• BIST 9094.06
  • Altın 2324.811
  • Dolar 32.3705
  • Euro 34.976
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

Irak'ta bütçe krizi derinleşiyor

Irak'ta bütçe krizi derinleşiyor
Hewlêr ile Bağdat arasında anlaşma sağlanamaması nedeniyle parlamento yıllık bütçeye onay vermeyince Maliki, Meclis Başkanı Nuceyfi ve Barzani restleşti.

Irak Başbakanı Maliki ile parlamento arasında yaşanan bütçe krizi derinleşiyor. Hewlêr ile Bağdat arasında anlaşma sağlanamaması nedeniyle parlamento yıllık bütçeye onay vermeyince Maliki, Meclis Başkanı Nuceyfi ve Barzani restleşti.

Irak'ın Şii Başbakanı Nuri Maliki, Irak Federal Mahkmesi'ne başvurarak Parlamentonun bütçeye red kararını iptal etmesini istemiş ve "meclis onaylamazsa bile önerdiğimiz bütçeyi uygulayacağız" demişti. Maliki, aynı zamanda meclisin meşruiyetini kaybettiğini ve feshedilmesi gerektiğini de söylemişti.

Perşembe günü Parlamento binasında bir basın toplantısı düzenleyen Irak'ın Sünni Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, Parlamento yetkisinin gasp edilmesi yönünde atılacak her türlü adımın anayasal meşruiyete yönelik bir askeri darbe niteliğinde olacağını kaydetti.

Nuceyfi, 2014 bütçe kanun tasarısının yasalaşması sürecinde yaşanan "başarısızlıktan" meclis başkanlığının sorumlu tutulamayacağını belirtti.

Maliki'nin, ülkede istikrarı sağlayama konusundaki başarısızlığını örtmek için meclisin meşruiyetini tartışmaya açtığını söyleyen Nuceyfi, "Irak parlamentosu, Maliki hükümetinin meşruiyet kaynağıdır. Meclis, hükümete verdiği güven oyunu çekme hakkına da sahiptir" dedi.

Irak Başbakanı Maliki, 2014 bütçe kanun tasarısının Irak Meclisi tarafından kabul edilmemesinden Meclis Başkanı Usame en-Nuceyfi'yi sorumlu tutmuştu. Maliki, Nuceyfi'yi bütçenin kanunlaşmasını engelleyerek, hükümetin işleyişini bozmaya çalışmakla suçluyor.

Barzani, Maliki’yi uyardı

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IBKY) Başkanı Mesut Barzani de Maliki’yi isim vermeden eleştirdi. Barzani, Bağdat ile yaşanan petrol ve bütçe krizini ile ilgili olarak, "Kimseyi tehdit etmek istemiyoruz. Ancak Bağdat hükümeti, aynı tavrını sürdürecek olursa hiç beklemediği bir cevapla karşı karşıya kalacaktır" dedi.

"Bir kişi başbakansa ve aynı zamanda silahlı güçlerin de komutanıysa dürüst olmak zorundadır” diyen Barzani, Irak'ta demokrasi, federalizm ve birlikte yaşamın geriye doğru yol aldığını ve birlikte yaşamak için hiçbir gerekçe kalmadığını ifade etti.

IBKY Başbakanı Neçirvan Barzani başkanlığındaki heyetin, Bağdat'a giderek görüşmeler yapmasına rağmen Bağdat'ın Kürt memurların maaşını kestiğini söyleyen Barzani, "Kürdistan heyeti, artık bu konuda Bağdat ile müzakere etmeyecektir. Biz Irak'ın ortak bir şekilde yönetilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

AP’den açıklama

Avrupa Parlamentosu da (AP) bir açıklama yayınlayarak, Maliki’nin attığı son adımın “baskıcı ve diktatörlüğe gidiş” olduğunu belirtti.

AP Bağdat yönetimine yapılan askeri yardımların durdurulmasını ve Uluslararası gözlemcilerin denetiminde bir seçime gidilmesini önerdi.

Avrupa Parlamentosu Delegasyonu Irak ile İlişkiler Başkanı Struan Stevenson Al Jazeera’ya yaptığı açıklamada, Maliki’nin parlamentoya yönelik son hamlesinin “darbe” anlamına geldiğini söyledi.

Stevenson, Maliki’nin zor kullanarak devlet kurumlarını kendi tekeline almaya çalıştığını söyledi.

AP’nin Irak’ta yaşanan durumdan derin endişe duyduğunu söyleyen Stevenson, ülkede devam eden idam olaylarındaki artışa dikkat çekti. Stevenson, acilen sivilleri koruma altına alan düzenlemelere geçilmesi gerektiğini belirtti.

Taraflar anlaşamıyor

29 Ocak 2014'te Maliki hükümeti, federal cari bütçeyi hazırlayarak onaylanması için parlamentoya sunmuştu. Fakat bütçenin adil olmadığını savunan Hewlêr yönetimi, bunu kabul etmeyeceğini belirtti.

Bunun üzerine Bağdat yönetimi ile Hewlêr yönetimi arasında yapılan görüşmelerden sonuç çıkmayınca, parlamento bütçeyi bir anlaşma olmadan kabul etmeyeceğini belirterek reddetmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89