• BIST 10126.26
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 19 °C

İran ordusunda kanlı pazar

İran ordusunda kanlı pazar
İran'da, Devrim Muhafızlarını hedef alan saldırı düzenlendi. Saldırıda, aralarında altı üst düzey komutanın da olduğu 29 kişinin öldüğü 28 kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz aylarda, tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimleriyle gündeme gelen İran, bu kez intihar saldırısıyla sarsıldı. İran'ın, Pakistan sınırında bulunan Pişin bölgesindeki saldırının hedefinde, İran Devrim Muhafızları vardı.  

Fars Haber Ajansı, hastane kaynaklarına dayanarak saldırıda en az 50 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti. Haberde, Abdulmelik Rigi liderliğindeki ayılıkçı ve bölücü terör örgütü Cundullah'ın saldırıyı üstlendiği de belirtildi.

İran'ın resmi haber ajansı İRNA ve Devlet televizyonunun haberine göre, Sistan-Belucistan eyaletinde bu sabah yapılması planlanan bir toplantının hazırlıkları sırasında düzenlenen terör saldırısında, Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutan Vekili Tuğgeneral Nurali Şuşteri'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda üst düzey komutan hayatını kaybetti.

Toplantının bölgedeki ayrılıkçı ve bölücü hareketlere karşı "birlik, beraberlik" içerikli olduğu ve aşiret temsilcilerinin de katılmasının planlandığı belirtiliyor.

Ölenler arasında, Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcısı General Nur Ali Sustari, Devrim Muhafızlarının Sistan Belucistan Komutanı General Muhammed Zadeh, İranşar kenti Devrim Muhafızları komutanı ile Emir El Momenin kentinin birlik komutanının bulunduğu da belirtildi.

Fransız haber ajansı AFP de Meclis Başkanı Ali Laricani'nin de üst düzey komutanların öldüğünü doğruladığını bildirdi.

Saldırının kurbanları arasında sivillerin de olduğu kaydedildi.

Sistan-Belucistan eyaletinin başkenti Zahidan'ın milletvekili Peyman Fruzeş, meclisteki konuşmasında "Bugünkü saldırının terör örgütü Cundullah'ın eylemleriyle benzerlik gösterdiğini" söylemişti.

Cundullah örgütü

Sistan-Belucistan eyaletinde çok sayıda terör eylemi düzenleyen Cundullah örgütü, en son Zahidan kentinde 28 Mayıs 2009'da 25 kişinin ölümü ve 119 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan cami bombalanması eylemini gerçekleştirmişti. İran-Pakistan sınırında üslenen örgüt, zaman zaman sınırı geçerek terör eylemleri düzenliyor.

Eyalette Abdulmelik Rigi liderliğindeki bölücü ve ayrılıkçı teröristler ile güvenlik güçleri arsında zaman zaman çatışmalar oluyor.

Örgüt, en son Zahidan kentinde 28 Mayıs 2009'da 25 kişinin ölümü ve 119 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan cami bombalanması eylemini üstlenmişti.

İran Devrim Muhafızları: "İnsanlık dışı"

İran Devrim Muhafızları, bazı komutanlar ile sivillerin ölümüne neden olan terör saldırısının arkasında "dünyadaki zorba güçlerin" olduğunu bildirdi.

Devrim Muhafızları tarafından yayımlanan bildiride, "Saldırının, bölgede mezhepler ve halklar arasında birlik ve berberliği hedef aldığı" belirtildi.

Saldırının "insanlık dışı ve vahşi" olarak nitelendirildiği bildiride, "Yaralı düşman ve yabancıların, birlik ve beraberliğin sağlanmasında etkin rol alan halktan intikam almak için saldırıyı gerçekleştirdiği" ifade edildi.

Bildiride, bölgede halkın güvenliğini sağlamakla sorumlu Devrim Muhafızlarının, görevinin gereklerini yerine getirmede kararlı olduğu belirtildi.

Bildiride, terör saldırısının kurbanları için taziye dileklerinde bulunuldu.

Laricani ABD'yi sorumlu tuttu

Meclis Başkanı Ali Laricani de açıklamasında, terör saldırısından ABD'yi sorumlu tuttu.

Laricani, "Bu son terör eylemini ABD'nin siyasetlerinin sonucu olarak görüyoruz. Bu da ABD'nin ülkemize yönelik husumetinin göstergesidir" ifadesini kullandı; ABD Başkanı Barack Obama'nın, "İran'a doğru elimi uzatıyorum" dediğini hatırlatan Laricani, bugünkü terör eylemiyle bu elin "kana bulandığını" ima etti.

Laricani, "İran halkı, ABD hükümetinin değişim vaadine inanmamakta haklıdır. Bu aslında onların zararınadır" diye konuştu. Saldırıda hayatını kaybedenlerin "şehitlik arzusuna" ulaştıklarını ifade eden Laricani, bu saldırıdan sonra huzur ve güvenliğin sağlanması için daha güçlü bir iradenin ortaya çıkacağını belirtti.

Bu arada Sistan-Belucistan eyaletinin başkenti Zahidan'dan milletvekili Peyman Fruzeş, mecliste yaptığı konuşmada, "Saldırıda yabancı unsurlar ve onların yardımlarının rolü olduğunu" söyledi.

Fruzeş, "Bugünkü saldırının, terör örgütü Cundullah'ın eylemleriyle benzerlik gösterdiğini" belirtti.

İran'ın 1400 kilometrelik doğu sınırının 400 kilometresinin kontrol edilemediğin belirten Fruzeş, Abdulmelik Rigi liderliğindeki bölücü ve ayrılıkçılara karşı Pakistan'ın yeterli işbirliği yapmadığını söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89