• BIST 9524.59
  • Altın 2524.96
  • Dolar 32.5773
  • Euro 34.6226
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

İsmail Besikci: IŞİD neden sadece Kürdlere saldırıyor?

İsmail Besikci: IŞİD neden sadece Kürdlere saldırıyor?
Sosyolog Yazar İsmail Beşikci’nin katıldığı “Devletsiz Halklar ve Soykırımlar” başlıklı konferans Siverek’te gerçekleşti.

Kürt Kültür Merkezi Derneği Navenda Kurdî’nin organize ettiği ve İsmail Beşikci’nin konuşmacı olarak katıldığı “Devletsiz Halklar ve Soykırımlar” başlıklı konferans, Siverek’te Endüstri Meslek Lisesi Salonu’nda gerçekleşti.

Sosyolog İsmail Beşikci, Ruşen Aslan ve İsmail Beşikci Vakfı Diyarbekır yöneticilerinin de aralarında bulunduğu bir grup, önce Siverek Mezarlığı’nda Faik Bucak, Mustafa Remzi Bucak, Ali Karahan, Necmettin Büyükkaya ve Ferit Uzun gibi Kürt davasının Siverekli birçok şahsiyetin, yine gerilla mezarlarının bulunduğu Siverek Mezarlığı’nı ziyaret ederek gül bıraktı. Ardından, Siverek Kürt Kültür Merkezi Derneği Navenda Kurdî’yi ziyaret ederek incelemelerde bulundular.


İsmail Beşikci konferansının ses kaydı (tam kayıt)

Yoğun bir katılımın olduğu “Devletsiz Halklar ve Soykırımlar” başlıklı konferans, Ey Reqîb marşının okunmasıyla saat 13:15’de başladı, 14:30’a kadar devam etti. Konferanstan sonra İsmail Beşikci kitaplarını imzaladı.

54013

Konferansın açılış konuşmasını Siverek Kürt Kültür Merkezi Derneği Başkanı Adnan Özbingöl yaptı. Konferans için Eyüp Cenap Gülpınar Gençlik Merkezi Salonu’nu istediklerini ama son anda İsmail Beşikci’nin konuşma yapacağını duyan yetkililerin salonu vermekten vazgeçtiklerini söyleyen Adnan Özbingöl, “Kürtlerin tüm hakları verilmeden Kürt sorunu gerçek anlamda çözülmüş olmaz, Türkiye de demokratikleşmiş olmaz” dedi.

54012

Konferansın moderatörlüğünü yapan Avukat Mehmet Güzeller, İsmail Beşikci’nin yaşam öyküsü ve mücadelesini Kürtçe (Dımılki ve Kurmanci lehçelerinde) anlattıktan sonra, İsmail Beşikci Vakfı yöneticilerinden Ruşen Aslan, İsmail Beşikci Vakfı’nın kuruluş düşüncesi, bugün geldiği aşamayı ve çalışmalarını anlattı.

İsmail Beşikci “Devletsiz Halklar ve Soykırımlar” başlıklı konferansına 1968 yıllarından Siverek ve Sivereklilerle ilgili anılarını anlatarak başladı. Konuşmasında, son yüzyılda Ermenilerin, Yahudilerin ve Kürtlerin ağır bir şekilde soykırıma uğradığını ama yakın zamanlarda dünyanın başka yerlerinde yine küçük milletlerin soykırıma uğradığını anlatırken, bunların devletsiz milletler olduğunu belirtti. Devleti veya belli bir askeri gücü olan milletlerin kolay kolay soykırımla karşı karşıya gelmeyeceğini vurgulayan Beşikci, Kürtler üzerinde siyasi soykırımın farklı şekillerde devam ettiğini anlattı. “Ermeniler ve Kürtler, kendi toprakları üzerinde, soykırıma uğradı. Kürtleri soykırıma uğratan her üç milletin ortak özelliği Müslüman olmalarıdır. Soykırıma uğrayan Kürdler de Müslüman, onları soykırıma uğratan, asimile edenler de Müslüman. Egemen uluslar, ‘İslam Kardeşliği’ iddiasını öne sürüp Kürdleri kandırmaya devam ediyor” dedi. “Devleti olan milletler, öyle kolay kolay soykırıma tabi tutulamaz. Ama devletsiz milletlerin her zaman soykırıma uğrama riski vardır. Örneğin, IŞİD bugün niye sadece Kürdlere saldırmaktadır? Kürdler devlet sahibi olmadıklarından bunca soykırımlara hedef oluyor” diye konuşmasını sürdürdü.

İsmail Beşikci, gelen soruları cevapladıktan sonra kitaplarını imzaladı. Daha sonra aralarında İsmail Beşikci ve AK Parti Siverek Belediye Başkanı Resul Yılmaz’ın da bulunduğu kalabalık bir davetli grubuna, Kürt Kültür Merkezi Derneği Navenda Kurdî’nin ev sahipliği yaptığı akşam yemeği verildi.

Kaynak: www.zazaki.net

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89