• BIST 9703.23
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 7 °C

İran, iki devletli çözüme karşı

İran, iki devletli çözüme karşı
İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Tahran’da yapılan 5. Uluslararası Filistin İntifadasını Destekleme Konferansı’nda bölgede iki ayrı devlet fikrine karşı çıktı.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Tahran’da yapılan 5. Uluslararası Filistin İntifadasını Destekleme Konferansı’nda bölgede iki ayrı devlet fikrine karşı çıktı. Hamaney, ‘Filistin’i bölecek her plan kabul edilemezdir’ derken konferansta bağımsız bir Filistin devletinin Gazze’de geçici olarak varolabileceği gündeme geldi.

Dün başkent Tahran’da Filistin sorunun işlendiği konferansta konuşan İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Ortadoğu’da iki devletli çözüme karşı olduklarını tekrarladı. “Filistin halkının Gazze’de yaptığı gibi, Filistin’in bir kısmını kurtarabildiği ve seçilmiş yöneticileriyle işlerini idare edebildiği unutulmamalı, bunu yapmak zorunda. Fakat, nihai hedefi asla unutmamalı” diyen Hamaney, iki devletli çözümün Filistin halkının haklarının ayaklar altına alınması, onlarca acının tekrar edilmesi anlamına geleceğini belirtti.

Uygulanabilir tüm planların “Filistin'in tamamı tüm Filistinlilere aittir” ilkesini esas alması gerektiğini kaydeden Hamaney, Filistin topraklarından bir karışın bile verilmesinin düşünülemeyeceğini ifade etti.

Filistin halkının nihai hedeften vazgeçmeyeceğini belirten Hamaney, bu hedefin gerçekleşmesi için ciddi çalışma, sabır, tedbir, ileri görüşlülük, azim ve ümit gerektiğini kaydetti.

Hamaney, Müslüman devlet ve hükümetler ile direniş hareketlerinin her birinin el birliğiyle Filistin halkının direnişini himaye edebileceğini söyledi.

REFERANDUM ÖNERİSİ

Ayetullah Hamaney, Filistin sorununun ve bu kanayan eski yaranın tedavisi için İran'ın önerisinin referandum olduğunu hatırlattı: “Biz, Filistin halkının referandumla karar vermesini öneriyoruz. Filistin halkı da diğer halklar gibi kendi kaderini belirleme hakkına sahip olmalı ve ülkenin yönetim biçimini seçebilmeli.”

Referandum önerisini, “adil ve mantıklı” olarak nitelendiren Hamaney, bunun dünya kamuoyu tarafından doğru olarak anlaşılması gerektiğini ve bu önerinin bağımsız ülke ve halkların desteğini alabileceğini ifade etti.

İsrail’in referandum önerisini kolayca kabul etmesini beklemediklerini belirten Hamaney, bu durumda Filistin halkını desteklemenin ancak İsrail ile ilişkiyi kesmekle anlam kazanacağını kaydetti.

İsrail ile ilişkilerin kesilmesini, “İslam ülkelerinin en büyük görevi” olarak değerlendiren Hamaney, Müslüman ülkelerdeki halk hareketleri ve siyonizm karşıtı tutumlara rağmen bazı ülkelerin hala İsrail ile ilişkilerini sürdürmesinin sorgulanması gerektiğini belirtti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89