• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 19 °C

İran'daki saldırıyı Cundullah üstlendi

İran'daki saldırıyı Cundullah üstlendi
İran'da Devrim Muhafızları'na yönelik intihar eylemini gerçekleştiren Cundullah örgütünü, ABD Devlet Başkanı Yardımcısı Dick Cheney'in örgütlediği iddia edildi.

Cundullah dün İran'ın Sistan-Belucistan eyaletinde gerçekleştirdiği intihar eyleminde Devrim Muhafızları'nın 5 üst düzey komutanı öldürmesiyle yine dünya gündeminde ön sıralara çıktı. 

İşte Cundullah'ın kuruluşu, beslendiği sosyal taban ve İran'da gerçekleştirdiği eylemlerin kronolojisi...

Resmi ismiyle İran Halkın Direniş Hareketi (PRMI) olarak bilinen Cundullah'ın liderliğini Emir Abdulmelik Rigi Beluc yapıyor.

2003'te kurulan Cundullah'ın ana karargahının İran'ın güneyinde bulunan Belucistan bölgesinin Pakistan'da yer alan kısmında olduğu iddia ediliyor.

İran'ın güney eyaleti Belucistan'da Sünni Müslüman nüfus tabanına yaslanan örgüt, İran'ın terörist gruplar listesinde yer alan Halkın Mücahidleri örgütüyle sık sık karıştırılıyor. Örgütün bin tane silahlı militanı olduğu öne sürülüyor.

Abdulmelik Rigi tarafından kurulan örgütün kökeni ile ilgili bir iddia da Saddam döneminde başlayan İran-Irak savaşında Irak tarafından desteklendiği… Belucistan'ın otonomi kazanılması anlamında eylemlerini arttıran Cundullah, El-Kaide ve Taliban'la olan ilişki kurdukları iddiasını reddediyor.

2008 yılında Al-Arabiya gazetesine mülakat veren Abdulmelik Rigi, silahlı adamlarının sayısının 2000'in üzerinde olduğunu iddia etmişti.

İran resmi kaynakları Cundullah'ın sınırda benzin kaçakçılığı yaparak örgütün finansmanını oluşturduğunu iddia ediyor.

İran Nisan 2008'te yaptığı resmi açıklamada Cundullah'ı Amerika'nın eylemler için cesaretlendirdiğini öne sürerken, ABC muhabirleri Brian Ross ve Christopher Isham da, Amerika'nın İran'daki bazı hedefleri vurmak için Cundullah'ı kullandığını ileri sürmüştü.

ABC özel yayınında, ABD Devlet Başkanı Yardımcısı Dick Cheney'in Cundullah'ı örgütlediği iddialarına da yer verilmişti.

2007 yılında İran Parlamento Sözcüsü Gholamali Haddadadel Cundullah'ın ABD ve Pakistan tarafından paramiliter hale sokulduğunu iddia ediyor.

Araştırmacı yazar Seymour Hersh 2008 yılında hazırladığı raporda ABD eski Devlet Başkanı George Bush'un Cundullah'ı güçlendirmek için 400 milyon dolarlık bir fon ayırdığı iddia ediliyor.

İLK BÜYÜK SALDIRISI AHMEDİNEJAD'A

Cundullah, ilk büyük eylemini İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'a karşı 2005 yılında gerçekleştirdi. Saldırıda Ahmedinejad'ın bir koruması ölürken diğerleri de yaralanmıştı.

16 MART SALDIRISI

Cundullah 16 Mart 2006'da Tasuki'de yol kenarına yerleştirdiği bombayı patlatarak 22 kişiyi öldürdü.

ZAHEDAN PATLAMASI

Cundullah 14 Şubat 2007 yılında arabaya yerleştirilen bombalarla Devrim Muhafızları'nın bulunduğu otobüse yönelik saldırıda 18 askeri öldürdüler.

KAÇIRMA EYLEMİ

Cundullah militanları 19 Ağustos 2007 yılında 21 İranlı TIR şoförünü kaçırarak ses getirici bir eyleme daha imza attılar.

Cundullah Aralık 2008'de 16 İran polisini daha kaçırıyorlar.Daha sonra İranlı polisler serbest bırakılıyor.

SARAVAN'DA İNTİHAR EYLEMİ

29 Aralık 2008 yılında Saravan kentinde Cundullah'ın güvenlik noktasına düzenlediği saldırıda 4 İran polisini öldürdü

ZAHEDAN'DAKİ CAMİ PATLAMASI

28 Mayıs 2009'da yılında İran'ın güneyinde yeralan Zahedan'da Şiilerin gittiği camiye yönelik gerçekleştirilen saldırıda 25 kişi ölürken 125 kişi de yaralandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89