• BIST 9094.06
  • Altın 2324.793
  • Dolar 32.3663
  • Euro 34.9559
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

İran Federal Kürdistan'ı tehdit ediyor

İran Federal Kürdistan'ı tehdit ediyor
İran, Güney Kürdistan'da bağımsızlık ilan edilmesi halinde, bağımsızlığa karşı olan tüm kişi ve güçleri destekleyeceği tehdidinde bulundu.

İran, Güney Kürdistan'da bağımsızlık ilan edilmesi halinde, bağımsızlığa karşı olan tüm kişi ve güçleri destekleyeceği tehdidinde bulundu.

Habere göre, İran, Süleymaniye ve çevresinde güçlü olan siyasi güçleri uyardı, Irak'tan ayrılması halinde Kürdistan ile sınırlarını kapatacağını ve ayrılma projesine karşı olan tüm kişi ve gurupları destekleyeceğini belirtti.

Londra'da yayınlanan El Hayat adlı gazete, güvenilir İranlı bir kaynağa dayanarak verdiği haberde, İran'ın Bağdat Elçisi Hasan Danafer'in, Süleymaniye'de Berhem Salih, Qubad Talabani, Hero İbrahim Ahmed, Necmeddin Kerim ve Goran hareketi lideri Noşirvan Mustafa ile bir araya geldiğini yazdı. Toplantıda iki temel konunun görüşüldüğünü yazan El Hayat, bu konuların IŞİD'i ortadan kaldırmak ve güvenliği sağlamak amacıyla Irak hükümetine yardım edilmesi ve bağımsız yolunda adım atılmaması olduğunu bildirdi.

İran'ın mesajının "çok sert ve kararlı olduğunu" belirten El Hayat'ın İranlı kaynağı, "ayrıca İran'ın Kürd devletinin kurulmasından duyduğu rahatsızlık Kürd taraflarına bildirildi. Süleymaniye'de güçlü olan siyasi hareketlere, Irak Anayasası'nın Kürdlere kendi kaderini tayin hakkını tanıdığı ve bunun da Irak çerçevesinde fedaral bir yapı olduğu bildirildi ve onlardan açık bir tavır almaları istendi" dedi.

Kürd devletinin kurulmasını kırmızı çizgi olarak gören İran İslam Cumhuriyeti Süleymaniyeli liderlere "bu adımın atılması yeni bir durumun ortaya çıkmasına neden olur, İran'ın ulusal güvenliğini tehlikeye atar. Ayrıca Irak Kürdlerinin bağımsızlığı İran Kürdlerini de etkiler" dediği belirtiliyor.

İran güvenlik kurumlarına göre Kürdistan devletinin kurulmasında İsrail'in eli bulunuyor ve bu düşünceye, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ilan edilmesi halinde Kürd devletini destekleyecekleri yönündeki açıklaması gerekçe gösteriliyor. İran'a göre Kürd devletinin ilan edilmesiyle, İsrail'in Kürdistan'da güçlü bir üs kazanacak ve İran ile komşu olacak. Ki, bu durum İran'ın hesabına gelmiyor.

Haberde ayrıca İran Elçisi'nin Süleymaniyeli liderlere "İran asla bağımsız Kürd devletini tanımayacak. İlan edilmesi halinde Kürdistan ile olan tüm sınır kapılarını kapatacağız. Bu projenin başarıya ulaşmaması için, projeye karşı olan tüm Iraklı kişi ve guruplara yardım edeceğiz" dediği belirtiliyor.

İran IŞİD'in kontrol ettiği bölgeler kurtarılmadan Maliki'nin iktidardan ayrılmasını istemiyor. (Dengê-Azad

  • Yorumlar 8
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89