• BIST 9990.1
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 16 °C

İranlı öğrenciler ve muhalifler sokakta

İranlı öğrenciler ve muhalifler sokakta
İran'da öğrenci günü gösterileri başladı. Muhalif göstericiler ile polis arasında çatışmalar çıktı.

İran'da Öğrenci Günü etkinlikleri başladı. Öğrenci günü nedeni ile muhalefetin düzenlediği gösterilerde, polis ile muhalefet yandaşları arasında çatışma çıktı. Polisin İran'ın muhalif liderlerinden Mir Hüseyin Musevi destekçisi iki kadını gözaltına aldığı da gelen bilgiler arasında.

Bir görgü tanığı, polisin, Tahran'daki Firdevs meydanında hükümet karşıtı sloganlar atan göstericilere coplarla müdahale ettiğini söyledi. Çevik kuvvet polisleri, daha önce de muhalefet destekli öğrenci gösterilerini engellemek için Tahran Üniversitesi'ni kuşatmıştı.

Ancak Fars Haber Ajansı, Tahran Üniversitesi öğrencilerinin, Öğrenci Günü kapsamındaki yürüyüşünün başladığını duyurdu. Fen Fakültesi önünden başlayan yürüyüşe 2 binden fazla öğrencinin katıldığı ve üniversitenin ana kampüsüne doğru hareket edildiği belirtildi.

Tahran Üniversitesi bünyesindeki öğrenci birliklerinin düzenlediği yürüyüşte çeşitli sloganlar atıldığı kaydedildi.

50 ÖĞRENCİ MUSEVİ İÇİN YÜRÜDÜ

Bu arada 12 Hazirandaki cumhurbaşkanı seçiminin adaylarından Mir Hüseyin Musevi taraftarı olduğu belirtilen 50 kişilik öğrenci grubunun da üniversite bahçesinde Musevi lehinde slogan attığı bildirildi.

Tahran polisi, belirlenen programlar dışında hiçbir gösteri ve etkinliğe izin verilmeyeceğini ilan etmişti.

İran'da muhalifler "Öğrenci Günü"nde gösteri düzenlenmesi çağrısı yapmış, Tahran Emniyet Müdürlüğü, başkentte belirlenen yerlerin dışında toplantı ve gösteri düzenleyenlere karşı yasaların öngördüğü şekilde müdahalede bulunulacağını açıklamıştı.

İran'da Öğrenci Günü, Amerikan müttefiki Şah Muhammed Rıza Pehlevi'nin iktidarda olduğu 1953 yılındaki bir ABD karşıtı gösteride 3 öğrencinin öldürülmesinin anısına düzenleniyor.

AHMEDİNEJAD'A TEPKİ GELİR ENDİŞESİ

İranlı yetkililer, öğrencilerin bu günü, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a tepkilerini dile getirecekler bir ortama dönüştürmelerinden çekiniyor.

Tahran Emniyet Müdürlüğü ise başkentte belirlenen yerlerin dışında toplantı ve gösteri düzenleyenlere karşı yasaların öngördüğü şekilde müdahalede bulunulacağını açıklamıştı.

YABANCI MEDYAYA YASAK GELDİ

İran'da yetkililer, yabancı gazetecilerin, Öğrenci Günü'nde vesilesiyle düzenlenecek mitingi izlemelerini yasakladı.

Yabancı gazetecilerin çalışma izinleri 7-9 Aralık tarihleri arası için yenilendi, gazetecilere ofislerinden ayrılmamaları çağrısı yapıldı.

Tahranlılar da, internet erişiminin sınırlandırıldığını söylüyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89