• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1771
  • İstanbul 7 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -3 °C

İran'da protestoculara karşı Devrim Muhafızları sokağa indi

İran'da protestoculara karşı Devrim Muhafızları sokağa indi
İnternete düşen son görüntüler İran polisinin uçak düşürme olayını protesto eden halka ateş açtığını gösteriyor. Gerçek mermi ve gaz kullanıldığı anlaşılan görüntülerle ilgili olarak henüz İranlı yetkililerden bir açıklama gelmedi.

Tahran'daki Özgürlük Meydanı'nda (Azadi Meydanı) meydana gelen olaylara ilişkin Pazartesi günü sosyal medyaya düşen görüntlere uluslararası kamuoyundan da tepkiler yükseldi. İnsan hakları örgütleri İran'a barışçıl protestolara müsade edilmesi için çağrı yapmayı sürdürürken ülkenin anayasasına göre de bu hak mevcut.

Associated Press'e (AP) konuşan New York merkezli İran İnsan Hakları örgütü direktörü Hadi Ghami "Kısa süre içerisinde büyük ulusal travmaların yaşandığı dönemlerde toplumların güvenli şekilde yas tutması, protesto etmesi ve yetkililerden hesap sormasına müsade edilmelidir. İranlılar anayasal haklarını kullanmak için hayatlarını riske atmak durumunda olmamalıdır." diyor.

Görüntüler AP tarafından teyit edildi

İlk olarak bu organizasyona gönderilen görüntülerin orjinalliği AP tarafından teyit edildi. Bir videoda gazdan kaçan insanların 'Diktatöre ölüm' diye bağırdığı duyuluyor. Bir başka videoda ise bacağından vurularak yaralanmış olan bir kadının olay yerinden taşınarak götürüldüğü görülüyor.

Siyah üniformalı ve kasklı polis kuvvetlerinin Pazar günü pek çok meydanda bu tür önlemler aldığı rapor edilirken Devrim Muhafızları üyelerinin şehirde motorsikletler ve sivil kıyafetlerle devriye gezdiği aktarılıyor.

Örtbas çabası İranlıları öfkelendirdi

Geçtiğüimiz Çarşamba günü Ukrayna Havayolları'na ait bir uçak İran üzerinde düşmüş ve içerisindeki 176 yolcu ve mürettebat hayatını kaybetmişti. İran rejiimi olayı üç gün boyunca örtbas etmeye çalışmış ancak daha sonra ortaya çıkan veri ve kanıtlar ışığında geri adım atarak yanlışlıkla füze ile düşürüldüğünü kabul etmişti.

İran ABD'nin General Kasım Süleymani'yi öldürmesinin ardından Irak'taki iki ABD üssüne füze atmış ve bu karşılık sonrası olası bir ABD cevabına karşı üst düzey alarma geçmişti. Üslere yapılan saldırıda ABD hiçbir kayıp vermediği için misilleme olmamış ve ABD sadece yeni yaptırımlar uygulanacağını açıklamıştı.

İran devlet televizyonunda istifa

Uçağın içerisinde yurtdışında okuyan ve akademik çalışmalar yapan İranlılar ile onlarla birlikte İran'ı ziyaret eden Kanadalılar bulunuyordu. Olayın üzerinin kapatılmak istenmesi yas tutan İranlıları daha da öfkelendirdi. İran devlet televizyonunda çalışan iki kişi olayla ilgili haberlerin sansürlenmesi ve çarpıtılması nedeniyle istifa ettiklerini duyurmuştu.

"Protestocuları öldürmeyin ABD'nin gözü üzerinizde"

ABD Başkanı Donald Trump twitter hesabından paylaştığı mesajda Tahran'a seslenerek İngilizce ve Frasça büyük harflerle "protestocuları öldürmeyin, ABD'nin gözü üzerinizde" uyarısı yaptı.

İranlılar Kasım ayından bu yana yükselen gaz ve benzin fiyatları ile internete erişimin kesilmesi nedeniyle rejime karşı protesto gösterileri düzenliyor. Uluslararası Af Örgütü bu son dönemde yaşanan protestolarda 300 kişinin hayatını kaybettiğini rapor ediyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89