• BIST 9141.48
  • Altın 2325.41
  • Dolar 32.3762
  • Euro 35.0131
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 15 °C

'İnsanlar bilgisayar oyunu gibi bombalanmış'

'İnsanlar bilgisayar oyunu gibi bombalanmış'
Uludere Heron görüntülerini izleyen Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyesi CHP’li Gök: Çıplak gözle bile insanların kaçakçı olduğu anlaşılıyor.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu, 28 Aralık 2011’de TSK’ya ait F- 16 jetlerinin bombalaması sonucu 34 köylünün öldürüldükleri anları da içeren 9 saatlik Heron kayıtlarını dün izledi. Alt Komisyon Başkanı AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener ve üyelerin yanı sıra, bir üst komisyon olan İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun bazı üyeleri, Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, üç Askeri Elektronik Sanayii (ASELSAN) uzmanı ve üç Genelkurmay Başkanlığı mensubunun birlikte kayıtları izlediği salona basın mensupları yaklaştırılmadı. Heron kayıtlarını izleyen komisyon üyeleri, görüntüleri ve görüntüleri izlerken neler hissettiklerini Taraf ’a anlattılar.

Mal almaya gidişleri görüntüde

Alt Komisyonu Başkanı İhsan Şener, bombalama anlarını şöyle anlattı: “Heron, çekime 15.59’da başlıyor ve gece 01.01’de bitiyor. Toplam dokuz saatlik görüntü var. Bu görüntüler, saat 17.25’ten itibaren Kutalma Deresi ile Haftanin Deresi’nin kesiştiği noktada araçların yolunun bittiği noktaya odaklanmaya başlıyor. Önce bir araç geliyor, sonra bir araç daha, toplam sekiz araç geliyor. Bu araçlar ilk defa 17.25’te görülüyor. Ve saat 18.23’te insanlar görüntüye giriyorlar mal almaya giderken. Malları yüklüyorlar. 19.16’da bir grup harekete geçiyor. Bu ilk grup, hiç duraklamadan saat 21.00’a gelirken sıfır noktasına yakın bir yere geliyorlar. Orada toplanıyorlar, bekliyorlar arkadan küçük gruplar da katılıyor, kalabalıklaşıyorlar. Tepeye çıkıyorlar, telefonla görüşüyorlar zannediyorum. Geri geliyorlar, tekrar gidiyorlar. Köylülerin ifadeleriyle bütünleştirdiğim zaman bunu, köylülere ‘yol temiz mi’ diye soruyorlar. Bu sırada bombalanıyorlar. İlk bomba 21.39’da atılıyor. Sonra 21.54’te, 22.04’te, 22.24’te toplam dört bomba atılıyor. Dört ayrı grup var. İlk bomba ve son bombada, yoğunluklu olarak insanlar ve hayvanlar var. Diğerlerinde üçer beşer kişilik gruplar var. Saklanmaya ve kaçmaya çalışmıyorlar. Nereden, neden kaçacaklar? Bu, anlık bir hadise. Bir panik hali var.

‘Bilgisayar oyunu gibi’

Kümeleniyorlar bir yerde. O kümelendikleri an zaten ikinci bomba geliyor. Son bomba ile son kayıta kadar, ilk defa 22.45’te olay yerine gelen köylüler görüntüye giriyorlar. Saat 23.05’te de köylüler olay yerine ulaşıyorlar.” “İnsanlar bilgisayar oyunu gibi bombalanıyor. Tüylerim diken diken oldu” diyen Şener, ancak görüntülerin “bu kişilerin kaçakçı olduğuna delil olarak kullanılamayacağını” söyledi.

‘İlk bombalamada PKK’lı olmadıkları belli’

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ise şunları söyledi: “İnsanlar maalesef pisi pisine öldüler. Heron görüntülerinden çıplak gözle ve çok net bir şekilde tespit ettik. Türkiye hudutundan, Irak hudutuna doğru bir hareketlenme olduğu saptanıyor. Ve bu hareketlenmede hayvanların, insanların olduğu çok net. Sınır ticareti ile geçinen bu bölgede yetkililerin, sınır ticaretine giden insanların olduğu ihtimalini düşünmeleri gerekirdi. Irak’tan gelen sekiz araçtan bir takım malzemeler aldıklarını tespit ediyoruz. Malzemeler görülmüyor ama araçlar ve insanlar ile binek hayvanlar çok net bir şekilde tespit ediliyor. Sonra dönüş yoluna gelindiği zaman, sınırımıza 200 metre kala ilk harekât başlıyor. Burada cevaplandırılması gereken üç kritik soru var: Heron görüntülerini kim değerlendirdi? Hedef tayinini kim yaptı? Bu emri kim verdi? Sınır ticareti yapma ihtimali çok yüksek bir olasılık olarak ortada iken bunun paylaşılmamış olması büyük bir faciadır. Katır sayısı daha fazla. 38 insan var, 70- 80 katır var. Bombalama anında hepsi bir araya toplanıyorlar. Köylüler birbirlerini takip ederek, belli aralıklarla yürüyorlar. Birinci bombalama anında PKK’lı olmadıkları belli olduğu halde niye ısrarla bombalamanın devam ettiği sorusunun cevabını arıyoruz. Her şey çok net gözüküyor. Katırların her iki tarafındaki beyaz çuvallar çok net bir şekilde gözüküyor. Çok dar yerlerden geçerken, su içinden geçerken görüyoruz. Hepimiz sarsıldık. Olayları derin bir acıyla izledik, özellikle vurulma anlarını. Adım adım ölüme nasıl yaklaştıklarını ve birazdan nasıl ölüyor olacaklarını bilmemizin verdiği müthiş bir ruh çöküntüsü içerisinde izledik.”

Buna ‘operasyon kazası’ diyorlar

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, “PKK’lı olmadıkları belliydi. Silah yok, karşılık yok. İnsanlar, bombalama anında ne olduğunu anlamadılar, kaçmadılar, kaçamadılar bile” dedi. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ise gözlemlerini şöyle paylaştı: “Alışveriş yapılan yer sınırın 5 bin metre altı, savunmaya elverişsiz, dört tarafı açık, aşağıdaki insanlar istenirse keklik gibi avlanır.

Hayvanlar yüklü, adımları bile görülüyor, insanlar yanlarında daha ince karaltılar halinde. Türkiye’ye doğru yürüdükleri yol en az 10 metre genişliğinde, araba bile geçer, ‘teröristler’ bu yoldan mı eyleme gider? Saat 21.39, Heron lazerle yer tespiti ve bombardıman uçağına yer gösterimi yapıyor, aşağıdakiler bombayı atacak uçağın sesini duyuyor, kaçışmalar var. Saat 21.40, ilk bomba atıldı, aşağıda kıyamet koptu, 1 kişi hariç herkes yandı, havaya uçanlar var. Saat 21.43, ikinci bomba atıldı, ölüm ve yangın yine. Saat 22.03, üçüncü bomba, bir grup daha cansız. Saat 21.10, bir katır can çekişiyor, Herondan izliyorlar. Saat 22:24, son bomba, 2 kişi hariç herkes paramparça. Saat 22.33, Heron etrafı tarıyor, başka grup arıyor, ölüm yağdırmak için. 18’i çocuk, 34 ölü, 4 kişi tesadüfen sağ kurtuldu, buna ‘operasyon kazası’ diyorlar, hiç utanmıyorlar, ‘gerekirse’ özür dileyecekler...”

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89