• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 22 °C

İshak Alaton: İsrail hükümeti yanlış yolda!

İshak Alaton: İsrail hükümeti yanlış yolda!
Türkiye'nin önde gelen işadamlarından İshak Alaton, kopma noktasına gelen Ankara-Tel Aviv ilişkilerini Alman radyosuna değerlendirdi.

Türkiye'nin önde gelen işadamlarından İshak Alaton, kopma noktasına gelen Ankara-Tel Aviv ilişkilerini ve Türkiye'de yaşayan Yahudilerin durumunu Alman radyosuna değerlendirdi.

Türkiye'de Yahudi olmanın kendisi için bu zamana kadar özel bir durum oluşturmadığını söyleyen Alaton, kesinlikle devlet tarafından yapılacak bir baskı korkusu taşımadığını vurguladı. "Hatta diyebilirim ki, bu hükümet biz azınlıklara karşı önceki bütün hükümetlerden daha anlayışlı." diyen Alaton, yaşanan kriz sebebiyle İsrail'e göç etmesinin söz konusu olmadığının altını çizdi: "Tam tersi. Zira İsrail yanlış yöne gidiyor, hükümet giderek baskıcı bir hal alıyor. Orada daha mutlu olamazdım." 

İsrail'de Türkiye'deki Yahudi Cemaati'nin bu krizden dolayı sıkıntıya düşmek zorunda olmasına hiçbir şekilde karşı olmayacak bazılarının olabileceğini vurgulayan Alaton, "Böyle bir durumda şunu söylerlerdi: 'İsrail'e gelsenize!' Ama bu benim için kesinlikle söz konusu değil." dedi. 

Alman Radyosu'nun, Doğu Afrika'daki açlığın önüne geçmek için yardımda bulunması, adalet ve daha fazla demokrasiden yana olması dolayısıyla Türkiye'de takdir gördüğünü vurguladığı Alaton, Türk-İsrail ilişkilerinin daha da kötüleşeceği öngörüsünde bulundu. Türkiye ile İsrail arasındaki ortaklığın önceleri iddia edildiği gibi pek de sıkı olmadığı görüşünü savunan Alaton, "İki ülke arasındaki sözüm ona çok iyi ilişkiler özellikle askeri ilişkilere dayandığı için şimdi acısı çıkıyor. İnsanlar arasındaki irtibat çok fazla ihmal edildi. Giderek artan yabancılaşmaya İsrail tarafında Türk veya Müslüman olan her şeye her fırsatta nefretini izhar eden Dışişleri Bakanı (Avigdor) Lieberman gibi radikal siyasiler eklendi. Korkarım, iki ülke arasındaki ilişkiler düzelmekten ziyade daha da kötüleşecek." dedi. 

Alaton, Türkiye ile İsrail arasındaki krizin İstanbul'daki 25 bin Yahudi'nin Müslümanlarla birlikte yaşamasını daha kolay hale getirmediğini, ancak kesinlikle devlet tarafından yapılacak bir baskı korkusu taşımadığını söyledi. Alaton, "Hatta diyebilirim ki, bu hükümet biz azınlıklara karşı önceki bütün hükümetlerden daha çok anlayışlı. Kanunlarda burada yaşayan 'yabancılar' olarak adlandırıldığımız 40'lı, 50'li ve 60'lı yılları hâlâ hatırlıyorum. Bugün kanun önünde bu ülkenin eşit haklara sahip vatandaşlarıyız. Neden düne göre daha fazla endişe içinde olayım?" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89