• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 5 °C

Irak: Oy verme işlemleri sona erdi

Irak: Oy verme işlemleri sona erdi
Irak'ta Saddam Hüseyin'in devrilişinin ardından bugün ikinci kez gerçekleştirilen genel seçimlerde oy verme işlemi yerel saatle 17.00'de sona erdi.

Şii partilerin Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'na oy kullanma süresinin 1 saat uzatılması talebinin komisyon tarafından reddedilmesi üzerine oy kullanma işlemleri daha önce belirlenen saatte sona erdi.

Ülke genelindeki sandıklar başkent Bağdat'a götürülecek ve sayım burada yapılacak. Sonuçların açıklanmasının ise en az bir hafta alması bekleniyor.

Öte yandan Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye kentinde yaşlı bir seçmenin, oy kullandıktan kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği bildirildi.
------------------------------------------
Süleymaniye'de oyunu kullanan Talabani yaptığı açıklamada, seçimlerin demokratik tecrübe açısından çok önemli olduğunu belirterek, tüm Iraklılar'ın bu seçimlerde oy kullanmasını temenni ettiğini ve Iraklılar açısından bu seçimlerin çok önemli olduğunu söyledi.

12343

Yoğun güvenlik önlemleri altında başlayan seçimlerde, 19 milyon Iraklı seçmen 51 bin seçim merkezinde oy kullanacak. Oy verme işlemi bu akşam saat 17.00'ye kadar sürecek. Irak Başbakanı ve diğer politikacıların başkent Bağdat ve diğer illerde oy kullanması bekleniyor.

Irak'ta ilk oylama geçtiğimiz Perşembe günü güvenlik görevlileri, tutuklular ve hastaların oy kullanmasıyla başlamıştı. Ülke dışında yaşayan Iraklılar, Türkiye'nin de bulunduğu toplam 16 ülkede, kendileri için oluşturulan seçim merkezlerinde geçtiğimiz gün oy kullanmaya başlamıştı.

Bu arada, seçimlerin şeffaf bir ortamda geçmesi için Irak devletinin daveti üzerine 100 ülkeden gözlemcinin katıldığı dile getirildi. Seçim sürecini BM, Avrupa Birliği, Arap Birliği, İslam Konferansı Teşkilatı'nın yanı sıra uluslararası sivil kuruluşlardan ve birçok ülkeden 500'e yakın gözlemci izleyecek. Irak'ta büyükelçiliği bulunan ülkelerin büyükelçiliklerinin de gözlemci olarak seçimlerde yer alması bekleniyor. Dünyada en fazla uluslararası gözlemcinin katıldığı bildirilen Irak'taki seçimlere, en fazla gözlemci gönderen ülkelerin arasında Türkiye de yer alıyor.

12358

Irak Parlamentosundaki 325 sandalye için toplam 167 partiden oluşan 12 koalisyon ve 74 partiye mensup 6 bin 200 aday yarışıyor.

Öte yandan, oy verme işlemi başladığı sırada Bağdat'ta çok sayıda patlama sesi duyuldu. Iraklı yetkililer patlamalarla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı. Irak İçişleri Bakanı Yardımcısı ve seçim güvenliğinden sorumlu olan Korgeneral Aydın Halid Beyatlı, daha önce yaptığı açıklamada, aldıkları güvenlik önlemleri hakkında bilgi verdi.

12344

Beyatlı, ordu, polis ve istihbarattan güvenlik güçlerinin seçmenlerin, seçim merkezlerinin ve adayların güvenliğini sağlamak için ortak çalışacaklarını, her tür önlemi aldıklarını, bu önlemlerin yeni hükümet kurulana kadar devam edeceğini kaydetti. Aldıkları güvenlik tedbirleri hakkında ayrıntılı bilgi vermeyen Beyatlı, hazırladıkları güvenlik planının duruma göre işleyeceğini söyledi.

Bazı kaynaklara göre, seçimde alınan güvenlik önlemleri çerçevesinde bu akşamdan itibaren Pazartesi sabahına kadar havaalanları ve sınır kapıları kapatılırken, Pazartesi sabahı saat 06.00'ya kadar şehirlerarası ulaşım yasaklandı.

12345

Seçim merkezlerinin etrafında 3 güvenlik kuşağı oluşturulacağı, bu kuşaklardan en dıştaki kuşağın ordu mensuplarından, ikinci kuşağın polislerden ve içteki kuşağın da istihbarat mensuplarından oluşacağı kaydedildi. Irak'ın 18 ilinde seçim boyunca güvenliği sağlayacak güvenlik gücü sayısının 800 bin civarında olduğu ifade edildi. Amerikan güçlerinin de, seçim boyunca Iraklı güvenlik güçlerine destek vermesi bekleniyor.

 Barzani oyunu kullandı

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, Irak genel seçiminde oyunu sabahın erken saatlerinde kullandı.

Barzani, oyunu Selahaddin kentine bağlı Sero Bılınd Belediyesi’nde kullanırken, herhangi bir açıklama yapmadı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89