• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 6 °C

İran Cumhurbaşkanı Ruhani Türkiye'de

İran Cumhurbaşkanı Ruhani Türkiye'de
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye resmi bir ziyaret düzenliyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan ile bir araya gelecek Ruhani’nin Türkiye temaslarının 2 gün sürmesi bekleniyor.

Ruhani bugün Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Gül tarafından resmi törenle karşılanacak. Gül ve Ruhani, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenleyecek.

İran’dan Türkiye’ye cumhurbaşkanı düzeyinde son resmi ziyaret 1996’da gerçekleşmişti. Son olarak İran’ın 4. Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in daveti üzerine resmi ziyaret için Ankara ’ya gelmişti.

Batı dünyası ile ilişkilerde yumuşama sağlaması ile öne çıkan Ruhani, Türkiye’ye kritik dosyalarla geliyor. Beraberinde kalabalık bir bürokrat ve işadamı heyeti ile Ankara’ya inen Ruhani’nin gündeminde Suriye’deki son durum, Mısır ve Filistin’deki gelişmeler, doğalgaz ticaretinde yeni fiyat pazarlığı ve bölgesel ticarette işbirliği fırsatları önemli yer tutuyor.

Gündemde doğalgaz ticaretinde Türkiye ile fiyat pazarlığının yer alması da ziyarete ayrı önem kazandırıyor.

51550

Ruhani ve Recep Tayyip Erdoğan ’ın başkanlık edeceği Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısında da iki ülke ilişkilerinin tüm ayrıntılarının masaya yatırılması bekleniyor.

Ticaret hacminde yaşanan hızlı düşüş Ankara ve Tahran tarafından dikkatle izlenirken, son olarak Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, birkaç gün önce yaptığı açıklamada işbirliği kapsamında hayata gerçekleştirilecek ikili ticaret antlaşmalarıyla halen 14.5 milyar dolar seviyesindeki ticaret hacminin kısa sürede 20 milyar dolara çıkarılabileceğini belirtmişti.

TÜRKİYE SURİYE TEZİNİ YENİDEN ANLATACAK

Öte yandan iki ülkenin çok farklı politikalar izledikleri Suriye konusu da ziyaretin ana gündem maddelerinden olacak. Türkiye, “Devlet Başkanı Beşşar Esad’sız ve eli kana bulaşmamış bir yönetim” ile Suriye’nin iç barışı sağlayabileceği tezini yeniden anlatacak.

17 ARALIK OPERASYONU ZİYARETİ ERTELETMİŞTİ

Kasım 2013’te Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ruhani’nin 17 Aralık 2013’te Türkiye’ye gelerek Şeb-i Arus törenlerine katılacağını ilan etmişti. Ancak tam da 17 Aralık’ta başlatılan ve İran uyruklu işadamı Rıza Sarraf’ın da adının karıştığı yolsuzluk soruşturmasının patlak vermesi ile Ruhani’nin Türkiye ziyareti apar topar ertelenmişti.

Ardından Başbakan Erdoğan ile 29 Ocak’ta Tahran’da bir araya gelen Ruhani, şimdi iade-i ziyaret için Ankara’ya geliyor. Tahran buluşmasında gündeme gelen Yüksek Düzeyli İşbirliği Antlaşması’nın da Ruhani’nin bugünkü Ankara ziyareti sırasında imzalanması bekleniyor

PROGRAMDA ANITKABİR YOK

Bu arada Ruhani’nin ziyareti öncesinde Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti arasında cumhurbaşkanları düzeyindeki protokolleri uygulama geleneğinde anıt mezar ziyaretlerinin yer almadığını açıklamıştı. Sever “10. Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet Sezer, 17-18 Haziran 2002 ve Sayın Cumhurbaşkanımızın 13-16 Şubat 2011 tarihlerinde İran’a yaptıkları devlet ziyaretleri programlarında İmam Humeyni’nin kabrini ziyaretlerine yer verilmemiştir. Bundan önce Ankara’ya gelmiş olan son İran Cumhurbaşkanı Sayın Haşimi Rafsancani’nin 1991 ve 1996 yıllarında, dönemin cumhurbaşkanları Sayın Turgut Özal ve Sayın Süleyman Demirel’in davetlisi olarak ülkemize yapmış olduğu resmi ziyaretlerin programında Anıtkabir’e ziyaret yer almamıştır” demişti.

RUHANİ: PETROL, DOĞALGAZ VE ELEKTRİK KONULARI GÜNDEME GELECEK

Bu arada Ruhani, ziyaretiyle ilgili Tahran’da havaalanından ayrılmadan önce basın toplantısı düzenledi. Türkiye ile İran’ın ilişkilerinin bölge için önemine değinerek, bugün Ankara’da yapacağı temaslarında özellikle petrol, doğalgaz ve elektrik alanlarındaki konuların gündeme geleceğini söyleyen Ruhani, Erdoğan’ın ocak ayındaki İran ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişki düzeyinin yükselmesiyle sonuçlandığına dikkat çekti: “Bildiğiniz üzere Tahran’da yaptığımız ikili görüşmelerde Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi kurulması kararlaştırılmış, İranlı ve Türk bakanların belirli aralıklarla bir araya gelerek iki ülke için önemli konuları ele alacakları toplantılar gerçekleştirilmesi konusunda mutabık kalınmıştı. Bu ziyarette Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantılarının birincisi gerçekleştirilecek. Bu da iki ülkenin ikili ilişkileri çok yönlü olarak geliştirme konusunda ciddi bir iradeye sahip olduğu anlamına geliyor. İran ve Türkiye’nin son derece önemli jeopolitik konumda yer aldığını herkes idrak ediyor. Bu iki önemli ülke yan yana olduğunda bu, İran Körfezi’ni ve Umman Denizi’ni Karadeniz ve Akdeniz’e rahatlıkla bağlayabileceğimiz anlamına geliyor. Bir başka deyişle Hint Okyanusu’nu Atlas Okyanusu’na bağlayabiliriz demek. Bu nedenle bu iki önemli ülkenin ilişkileri sadece İran ve Türkiye için değil, tüm bölgenin gelişmesi için büyük önem taşıyor.”

‘SURİYE’DE OLUMLU GELİŞMELER OLUYOR’

Ankara temaslarında bölgesel konuların da ele alınacağını belirten Ruhani, “Her iki ülke de Irak ve Suriye’nin komşularıyız. Bölgemizde önemli olaylar yaşanıyor. Çok şükür son aylarda hem Irak’ta hem Suriye’de olumlu gelişmelere şahit oluyoruz. Tüm bu konuları Türkiye ile görüşmemiz, diyaloğu ve işbirliğini devamlı hale getirmemiz gerekiyor. Bunun dışında Kuzey Afrika, tüm Ortadoğu ve Filistin de İran ve Türkiye’nin her zaman gündeminde olan ve ele aldıkları konulardandır” dedi. (Radikal)

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89