• BIST 10045.74
  • Altın 2392.293
  • Dolar 32.3845
  • Euro 34.6065
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 20 °C

İran TIR'ları haftaya incelenecek

İran TIR'ları haftaya incelenecek
Bir haftadır içinde içinde silah ve silah yapımında kullanılan madde olduğu gerekçesi ile Suriye sınırında bekletilen 5 TIR'ın haftaya detaylı şekilde inceleceği bildirildi.

Konunun uzmanlarından oluşturulan ekip, yapacağı araştırma ile araçlarda iddia edildiği gibi " deri sanayisinde kullanılan malzeme" mi yoksa "silah yapımında kullanılan malzeme" mi taşındığını tespit edecek.

İran'dan Suriye'ye bomba

Silah taşıdığı iddiasıyla Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı'nda bekletilen 5 TIR'ın incelenmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından bir heyet oluşturulduğu bildirildi. Konu ile ilgisi olan kurumlardan gelen bilgi doğrultusunda oluşturulan heyetin önümüzdeki hafta Kilis'e giderek, silah yüklü olan 6 TIR'da inceleme yapacağı kaydedildi. Heyetin incelemesi sonrasında esrarengiz TIR'larla ilgili karar açıklanacak. İncelemenin gecikmesi ise bölgedeki Gümrük Muhafaza yetkililerini endişelendiriyor. TIR şoförleri ise bir haftadır mağdur şekilde beklediklerini söyleyerek, araçlarda "deri sanayisinde kullanılan maddeler ile tanker, su borusu ve demir" bulunduğunu iddia etti. İran Azerisi oldukları öğrenilen şoförlerden Yadullah Cahidi, "TIR'ın içerisinde devamlı taşıdığımız hammadde var. Bizi niçin bekletiyorlar bilmiyoruz. Bir haftadır burada bekliyoruz." dedi. Ali Abbaszade de tanker, su borusu ve demir taşıdığını dile getirerek, "Benim arabada başka bir şey yok. Su borusu, tanker belli." diye konuştu.

 Hafta başında Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'nda 4 TIR, durdurulmuş. Suriye'ye geçiş yapmak isteyen bu TIR'lara iki gün önce 1 TIR daha eklenmişti. Yaşanan bu gelişmeler, akıllara, geçtiğimiz yıl yine İran'dan Suriye'ye giriş yapmak üzere yakalanan bomba yüklü TIR'ı getirdi. 10 ay bekletilen bu TIR, Kara Kuvvetleri Komutanlığı nezaretinde Osmaniye'nin Toprakkale ilçesindeki bir depoya nakledilmişti.

 İran'ın amacı nüfuzunu sürdürmek

Türkiye'nin İran politikasının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Cemal Zehir de silah yüklü olduğu iddia edilen TIR'ların ülkemizden geçmesinin son derece tehlikeli olduğunu ifade ediyor. Ortada bir güvenlik zaafiyetinin olduğunu ve birilerinin bu TIR'lara izin verdiğini öne süren Zehir, "Bunun üzerine mutlaka gidilmeli. Neden bu TIR'lar kontrol edilmiyor. Bir vatandaş ülkeye girerken ve çıkarken çoraplarına varıncaya kadar kontrol edilirken koca koca TIR'lar nasıl bu ülkeye İran'dan rahatlıkla girebiliyor. İşin ilginç yanı konuyla ilgili kamuoyuna sağlıklı bilgi verilmiyor." dedi. İran açısından kendi menfaatlerinin her şeyden önce geldiğini vurgulayan Zehir, "İran projelerini insanlık adına değil, kendi menfaatleri için geliştiriyor. Suriye'deki iktidarın görevde kalması için ve nüfuzunun sürmesi için her türlü desteği veriyor. Hatta bu iktidarın kalması için silah cephane yardımı yapıyor." değerlendirmesinde bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89