• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

İmralı sürecinde son bilgiler...

İmralı sürecinde son bilgiler...
Adalet Bakanlığı’nın onayı ile yarın İmralı’ya gidecek olan BDP heyeti, Öcalan’ın kalıcı ateşkes ve çekilme çağrısını teslim alacak.

İmralı’ya gidecek ikinci BDP heyeti üç hafta süren krizmüzakere sürecinin ardından nihayet belirlendi. BDP’nin sunduğu Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve Altan Tan’dan oluşan isimler Adalet Bakanlığı tarafından onaylandı ve heyetin cumartesi günü İmralı’ya gideceği açıklandı. Üç haftalık süreçte Başbakan’ın açıkladığı kriterler ve BDP’nin kendi adayları üzerinde ısrar etmesi sonucu bir gecikme yaşandı. BDP’nin kurumsal temsiliyeti ısrarla vurguladığı çizgi ile Demirtaş’ın “BDP süreçte olsun dayatmamız yok, dışarıdan da destekleriz” arasında git-geli bol bir süreç yaşandı. En sonunda İmralı’ya giden kardeş Mehmet Öcalan üzerinden heyeti Abdullah Öcalan oluşturdu. Böylelikle kriz aşılmış oldu. Öcalan’ın “Bu liste de onaylanmazsa bunun arkasında kötü niyet arayacağım” sözü oldukça belirleyici olmuş gibi.

Yeni yüzler, farklı kesimler

Aslında adaya gidecek heyetin sürecin içinde öne çıkan bir fonksiyonu yok. Son isimlerin tercih nedeni ise, Ahmet Türk ve Selahattin Demirtaş isimlerinin üzerinin çizilmesinden ziyade, yeni yüzleri ön plana alma ve farklı toplumsal kesimlere mesaj verme tercihi ile ilgiliydi. Mesela Sırrı Süreyya Önder’in ismi ilk heyet için de geçiyordu. Ancak BDP içindeki alışkanlıklar ve direnç yüzünden eşbaşkanlar düzeyinde bir temsiliyet istendi. Ayla Akat’ın bile bu nedenle ciddi sıkıntı çektiği söyleniyor.

İkinci heyetin gidişi bir formalite özelliği taşısa da sürecin kamuoyu ayağı için çok önemli. Çünkü aslında müzakereler tamamlanmış vaziyette. Taraf ’ın daha önce de yazdığı gibi, devlet ve Öcalan arasındaki yol haritasına Kandil ve Avrupa’dan onay geldi. Heyet sadece bunun Öcalan tarafından kamuoyuna açıklama görevini üstlenecek. Daha önce KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan yaptığı açıklamada PKK ve KCK’nın yetkili kurullarının Kandil’de yedi gün süren bir toplantı yaptığını belirterek, bu toplantılarda yeni İmralı sürecinde Öcalan’ın arkasında olduklarına dair net karar aldıklarını açıklamıştı. Karayılan, “Biz toplantılarda da durumu tartıştık. Önderlikten elimize ulaşan bilgiler üzerinde de durduk. Önder Apo bir adım atmak istiyor. Bir süreci geliştirmek istiyor. Biz de hareket olarak buna hazırız. Biz kendimiz ile önderliği kesinlikle ayrı görmüyoruz. Biz biriz. Önderliği destekliyoruz demiyoruz. Zaten biriz. Bunu yeniden kesinleştirdik. Bu hususta kararımızda herhangi bir tereddüt yoktur.”

Yol haritası açıklanacak

Cumartesi yapılacak görüşmenin önemi, aslında anlaşılmış bir yol haritasının kamuoyuna açıklanması olacak. Öcalan ikinci BDP heyetinin aracılığıyla üç konuda açıklama yapacak: » Kalıcı ateşkes deklarasyonu. » Sınırdışına çekilme çağrısı. » Kürt sorununu çözülmesi konusunda sağduyulu ve gerçekçi talepler.

Çekilmenin bir değişiklik olmazsa Mayıs ayı içerinde olacağı, örgütün bu konudaki tek çekincesi, daha doğrusu talebinin ise geri çekilmenin ve silah bırakmanın sorunsuz olması için devletin güvence vermesi ve ciddi bir planlama yapması olduğu belirtiliyor. Bu konuda Başbakan Erdoğan’ın 1999’da yaşanan sıkıntıların bu sefer yaşanmayacağına dair yaptığı açıklamalar da bu çekinceyi giderme yönündeydi. Öcalan, süreci sıkıntıya sokacak veya manipüle edilecek bir açıklama yapmamaya özellikle özen gösterirken, bu üç konuda da uzun bir yol haritası önerecek. Talepler asla maksimalist veya kabul edilemez olmayacak. Geri çekilmenin sorunsuz yaşanması, bu süreçte de devletin operasyon yapmaması ince bir dille anlatılacak. Zaten bu anlaşmanın içeriğinde verilen bir güvence. Kürt sorunu ile ilgili talepler ise, 4. Yargı Paketi’ni de içerecek. Anadilde eğitimde aceleci olunmaması gerektiği tavsiye edilecek. Taleplerin kamuoyunu rahatsız etmeyecek bir dil ve takvimi içermesi bekleniyor Öcalan’ın deklarasyonunda.

Öcalan, rekabete son verdi

Son listeyi Öcalan’ın vermesi ile, BDP’de de isim konusundaki rekabete de son verilmiş oldu. Dün BDP toplanarak bu konuyu kendi arasında görüştü. Cumartesi ziyaretten sonra BDP kendi arasında bir değerlendirme yapmasından sonra, Öcalan’ın deklarasyonunun bir basın toplantısıyla açıklanması bekleniyor. Öcalan’ın örgüt, parti ve taban üzerindeki etkisi büyük. Öcalan’ın bu kadar kararlı davranması, örgütün Öcalan’a tam yetki vermesi ile, BDP’nin de bundan sonraki süreçte daha fazla siyasi sorumluluk ve olumlu rol oynayacağı beklenmeli. Çözüm veya Yeni İmralı Süreci, adını nasıl tercih ederseniz edin, çok büyük bir özen ve ince işçilikle götürülen bir süreç bu. Başbakan, hükümet, Adalet Bakanlığı, MİT ve tabii ki Öcalan, üzerlerine düşeni büyük bir dikkat ve gayret, açıkçası ustalıkla yapıyorlar. Bu sefer barışı başarma şansı eski denemelere kıyasla ciddi toplumsal destekle birlikte oldukça yüksek. (Taraf)

  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89