan Doç Dr. Ahmet Doğan, "Hukuktan uzak bir raporun benim nazarımda hiçbir değeri yoktur ve olamaz. İnceleme heyeti oluşturulduğunda, başkanlığa Venezuelalı siyasi getirildiğinde raporun bu yönde çıkacağı kaygıları bizde uyanmıştı. Düşündüğümüz gibi de oldu. Bizim hukuk mücadelemiz sonuna kadar sürecek. Şu anda, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde dosya inceleniyor. Önümüzdeki günlerde sonuçlanıp dava açılacak. Ayrıca, Amerika'daki avukatlarımızla görüşmelerimiz tamamlandı. Önümüzdeki ay ABD'ye gideceğim, açtığımız davalar sürüyor." açıklamasını yaptı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89