• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 14 °C

İsrail, Heronları teslim etti!

İsrail, Heronları teslim etti!
Heronlar, istihbarat toplamanın yanı sıra, uçak, helikopter ve karadan ateşlenecek güdümlü füzeler için hedef aydınlatması yapabiliyor.

İsrail ile 2005 yılında anlaşması yapılan fakat teslimatı yılan hikâyesine dönen insansız hava aracı Heronlarda nihayet mutlu sona gelindi. İsrail, Türkiye için yapımı sürdürülen Heronlardan 6'sını Türkiye'ye sevk etti.

Heronlar ve iki yer kontrol istasyonu cuma günü Türkiye'ye ulaşırken, kesin kabullerinin de önümüzdeki bir iki hafta içinde yapılması ve uçakların Silahlı Kuvvetler'e teslimi bekleniyor. Heronların teslim edilmemesi, Ankara ile İsrail arasındaki gerilim unsurlarından biri olmuş, Türkiye, teslimatın gecikmesi sebebiyle İsrail'e ihtar vermişti. İsrail'e yüklü miktarda ceza kesilmesi de gündeme gelmişti.

Edinilen bilgiye göre, uçakların son 1 yılı aşkın süredir devam eden testleri tamamlandı. Sözleşme gereği, İsrail tarafının Türkiye'ye verilecek toplam 10 Heron'dan 6'sının geçici kabulleriyle ilgili çalışmalar ocak ayının ikinci haftası içinde başladı ve şubat ayı ortalarında tamamlandı. Kalan diğer 4 Heron'un sevkıyatının da mayıs veya haziran ayı içinde yapılması öngörülüyor. Böylece, 10 uçak, yer kontrol istasyonları ile veri terminali teslimatları tamamlanmış olacak. Bu teslimata, yedek parçalar da dahil bulunuyor. İnsansız hava araçlarının kullanımı için gerekli pilot eğitimi de dahil işletme bakım eğitimleri daha önce İsrail'de tamamlanmıştı. Yetkililerden alınan bilgiye göre bu eğitimler, söz konusu uçakların işletme ve idamesinin Türkiye'de sürdürülmesi ve bu işlerin Türk teknik ekipleri tarafından yapılmasını sağlayacak şekilde gerçekleştirildi. Bu eğitimlerde Hava Kuvvetleri'nden yaklaşık 45 kişi gerekli eğitimi aldı. Pilotlardan bazılarının "eğitmen" olarak yetiştirileceği ve bundan sonra pilot ihtiyacının Türkiye'nin kendi imkânlarıyla karşılanacağı da belirtiliyor.

İnsansız hava araçlarının en büyük özelliği, üzerlerinde Türk yapısı birçok ürünün bulunması. Bunlar arasında ASELSAN tarafından yapılan telsizler, yine ASELSAN üretimi gece-gündüz termal kameraları ile "ataletsel seyrüsefer cihazları" yer alıyor. Heron insansız hava araçları, aynı anda 6 hedefi izleyebiliyor. İstihbarat toplamasının yanı sıra, uçak, helikopter ve karadan ateşlenecek güdümlü füzeler için hedef aydınlatması gerçekleştirebiliyor. En az 24 saat süreyle havada kalıp, 30 bin feet irtifada ve 350 kilometre menzilde görev yapabiliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89