• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 8 °C

Irak'ta Türkçe Propaganda Serbest!

Irak'ta Türkçe Propaganda Serbest!
Irak’ta yarın yapılacak parlamento seçimleri öncesi sokakları Kürtçe, Arapça ve Türkçe afişler süslüyor.

Irak, Amerikan işgalinin başlamasından sonraki ikinci parlamento seçimlerini yapıyor. Beş yıl aradan sonra yapılacak seçimlerde 18.9 milyon Iraklı, 296 partinin oluşturduğu 82 listedeki toplam 6 bin 200 aday arasından 325 sandalyeli Irak Parlamentosu’nu seçmek için oy kullanacak. Oluşturulacak parlamentoda ise kilit rolün Kürt adaylarda olması bekleniyor.

Kürtlerden Birden Fazla Liste

Ancak Kürt partiler açısından bu seçim daha zorlu olacağa benziyor. Kürt bölgesinde geçtiğimiz yıl temmuz ayında yerel parlamento seçimleri yapılmıştı. Çok çekişmeli geçen o seçimlerde Kürt bölgesinin Erbil, Süleymaniye, Dohuk, Akre gibi şehirlerinin sokaklarında çok renkli seçim manzaraları yaşanmıştı. Fakat bu seçimlerde halkın eski coşkusunun olduğunu söylemek zor.

Merkezi parlamento için yapılacak olan bu seçimlere halk Kürt partileri kadar ilgi göstermiyor. Caddelerden ara sıra geçen seçim konvoyları eskisi kadar kalabalık değil. Ancak caddeler yine seçim afişleri billboardlar ve pankartlar ile kaplanmış durumda.

Goran Hareketi’nden Ayrı Liste

Irak seçimlerine bu yıl hem Kürt bölgesinde hem de Irak genelinde katılan parti sayısı çok daha fazla. Bir önceki seçimlere KDP (Kürdistan Demokrat Partisi) ve KYB’nin (Kürdistan Yurtseverler Birliği) başını çektiği tek liste ile katılan Kürtler bu seçimlere birden fazla liste ile katılıyor. KDP ve KYB’nin başını çektiği Kürdistan İttifakı Listesi’ne aralarında Türkmenlerin de olduğu 13 parti ve grup destek veriyor. Ancak yerel seçimlerde de bu listeyi zorlayan KYB’den ayrılan Noşirvan Mustafa liderliğindeki Goran hareketi ayrı bir liste ile katılıyor. Ayrıca Kürdistan İslam Birliği de ayrı bir liste çıkartıyor.

Kadınlara Kontenjan

Kürt partileri, 325 kişiden oluşacak olan Irak Parlamentosu’nda 60 sandalyeyi kazanmak istiyor. Bu seçimlerde Kürt bölgesine 43 sandalye ayrıldı. Kürt partileri ayrıca Kerkük’ten altı ve Musul merkezli Ninova bölgesinden de 10 sandalyeyi kazanmayı planlıyorlar.

Kürt bölgesinin Seçim Komisyonu Başkanı Muhammed Salih seçimler konusunda çarpıcı sayılar veriyor. Irak seçimlerinde kadınlara yüzde 25 kota uygulanıyor. 2 bin kadının aday olduğu seçimlerde 82 sandalye kadınlara ayrıldı. Parlamento’da azınlıklara da sekiz sandalye ayrıldı. Ninova’daki Yezidiler ve Şabaklar ile Bağdat’taki Sabilere birer, Hıristiyanlara ise beş kişilik kota verildi. Yarın yapılacak seçimler öncesinde seçim günü sandık başına gidemeyecek olan bazı meslek grupları, hastalar ve mahkûmlar oy kullanmaya başladılar.

Seçim Rüşveti Olarak Silah

Seçimler öncesinde siyasi gruplar ve partiler arasında da karşılıklı suçlamalar arttı. Irak Gizli Servisi Başkanı Saad El Alusi, Başbakan Maliki’yi ülkenin güneyindeki aşiretlerden oy karşılığı silah dağıtmakla suçladı. Alusi yaptığı açıklamada Gizli Servis için sipariş edilen 8 bin silahın sözleşmesinin iptal edilerek, Maliki tarafından 10 bin silah alındığını ve propaganda amacıyla aşiret liderlerine hediye edildiğini iddia etti.

Taraf

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89