• BIST 8878.9
  • Altın 2239.55
  • Dolar 32.3367
  • Euro 35.1126
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Irak’ta gösteriler sürüyor: Polis iki kişiyi daha öldürdü

Irak’ta gösteriler sürüyor: Polis iki kişiyi daha öldürdü
Irak’ın Basra kentinde elektrik ve su kesintileri ile işsizlik ve yolsuzluğa isyan olarak Basra kentinde başlayan gösteriler devam ediyor.

Irak’ın Basra kentinde su ve elektrik kesintileriyle başlayan gösteriler bugün de devam ediyor. Göstericilerin, Basra İl Meclis binasına girdiği, polis ateş açması üzerine iki kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Basra Emniyet Teşkilatı’nda görevli Cebbar el-Mansuri, onlarca göstericinin, çevresindeki sıkı güvenlik önlemlerine rağmen Basra İl Meclis binasına girdiğini söyledi. Emniyet güçlerinin, protestocuları uzaklaştırmak ve dağıtmak için havaya ateş açtığını ancak binaya ulaşmalarını engelleyemediğini belirten Mansuri, gönderilen destek güçlerin bölgeye ulaştığını aktardı.

NASIL BAŞLADI?

Irak’ın petrol zengini kenti Basra’da, geçen pazar günü başlayan gösteriler Zikar, Babil, Meysan, Divaniyye, Necef’e, son olarak da başkent Bağdat’a sıçramıştı. Meysan kentinde önceki gün düzenlenen gösterilerde güvenlik güçlerince açılan ateş sonucu 1 kişi yaşamını yitirmişti. Hayat şartlarının iyileştirilmesinin talep edildiği gösterilerde, su ve elektrik hizmetlerindeki aksaklıklar, işsizlik ve devlet dairelerindeki yolsuzluklar protesto ediliyor.

670-237.jpg

İBADİ’DEN AÇIKLAMA

Başbakan Haydar İbadi ise, kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi amacıyla Basra’ya yaklaşık 3 milyar dolar tahsis edilmesine karar verdiğini açıkladı. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, “İbadi’nin, su, elektrik ve sağlık hizmeti alanlarında kullanılmak üzere Basra’ya acilen 3 milyar dolar tahsis edilmesine karar verdiği” belirtildi.

Öte yandan önceki akşam da Necef’te toplanan göstericiler, Necef Havaalanı’nı basarak, siyasi partilerin havaalanının gelirlerini kontrol altına aldığı iddiasıyla, havaalanı müdürünün görevinden alınmasını ve söz konusu gelirlerin kente yönelik hizmetlere aktarılmasını talep etmişti. İbadi’nin, Necef Havaalanı Yönetim Kurulu’nu da feshettiği açıklandı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Öte yandan Basra, Kerbela ve Necef illerinde, hizmet yoksunluğu ve elektrik kesintileri nedeniyle düzenlenen gösterileri kontrol altına almak amacıyla sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu. Savunma Bakanlığına bağlı Ortak Operasyonlar Komutanlığında görevli, isminin açıklanmasını istemeyen bir subay yaptığı açıklamada, ülkenin güneyinde Şiilerin yoğunlukta yaşadığı Basra, Kerbela ve Necef’te, gösterileri kontrol altına almak amacıyla ikinci bir uyarıya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini belirtti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89