• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 6 °C

Irak hükümeti Federal Kürdistan bütçesini kısmak istiyor!

Irak hükümeti Federal Kürdistan bütçesini kısmak istiyor!
Irak Hükümeti, parlamentoya sunulan iki önergeyle Kürdistan Hükümeti’nin merkezi bütçeden aldığı payı azaltmak istiyor.

Irak Hükümeti, parlamentoya sunulan iki önergeyle Kürdistan Hükümeti’nin merkezi bütçeden aldığı %17lik payı azaltmak istiyor. Kürdistan Hükümeti’nin Bağdat’ın bu tavrını kabul etmeyeceği bildiriliyor. Irak Petrol Bakanlığı 3 yıl önce Kürdistan Bölgesi’ne vermeye başladığı doğalgazın bir kısmını kesti.

Bağdat’ın kısıtlamalarının sebebinin Federal Kürdistan’ın Türkiye’yle imzaladığı petrol anlaşmasına bir misilleme olduğu tahmin ediliyor.

BasNews geçtiği habere göre 2014 yılı bütçesini görüşmek için geçen Pazartesi günü toplanması gereken Irak Bakanlar Kurulu toplantısı ertelendi. Ertelenmenin Federal Kürdistan Hükümeti’ne verilen bütçenin azaltılması düşüncesi olduğu bildiriliyor.

Yetkililere göre 2014 yılı için kabul edilmesi öngörülen Irak merkezi bütçesi 174 trilyon dinar. Bu bütçe 3 milyon 500 bin varil ham petrole denk geliyor. 90 dolar civarında olan ham petrol varilinden Kürdistan Hükümeti’nin merkezi idareye vermesi gereken miktar ise yaklaşık 500 bin varil petrol.

Toplantıda Kürdistan Hükümeti’nin Irak Hükümeti’ne petrol gelirlerinden elde ettiği bütçeyi tam olarak göndermesi gerektiği, bunu yapmadığı takdirde Irak bütçesinden aldığı payın azaltılması gerektiği konuşuldu.

Kürdistan Bölgesi'nin Bağdat temsilcisi Mueyed Teyib, Irak’ın 2014 yılı bütçesinden Kürdistan’ın aldığı payı düşürmeyi hedeflediğini doğruladı ve bu yolla ikili ilişkilerde kriz çıkarılmak istendiğini söyledi.

Teyib şöyle konuştu: “Iraklı parlamenterlerin çoğu Kürdistan’ın bütçe payını azaltmaktan yana. %17 olan bütçe payını %10’a düşürmek istiyorlar, çünkü yaklaşan seçimlerden dolayı bunu bir propaganda aracı olarak kullanıp partilerine oy toplamayı düşünüyorlar.”

Adının açıklanmasını istemeyen parlamenter konuşmasını şöyle sürdürdü: "Irak, petrol meselesinde Kürdistan Hükümeti’ni takdir etmeli çünkü yeni petrol yatakları arayışı ve açılacak olan kuyular Irak’ın tamamı içindir. Kürdistan Hükümeti hiçbir zaman bulduğumuz petrol sadece bizimdir dememiştir. Ama buna rağmen Irak Hükümeti petrol arama faaliyetlerimizden rahatsız olduğunu dile getiriyor."

Diğer yandan Hewler Doğalgaz Şirketi Müdürü Bextiyar Ebdulla Pişderi, Petrol Bakanlığı’na siyaseti bu tür teknik konulara karıştırmamaları çağrısında bulundu. Pişderi, Bağdat Hükümeti’nin Aralık ayının ilk günlerinden beri Kürdistan Bölgesi’nin doğalgazını kıstığını açıkladı.

Pişderi şöyle konuştu: “Kış mevsimi olduğu için Bağdat Hükümeti bize günlük 300 ton gaz göndermeli ama Irak Petrol Bakanlığı’nın aldığı bir karardan dolayı Kerkük’ten bize ulaşan gaz miktarı 200, Duhok’tan 70 ve Süleymaniye’den 100 ton civarında kesinti yapıldı. Kürdistan’da doğalgaz üretimi olduğu için Hewler’de gaz sıkıntısı olmadı. Bağdat’ın yaptığı kesinti nedeniyle oluşan açığı kendi üretimimizle tamamlamayı düşünüyoruz. Çünkü Kewirgosk Doğalgaz Üretim Santrali’nde günlük 60 ile 80 ton civarında üretim yapılıyor. Bu yüzden Hewler’de doğalgaz sıkıntısı olmayacak.”

Irak Petrol Bakanlığı yıllık 140 milyon metreküp gaz üretiyor ve bu ay Kürdistan Bölgesi’nin doğalgaz payını %33 azaltmış durumda.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89