• BIST 9524.59
  • Altın 2492.843
  • Dolar 32.5552
  • Euro 34.7123
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

İran'dan Federal Kürdistan'a uyarı

İran'dan Federal Kürdistan'a uyarı
İran İslam Cumhuriyeti Süleymaniye Konsolosluğu'na ait resmi sitede yayınlanan bir yorumda "Bağımsız Kürdistan" bir hayal olarak değerlendirildi.

İran İslam Cumhuriyeti Süleymaniye Konsolosluğu'na ait resmi sitede yayınlanan bir yorumda "Bağımsız Kürdistan" bir hayal olarak değerlendirildi. Kürdçeyi Farsçanın bir lehçesi olarak gören yazıda, 1946 yılında Peşava Qazi Muhemmed'in önderliğinde ilan edilen Kürdistan Cumhuriyeti, "radikal komünist bir hareket" olarak değerlendiriliyor, Kürdistan Bölgesi'nin, "bağımsızlıktan" bahsetmesi halinde iki ülke arasındaki ilişkilerin soğuyacağı ikazında bulunuluyor. 

Basnews sitesinde Şaho Kerim imzasıyla yayınlanan haberde, söz konusu yorumun "İran- Irak Kürdistan'ı Bölge Hükümeti İlişkilerine Bir Bakış" adı altında yayınlandığı belirtiliyor ve şu görüşler dile getiriliyor: "İran'a göre, eğer Kürdler, bağımsızlık için Kürdistan Bölgesi'nin iktidarını güçlendirmeyi ve daha sonra ayrılmayı amaçlayan etkinliklerine hız verirlerse, bu, İran-Kürdistan Bölgesi ilişkilerinde soğukluk yaşanmasına neden olur." 

KDP bünyesinde, İran-Kürdistan Bölgesi İlişkileri Sorumlusu Abdullah Akreyi konuya ilişkin olarak, "şu anda bir şey söyleyemem. Ancak konuyu detaylıca değerlendirdikten sonra bir açıklama yapabiliriz" dedi. 

Konsolosluk sitesinde yayınlanan yorumun bir başka bölümünde, Kürdistan Bölgesi hükümeti, topraklarında, Doğu Kürdistanlı örgütlere İran karşıtı ve İran-Kürdistan Bölgesi ilişkilerine zarar verecek etkinliklerde bulunma fırsatı vermemesi konusunda uyarılıyor. 

İran Kürdistanı Demokrat Partisi Polit Büro üyesi Heme Nazif Qadiri, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi: "İran İslam Cumhuriyeti, ilk kez böylesi yorum ve açıklamalarda bulunmuyor. İran İslam Cumhuriyeti, Kürd diye bir sorunun bulunduğuna asla inanmadı, bölge ve dünyada halkların birlikte yaşamasına da karşıdır. Bu durum tüm insan hakları ilkelerine uymaz. Umarım Kürdistan Bölgesi hükümeti ve Güney Kürdistanlı siyasi güçler, İran kaynaklı tehditlerin bilincine varır, İran'ın kendisini Kürd halkının vekili olarak görmesine müsaade etmezler. Bizim Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerimiz Kürdlerin yüksek çıkarları temelindedir ve biz bu ilişkilerde Kürdistan bölgesi'nin çıkarlarını her zaman göz önünde bulunduruyoruz." 

İran İslam Cumhuriyeti Süleymaniye Konsolosluğu sitesinde yayınlanan söz konusu yazıda, Kürdçe, Farsçanın bir lehçesi olara değerlendiriliyor, "Bağımsız Kürdistan" ise bir hayal olarak nitelendiriliyor. 

İran Kürdistanı Demokrat Partisi Hewlêr temsilcisi Mehemed Salih Qadiri, konuya ilişkin olarak "bu, konsolosların yabancı ülkelerde uymak zorunda oldukları uluslararası kuralların ayaklar altına alınmasıdır. Bu tür davranışlar, Kürdistan Bölgesi halkının çıkarları üstündeki bir tehlikedir" dedi ve açıklamasını şöyle sürdürdü: "İran, Güney Kürdistan'da Kürdler için ortaya çıkan olumlu bu ortamı ortadan kaldırmak için çabalıyor. Ama ne yazık ki, ne Güney Kürdistan resmi kurumları, ne de siyasi ve sivil toplum örgütleri bu konuda bir tavır geliştirdiler. Oysa böylesi bir durumda tüm Kürdlerin tavır alması gerekiyor. Kürdistan Bölgesi Hükümeti, bir daha Kürdlerin egemenliğine hareket etmemesi için, İran İslam Cumhuriyeti'nin Süleymaniye deki konsolosluğunu kapatabilir." 

Öte yandan Kürdistan İslam Topluluğu yöneticilerinden Mehemed Hekim ve Yasin Hasan, söz konusu yorumdan haberdar olmadıklarını, resmi tavırlarını haberdar olduktan sonra açıklayacaklarını söylediler.

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89