• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Irak’ta Maliki'ye yol göründü!

Irak’ta Maliki'ye yol göründü!
Maliki hükümetinin düşürülmesi için gerekli 172 milletvekili imzasının toplandığı, Cumhurbaşkanı Talabani’nin bu imzaları Meclis’e ileteceği kaydedildi.

Irak’ta, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi hakkında Bağdat'ta başlatılan yargı süreciyle patlak veren siyasi kriz yeni bir boyuta taşınıdı.

172 milletvekilinin, Başbakan Nuri El Maliki hükümetine verilen güven oyunun çekilmesi için imza verdiği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin bu imzaları, Meclis Başkanı Nuceyfi'ye ileteceği ifade edildi.

Maliki yönetimi; hükümet yetkilileri, güvenlik güçleri ve Şiileri hedef alan saldırılar düzenleyen ölüm timlerine önderlik etmekle suçladığı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi hakkında tutuklama emri çıkartmıştı. Interpol de, Haşimi hakkında kırmızı bülten yayınlamıştı.

Hakkındaki iddiaları siyasi olarak niteleyen Sünni liderse hala Türkiye'de bulunuyor. Türkiye'nin Haşimi'ye açık desteğini vermesi de Maliki hükümeti ile gerginliğe neden olmuştu.

37898

Şİİ LİDER SADR'DAN AÇIKLAMA

Bu arada, Iraklı Şii lider Mukteda Sadr, il genel meclislerinin, Maliki'den güven oyunun alınması durumunda güneyde bağımsız bir devlet oluşturulacağı açıklamasına sert çıktı.

Sadr hareketinin resmi internet sitesinde yer alan habere göre, Basra il Meclis Başkanı el-Bezzunu, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'den güven oyunun alınması durumunda güneyde bağımsız bir yönetim kuracaklarını ifade etti.

Mukteda Sadr, açıklamaya kendi sitesinden verdiği cevapta, ''Irak'ın birliğinin Maliki'nin şahsiyetinden daha önemli olduğunu'' ifade etti. Konunun siyasi olduğunu belirten Sadr, halkın siyasi çatışmalara alet edilmemesi ve tansiyonu yükseltecek açıklamalardan uzak durulması gerektiğini kaydetti.

Maliki'den güven oyunun çekilmek istenmesinin nedenini, hükümete reformlar noktasında baskı kurmak olduğunu ifade eden Mukteda Sadr, ''Bu olaydan çıkar sağlamak isteyenler bunu bir savaş olarak göstermek istiyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Siyasi alanda çözülmesi gereken bir konunun halkı tahrik etmek için kullanılmaması gerektiğini kaydeden Sadr, ''Kimsenin çıkarı vatanın çıkarının önüne geçmemeli'' ifadesini kullandı.

Maliki karşıtları Erbil'de toplanıyor

Kürdistan başkanı Mesud Barzani, El-Irakiye lideri İyad Allavi ve Irak Meclis Başkanı Usame en-Nuceyfi ile birlikte bazı Iraklı siyasiler Erbil'de bir araya gelerek, Maliki'ye karşı yapılması istenen güven oylamasını görüşecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89