• BIST 9693.46
  • Altın 2506.421
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.7776
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 8 °C

İran'dan Türkiye'ye nota!

İran'dan Türkiye'ye nota!
İran Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Tahran'daki temsilcisini çağırarak nota verdi. Erdoğan'ın İran ziyaretinde değişiklik yok.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran'ın bölge politikasını eleştiren ifadeleri üzerine İran Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Tahran'daki temsilcisini çağırarak nota verdi. Erdoğan'ın İran ziyaretinde değişiklik yok.

İran’ın Fars Haber Ajansı’na göre, Türkiye'nin Tahran Maslahatgüzarı Barış Saygın'ın, İran Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran konusunda kullandığı ifadelere açıklık getirilmesi istendi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran konusunda sarf ettiği sözlerin 'Teamüllere aykırı ve uygunsuz olduğunun' bakanlığa çağrılan Türk temsilcisine iletildiği söyledi.

Erdoğan'ın sözlerinden üzüntü duyduklarını belirten Afham, Ankara’dan bu konuda 'ikna edici ve açık' bir yanıt istediklerini ifade etti.

Afham, "İran'ın bölgeye stratejik yaklaşımı ve komşularıyla ilişkisi, barış ve istikrardan yana karşılıklı saygıya dayalı işbirliği üzerine olmuştur. İran ve Türkiye'nin bu hedefe ulaşmak için yeterli potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz" dedi.

Türkiye'nin Tahran Büyükelçi Rıza Hakan Tekin'in İran'da olmaması nedeni ile İran’ın itirazı Maslahatgüzar Barış Saygın'a teslim edidi.

Erdoğan’ın ziyaret programında değişiklik yok

İranlı bazı yetkililer ve milletvekilleri açıklamalar yaparak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelecek ay İran'a yapmayı planladığı ziyaretinin iptal edilmesini talep ettiler.

İran parlamentosu Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Hasan Kaşkavi, Pazar günü Erdoğan’ın Tahran ziyaretiyle ilgili bir plan değişikliği olmadığını açıklamıştı.

Yemen’deki varlığı nedeniyle geçtiğimiz günlerde sert açıklamalar yaptığı İran’a ziyaretiyle ilgili bir değişiklik olup olmadığı sorusuna, “şimdilik yok” yanıtını veren Erdoğan ise şu açıklamaları yaptı:

"Yemen konusuyla alakalı yaptığımız açıklama Yemen’in toprak bütünlüğüne olan saygımız nedeniyle, bunun korunması, gerek içeride gerek dışarıda yapılan müdahalelerin doğru olmadığı hususunda. Bunu yapanların Yemen’den çekilmesi gerekliliğini ısrarla ifade ettik. Tabii İran’dan iki farklı ses çıktı. Biri parlamentoda bir komisyon başkan yardımcısı ya da herhangi birisi, bilemiyorum ki bunlar benim muhatabım değil. Kaldı ki ziyaretlerimi o tür kişiler belirleyecek değil. Gideriz veya gitmeyiz, bunu biz belirleriz. Programımızı koruyoruz ama Yemen’i de izliyoruz. Bu gelişmeler bizim için çok önemli. Her türlü kararı vereceğimiz adımlar olabilir. Ama programda şimdilik bir değişiklik yok."

Erdoğan’dan İran’a eleştiri

Erdoğan 26 Mart’ta İran’ı açık bir şekilde eleştirmişti:

"Yemen'de Husilerin yaptıkları sadece mezhepsel bir çatışmadır. Bu adeta Şia - Sünni çatışmaya dönüştü. Biz böyle bir şeye asla olumlu bakmayız. Yemen kendi içinde bir bölünmeye doğru gidiyor. Biz Yemen halkının tamamına kardeşimiz olarak bakıyoruz. Şu an askeri konuda bir şey söylemiyorum. Ancak lojistik olarak her türlü desteğe vermeye hazırız. Bugüne kadar bölgede olan gelişmeler tahammül sınırlarını zorlamaya başladı. İran bölgeyi kendine domine etmenin gayreti içerisinde. Buna müsaade edilebilir mi? İran'ın yaptığı bizi rahatsız etmiştir. İran'ın bunu görmesi lazım. Irak'a bakın. Bir taraftan DEAŞ'la uğraşılıyor, diğer bir taraftan İran'ın oraya gönderdiği Devrim Muhafızlarıyla. İran'ın Yemen'den, Suriye'den ve Irak'tan artık oralarda hangi güçleri varsa onları çekmesi lazım. Bu ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı göstermesi lazım." (Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89