• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

İsrail Abbas'ı neyle tehdit etti?

İsrail Abbas'ı neyle tehdit etti?
Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas'ı politik olarak bitirme noktasına getiren Goldstone kararının arkasında İsrail tehdidinin bulunduğu öne sürüldü.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas'ı politik olarak bitirme noktasına getiren Goldstone kararının arkasında İsrail tehdidinin bulunduğu öne sürüldü. İsrail gazetesi Haaretz'de yayınlanan habere göre Goldstone Raporu'nun BM İnsan Hakları Komisyonu'na gelmemesi yönünde görüş açıklayan Abbas Ramallah'ta İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin Bet Başkanı Yuval Diskin tarafından tehdit edildi.

Habere göre geçtiğimiz yıl ekim ayında Abbas'la bir araya gelen Diskin, Goldstone raporunun Komisyon'a gelmesini savuşturmaması durumunda Gazze'ye ikinci kez saldırmakla tehdit etti.

Başbakan Binyamin Netanyahu'ya bağlı olan Diskin, görüşme sırasında Batı Şeria'ya giriş çıkışları daha da zorlaştıracakları ve mobil telefon şirketi Vataniye'nin izin haklarını kaldıracakları uyarısında da bulundu.

Gazeteye açıklamada bulunan Filistinli yetkililer görüşmeyi doğrularken, Diskin'in beraberinde bir heyetle ekim ayında Mukata'ya gelerek Abbas'la görüştüklerini belirtti.

Abbas'ın Goldstone Raporu'nun BM İnsan Hakları Komisyonu'na gelmesinin ertelenmesi yönünde görüş belirten açıklaması kısa süre içinde internet sitelerine düşmüş, bu durum Filistin Lideri'nin meşruiyetini iyice sorgulanır halegetirmişti.

Kısa bir süre sonra da Abbas, ocak ayında yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimlerinde tekrar aday olmayacağını belirtmişti. Ancak politik belirsizlik üzerine seçimler belirsiz bir tarihe ertelenmişti.

Hamas, geçtiğimiz yılbaşında görev süresi sona eren Abbas'ın zaten meşru bir lider olmadığını, dolayısıyla onun aldığı hiçbir karar uymayacağını belirtiyor.

Filistinli yetkililer Abbas'ın daha sonra aldığı bu karardan dolayı pişman olduğunu ancak ABD ve İsrail'in baskısını göğüsleyemediğini vurguluyor.

Daha sonra Libya'nın girişimleriyle yeniden gündeme gelen rapor 47 üyeden 43'ünün onayıyla Komisyon'a taşınmış ve buradan da karara bağlanarak BM Güvenlik Konseyi'ne gönderilmişti. Kararın İsrail aleyhine yaptırıma dönüşmesi için Güvenlik Konseyi 5 daimi üyesinin onaylaması gerekiyor. Ancak ABD ve Fransa'nın kararın geçmemesi yönünde oy kullanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Geçtiğimiz yıl ortalarında bir rapor hazırlayan Güney Afrikalı yargıç Richard Goldstone İsrail ve Hamas'ın Gazze'de savaş suçu işlediklerini yazmıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89