• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 16 °C

İran'dan Türkiye'ye: Patriot'a gerek yok!

İran'dan Türkiye'ye: Patriot'a gerek yok!
Türkiye'nin Patriot füzesavar sistemleri alımı konusunda ABD Büyükelçisi James Jeffrey'nin 'Türkiye geç bile kaldı' sözlerine karşılık ....

ABD'nin Türkiye'ye patriot füzesavar satma isteği üzerine İran'dan açıklama geldi.

Türkiye'nin Patriot füzesavar sistemleri alımı konusunda ABD Büyükelçisi James Jeffrey'nin 'Türkiye geç bile kaldı' sözlerine karşılık, İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hüseyinpur, 'Bunlara gerek yok. Bizden size zarar gelmez' karşılığını verdi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, 'Suriye vatandaşı PKK'lıları geri alırız' sözlerinin ardından Büyükelçi Hüseyinpur da, ülkesi İran'ın, Türkiye'nin Kürt açılımına tam destek vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Akşam'ın haberine göre İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hüseyinpur, İran'ın da yakından takip ettiği gündemdeki konulara ilişkin şu mesajları verdi:

TÜRK KARDEŞLERİMİZDEN TEHDİT GELMEZ: Biz İran'da şuna inanırız: Türk kardeşlerimizden bize hiçbir zaman tehdit gelmez. O kadar çok ortak noktamız var ki, bu ortak noktalar dostlukların düşmanlığa dönüşmesine izin vermez. Bazı düşmanlarımız istese bile Türkiye bunu yapmaz. Bizden de Türklere zarar gelmez. Ama Batı dünyası Türkiye-İran ilişkisini bozmak için kötü atmosfer oluşturmak istiyor. O nedenle bu haberler çıkıyor. İran ile Türkiye sınırı barış sınırıdır. Bu tür önlemlere gerek yok. Türkiye-İran dostluğunu bozmaya kimsenin gücü yetmez.

NÜKLER ZİRVE İSTANBUL'DA OLSUN: Henüz Tahran resmi kararını açıklamadı, ama ben şahsen, İran ile Batılı ülkelerin temsilcileri arasında yapılacak bu toplantının, İstanbul'da olmasını arzu ederim. Eğer görüşüm istenirse İran'a 'Türkiye bizim dost ve kardeş ülkemiz, burada yapılsın' derim. İki ülkenin birlikte bölgede yapabileceği çok şey var.

KÜRT AÇILIMINA TAM DESTEK: Bu sizin iç işiniz, ama Türkiye için yararlı olan her şeyi biz de destekliyoruz. Zaten teröre karşı iyi işleyen işbirliğimiz var. Birbirimizin güvenliğine katkıda bulunuyoruz. Bu bundan sonra da sürecek. Sizin güvenliğiniz ve mutluluğunuz bizim mutluluğumuz demektir. Sizin için iyi olan her şey bizim için de iyidir ve tam destek veririz.

İRAN OLMADAN NABUCCO İŞLEMEZ: Dünya elimizdeki iki enerji kaynağı doğalgaz ve petrol nedeniyle bize saygı duymak zorundadır. Avrupa'nın enerjiye ihtiyacı var. Nereden geçecek? Uçup gidecek hali yok. Bizim ve Türkiye'nin üzerinden geçecek. Dünya enerjisinin ihtiyacı, İran ve Türkiye'nin elinde. Nabucco'nun hala ayakları üzerinde duramamasının nedenlerinden bir tanesi Batı'nın İran'ı dışlamasıdır. İran olmadan hayata geçemez. İran'ı katarlarsa hızla tamamlanır.

TİCARET HEYETLERİ ANKARA YOLUNDA: Ekonomik işbirliğimiz 11 milyar dolara ulaştı. Kriz olmasa 14 milyar da olurdu. Önümüzdeki günlerde birçok ticaret heyeti gelecek buraya. İşbirliği alanlarını bulmaya çalışıyoruz. Birbirimize rakip gibi göstermek istiyorlar ama biz işbirliği ülkeleriyiz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89