• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 20 °C

İmralı sürecine kapı aralandı

İmralı sürecine kapı aralandı
Çankaya ve AKP’lilerle “gizli” tutulan görüşmeleri basına sızan BDP, Erdoğan’ın son açıklamasını “hayra” yoruyor. Pervin Buldan: Umarız Öcalan’la görüşülür.

Meclis kulislerinin dün sabah saatlerinden itibaren en önemli konusu olarak beliren BDP - AKP ve BDP ile Cumhurbaşkanı Gül görüşmelerinin yarattığı yüksek profil, BDP tarafından yapılan yazılı açıklamayla düşürülmeye çalışıldı. Ancak “Görüşmelerin sonucunda kamuoyuyla paylaşılabilecek yeni bir durum söz konusu olmadığı için yapılan temasların kamuoyuna duyurulması ihtiyacı görülmemiştir” açıklaması yetmedi.

Nitekim, görüşmelere katılan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın soru üzerine, “Eğer haber Yeni Şafak gazetesinde çıkmamış olsaydı, elbette bu açıklamayı da yapmazdık” demesinin, herhangi bir “dekonstrüksiyon/ yapısökümcü” çabaya ihtiyaç duymadan şu “umudu” içerdiği anlaşılıyor:

Görüşme başlayabilir

Buldan, daha öncesinde Meclis’teki kapısının önünde nöbet tutan televizyon kamerasına, “Tabii biz başından beri söylüyoruz. İmralı’daki tecridin kalkması için her türlü girişimi yaparız. Umut ediyoruz ki bu görüşme yapılır” yolundaki sözleri, görüşmelerin de gizli tutulan, sır olarak saklanan içeriğiydi sanki. Buldan bu cümleleri, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “Mesela yarın İmralı’ya gitmek gerekiyorsa müsteşarıma ‘gerekeni yap’ derim. Yeter ki akan kan dursun. Bunu teröre destek diye gören zihniyet büyük yanlış içindedir” açıklamaları üzerine sarfediyordu.

Kulislere yayılan bilgi BDP’nin “hükümet-AK Parti” ile yaptığı görüşmelerde “İmralı’nın başlatılacak görüşmelere dahil edilmesi” yolunda öneri götürdüğü ve bu konuda bir “yanıt” beklediği... Ancak Pervin Buldan bu konuda herhangi bir bilgi vermediği gibi doğrulayacak ya da yalanlayacak ima ya da jestte bulunmuyor.

“Dokunulmazlıklar” konusuna dahi girmiyor, “görüşülmedi” diyor ama böyle demesinin nedeni görüşmelerin içeriğinin açığa çıkarak bozulması ihtimali. Ve bu “ihtimalin” belirmesi, kulislerde BDP’nin görüşme taleplerini ve görüşmeleri hep sıcak tutacağı, sürdüreceği şeklinde yorumlanıyor. Açıklamada vurgulandığı gibi, gerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gerek Başbakan Tayyip Erdoğan’ın sözleri onları bu konuda “cesaretlendiriyor, doğru yolda” olduklarını hissettiriyor.

BDP: Elimizden geleni yaparız

Kısaca BDP kanadındaki son durum şu dört noktada toplanabilir.

– Başbakan’ın açıklamaları umut verici.

– Eğer gazetedeki haber çıkmasaydı, biz bu süreci ve görüşmeleri (zarar vereceği için) asla açıklamazdık.

– Görüşme haberi BDP tarafından sızdırılmadı. Demek ki görüşmenin diğer tarafı da görüşmelerin yapılmış olmasından rahatsız değil.

– Görüşmelerin devam etmesi için elimizden geleni yapacağız... Son bir soru yine Pervin Buldan’a:

– Görüşmelerde üçüncü bir taraf ya da tarafsız bir gözlemci, tutanakçı var mıydı?

Pervin Buldan, yine “yorum yok” diyor...

O da, soranlar kadar hafifçe tebessüm ediyor. (Ümit Aslanbay-Taraf)

  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89