• BIST 9878.09
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 30 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

İsrail: Gemilere izin vermeyeceğiz

İsrail: Gemilere izin vermeyeceğiz
İsrail Dışişleri Bakanlığı, gemilerin Gazze'ye ulaşmasına izin vermeyeceklerini bildirdi. İşte ayrıntılar...

Gazze'ye gemilerle insani yardım malzemeleri götürme hazırlığında olan, aralarında İnsani Yardım Vakfı'nın da bulunduğu çeşitli örgüt ve kuruluşlarına İsrail'den "izin vermeyiz" uyarısı geldi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, gemilerin Gazze'ye ulaşmasına izin vermeyeceklerini bildirerek, söz konusu örgüt ve kuruluşların ülkelerinden "vatandaşlarına engel olmalarını" istedi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukayı birçok kez "denizden" delme teşebbüsünde bulunan ve çoğunda da başarılı olan Gazze'ye Özgürlük Hareketi ve beraberindeki birçok kuruluş, bu kez botlar yerine büyük gemilerle ve çok daha kapsamlı bir sefer yapmayı planlamıştı.

Aylardır hazırlık çalışmalarını sürdüren ve bir filo halinde Gazze'ye doğru yola çıkmaları planlanan gemilerden ilki, Gazze'de Refah'ta bir yıkım sırasında İsrail buldozerlerinin altında kalarak ölen Amerikalı barış eylemcisi Rachel Corrie'nin adının verildiği 1200 tonluk gemi, önceki gün İrlanda'dan denize açılmıştı.

Son açıklamalara göre toplam 9 gemiden oluşacağı belirtilen filonun 27 Mayıs'ta Gazze'ye ulaşması hedefleniyor.

Söz konusu gemilerin seferi, Türkiye'den İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) da aralarında bulunduğu Yunanistan, İrlanda ve İsveç'ten çeşitli örgütler tarafından ortaklaşa organize ediliyor.

Bugüne dek, gemi seferi ile ilgili herhangi bir resmi açıklama yapmayan İsrail'in, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla, yardım filosunu organize eden örgüt ve kuruluşların ülkelerine doğrudan başvurma yoluna gittiği dikkati çekti. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ülkelerinden sorumlu müsteşar yardımcısı Naor Gilon, söz konusu ülkelerin büyükelçilik yetkilileriyle ayrı ayrı görüşerek, "Gazze'ye doğru denize açılma niyetindeki herkesin Gazze sahillerine varmadan durdurulacağı" mesajını iletti. Naor Gilon, ilgili ülkelerin büyükelçilik yetkililerinden, gemi yolculuğuna hazırlananları durdurmaları için çaba göstermelerini istedi.

Gilon'un ülke temsilcilerine, "Bu gemilerin Gazze'ye varmasına izin vermek gibi bir niyetleri olmadığını" anlatıp, konvoyun eylemini "kışkırtma amaçlı" olarak nitelendirdiği, aynı zamanda İsrail yasalarının da ihlali anlamına geldiğini ifade ettiği kaydedildi.

İsrail Dışişleri'nin mesajında, Gazze'ye gemilerle veya diğer yollarla insani yardımların transferinin, ülkedeki prosedürlere uygun olarak yapılması gerektiği de vurgulandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89