• BIST 9574.09
  • Altın 2483.023
  • Dolar 32.4988
  • Euro 34.6213
  • İstanbul 26 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C
  • Berlin 9 °C

İsrail gemileri Gazze filosu için açıldı

İsrail gemileri Gazze filosu için açıldı
İsrail savaş gemileri İnsani Yardım Filosu'nu durdurmak için dün denize açıldı, gerginlik çıkması an meselesi.

İsrail savaş gemileri, Gazze'ye insani yardım götüren filoyu durdurmak için dün Akdeniz'e açıldı. Türkiye ve dünyanın başka ülkelerinden yola çıkarak Gazze'de abluka altında bulunan sivil insanlara yardım etmeye çalışan gönüllülerin İsrail tarafından engelleneceği tahmin ediliyor. İnsani yardım taşıyan gemileri engellemek isteyen İsrail'in bu hamlesiyle tüm dünyadan tepki çekmesi bekleniyor.

Dün Kıbrıs açıklarında bir araya gelen "insanlık" gemileri Gazze'ye doğru yol alıyor. Bazı teknik arızalarla iki geminin devre dışı kalması ve yolcularının Mavi Marmara gemisine aktarılmasının ardından sayıları 7'ye düşen filonun, bu sabah Gazze'ye ulaşması planlanıyordu. Kıbrıs açıklarında buluşarak bölgeye doğru ilerleyen filonun İsrail kontrolü altındaki yaklaşık 20 millik Gazze sularına girer girmez İsrail gemilerinin müdahalesiyle karşılaşması bekleniyor.

İsrail donanmasının filoyu durdurarak Aşdod Limanı'na götürmesi bekleniyor. Gazze'ye yardım filosunun liderlerinden Greta Berlin, Gazze'deki Filistinlilerin bir "toplama kampında" yaşadığının, bölgeye girip çıkma hakları bulunmadığının altını çizerek, "Eğer gözaltına alınırsak, bizi de toplama kampına koyacaklar." diyerek, İsrail'in Aşdod Limanı'nda gemideki yolcular için hazırlanan gözaltı merkezine atıfta bulundu.

Konvoyun Gazze'ye girişini zor kullanarak engellemesinin ülkeyi zor duruma düşürmesinin önüne geçmek isteyen Tel Aviv, halkla ilişkiler kampanyası da başlattı.

İsrail istihbarat birimlerince hazırlanan bir rapora atıfta bulunan İsrail ordu sözcülüğü, filoya İstanbul'dan katılan gemilerin hareketi sırasında düzenlenen törene Hamas üyelerinin katıldığını öne sürdü.

İsrail'in İHH'yi yasa dışı örgüt olarak kabul ettiğinin hatırlatıldığı raporda, İHH'nin Hamas'la ilişkisini reddetmediği öne sürülmüştü. Gemilerin yola çıktığı Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, İsveç ve İrlanda büyükelçileri ile görüşen İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yossi Gal da konvoyun provokasyon amaçlı olduğu mesajını verirken, hükümetten basına iletilen notta İHH için "radikal İslamcı eğilimli" ifadesi kullanıldı. Öte yandan Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Isabelle Durant, gemilerin engellenmemesi gerektiğini söyleyerek, AB ülkelerini İsrail'in bu tavrına karşı sessiz kalmamaya çağırdı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89