• BIST 9994.61
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 15 °C

İsrail faturayı istihbarata kesti

İsrail faturayı istihbarata kesti
İsrail ordusu, Mavi Marmara gemisine düzenlediği ve 9 Türk'ün hayatını kaybettiği kanlı baskınla ilgili ilk soruşturma raporunu açıkladı.

Ordu içinde kurulan komisyonun raporunda, istihbarat eksikliği nedeniyle gemideki direniş potansiyelinin hafife alındığı ve planlamada hatalı davranıldığı belirtildi. Üst düzeyde hatalar olmakla birlikte temel konularda bir ihmalin olmadığı iddia edildi. Bu nedenle, adli takibatı gerektirecek ihmallerden söz edilmedi. Eski komutanlar ise Donanma Komutanı Eli Marom'u istifaya çağırdı.

Deniz kuvvetlerinin gemilere saldırısıyla ilgili soruşturmadan sorumlu Tümgeneral Giora Eiland, yaptığı açıklamada, "Karar sürecinde, arzu etmediğimiz bir sonuca katkıda bulunan, nispeten yüksek düzeyde hatalar yapılmıştır." dedi. Soruşturma sırasında istihbarat toplama ve karar sürecinde profesyonel hatalar olduğunu ortaya çıkardıklarını kaydeden Eiland, "Özellikle İsrail komandolarının cesaretli ve çok profesyonel hareketiyle ilgili çok olumlu sonuçlara da vardık. Sadece hayatları tehlikede olduğunda güç kullandılar." diye konuştu. Donanmanın gemiyi tehlikeye sokmadan durdurmasının başka yolu olmadığının ifade edildiği raporda, baskın kararına destek verilen donanma, istihbarat servisi Mossad ile yeterli işbirliği ve istişarede bulunmadığı gerekçesiyle eleştirildi. İsrail Donanması'nın 31 Mayıs gecesi gerçekleştirdiği saldırıda biri Amerikan vatandaşı 9 Türk hayatını kaybetmiş, onlarcası da yaralanmıştı.

İsrail Deniz Kuvvetleri'nden emekli bir korgeneral ise haber sitesi Ynet'e verdiği demeçte, "İçi insan dolu bir gemi güvertesine hiçbir surette asker indirilmez. Belli ki basın manşetlerinde yer alacak bir gösteri yapılmak istendi." ifadelerini kullandı.

İsrail'de ordunun yaptığı soruşturmanın dışında, iki soruşturma daha yapılıyor. İsrail'in kurdurduğu Turkel Komitesi, İsrail Donanması'nın Türk bandıralı bir gemiye uluslararası sularda saldırma hakkının olup olmadığını araştıracak. İsrail Devlet Denetleme Kurulu'nun tayin etmiş olduğu bir başka komisyon da yakın zamanda ilave bir araştırma başlatacak.

Bu arada İsrailli barış örgütü Gush Shalom (Barış Bloku), İsrail Yüksek Mahkemesi'ne Turkel Komisyonu'nun yetki ve etkisinin sınırlarının genişletilmesi amacıyla bir dava açtı. Örgüt, komisyonun askerleri de sorgulayabilmesi ve araştırma alanının sadece 31 Mayıs gecesiyle alakalı değil, hazırlanma aşamasını da içine alan bir şekilde genişletilmesini istiyor. Yüksek Mahkeme savcılığı Gush Shalom'un dava dilekçesini kabul etmek suretiyle içeriğinin haklılığını benimsemiş oldu. Haaretz Gazetesi bu durumun Yüksek Mahkeme'nin komisyonun yetki alanını genişleteceği şeklinde yorumlanabileceğini iddia etti. Turkel Komisyonu'nun başkanı emekli hakim Jacop Turkel, komisyona askerleri de sorgulama yetkisinin tanınmaması durumunda görevinden istifa edeceği tehdidi, İsrail basınında Başbakan Netanyahu ve Savunma Bakanı Barak'ın kendi planlarında boğulabilecekleri şeklinde yorumlanmıştı.

Ahmet Davutoğlu, Hillary Clinton'la uluslararası komisyonu görüştü

Bosna-Hersek'te bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yaptığı telefon görüşmesinde, Mavi Marmara baskınını araştırmak için Türkiye'nin talep ettiği uluslararası komisyon kurulması önerisinin önemini anlattı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, yaklaşık bir saat süren görüşmede terörle mücadele konusundaki işbirliğinin yanı sıra İran'ın nükleer programı ile ilgili atılacak adımlar ve izlenecek diplomatik süreç ele alındı. Clinton'ın Kafkaslara son yaptığı, Davutoğlu'nun da Balkanlar'a yaptığı ziyaretler hakkında görüşlerini birbirlerine aktardıkları öğrenildi.

İsrail istihbarat şefi, Filistin'de misafir

İsrail medyasında İsrail İç Güvenlik Servisi'nin (Şin Bet/Şabak) Başkanı Yuval Diskin'in, Cenin'de bir gün için Filistin yönetimi güvenlik kuvvetlerince misafir edildiği haberi yer aldı. Ziyaretin, İsrail ile Filistin yönetimi arasında güvenlik bağlarının güçlendirilmesini amaçladığı belirtiliyor. Haaretz gazetesindeki haberde Diskin'in yanı sıra bazı üst düzey İsrail ordusu yetkililerinin, daha önce de Batı Şeria'ya çeşitli defalar ziyaretlerde bulundukları, Ramallah'ta Mukata Başkanlık sarayında Filistin güvenlik servislerinin yetkilileri ve üst düzey Filistinlilerle bir araya geldikleri belirtildi. Diskin'in, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Filistin yönetimi liderliği arasında temasları yürüttüğü ifade edildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89