• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 6 °C

İnsan hakları savunucusu öldürüldü

İnsan hakları savunucusu öldürüldü
Çeçenistan'da evinin önünden kaçırılan Rus insan hakları savunucusu Natalya Estemirova, komşu cumhuriyet İnguşetya'da ölü bulundu.

Kafkaslarda Rusya Federasyonu'na bağlı özerk yönetimlerde gerilim durulmuyor.

Çeçenistan'daki öldürme, kaçırma ve diğer insan hakları ihlallerini araştıran Natalya Estemirova'nın cesedinin, Çeçenistan'ın başkentinde kaçırıldıktan saatler sonra komşu İnguşetya'da yol kenarında bulunduğu belirtildi.

İnguş İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Medine Hadziyeva, Estemirova'nın kafasına yakın mesafeden iki kurşun sıkılarak öldürüldüğünün belirlendiğini söyledi.

Estemirova'nın çalıştığı Memorial adlı örgütün başkanı Oleg Orlov, 4 kişinin Estemirova'yı Grozni'de zorla bir otomobile bindirdiğinin görüldüğünü söylemişti.

Estemirova, Çeçenistan'da 1999'daki ikinci savaştan beri bölgedeki insan hakları ihlalleriyle ilgi bilgi topluyordu.

Bu arada, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Estemirova'nın ölümünden büyük öfke duyduğunu belirterek soruşturma talimatı verdi.

Çeçen parmağı mı var?

Natalya Estemirova'nın kaçırılması ve öldürülmesinde Çeçen yetkililerin de parmağı olduğunu ileri sürdü.

Lokshina, "O Çeçen güvenlik güçleri tarafından yapılan bazı çok bariz insan hakları ihlallerini belgelendiriyordu. Çeçen güvenlik birimlerinin bu olayın arkasında bulunduğuna inanmamızı gerektirecek kuvvetli gerekçeler var" dedi.

Çeçen yetkililer Lokshina'nın suçlamalarına karşı bir açıklama yapmadı. Kremlin Basın sözcüsü Natalya Timokova da yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in acil soruşturma talimatı verdiğini belirterek, "Olaya son derece öfkelenen Başkan, Rusya Federasyonu Soruşturma Komisyonu Başkanı Aleksandır Bastrikinu'ya cinayetin soruşturulması için her türlü önlemi alması talimatı verdi" diye konuştu.

Medvedev'in Estemirova'nın ailesi ve arkadaşlarına başsağlığı dilediğini ve cinayetin Estemirova'nın insan hakları alanındaki çalışmalarıyla ilintili olabileceğinin son derece net olduğunu belirten Timokova, "Suçlular çok ağır şekilde cezalandırılmalı" dedi.

ABD'den kınama

Beyaz Saray, Rus insan hakları savunucusu Natalya Estemirova'nın kaçırılmasının ve öldürülmesinin son derece endişe verici ve üzücü olduğunu bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Mike Hammer, Rus hükümetini, bu suçun sorumlularını adalete teslim etmeye ve kanunsuzluğa izin verilmeyeceğini göstermeye çağırdı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89